Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυτός είναι ο λόγος που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι όταν τους μιλάνε

Αυτός είναι ο λόγος που τα σκυλιά γέρνου...

Tι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς τη μία πλευρά όταν τους μιλάνε. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές στην Ουγγαρία, σημείωσαν ότι η αξιολάτρευτη συνήθεια δείχνει ότι το σκυλάκι ακούει με προσήλωση. 
Όπως επισημαίνεται, ενώ η κίνηση δείχνει σύγχυση, στην ουσία είναι σημάδι αυξημένης προσοχής από τα σκυλάκια. Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με 40 σκύλους στους οποίους οι ιδιοκτήτες τους τούς δίδαξαν τα ονόματα νέων παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν την κίνηση του κεφαλιού όταν οι “χειριστές” ζήτησαν από τα σκυλιά να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ράτσες σκύλων που μαθαίνουν καλύτερα τα ονόματα των αντικειμένων, όπως είναι τα Μπόρντερ Κόλεϊ, γέρνουν πιο πολύ τα κεφάλια τους. Και αποδείχθηκαν σωστοί, με τους “χαρισματικούς μαθητές” να γέρνουν το κεφάλι τους το 43% του χρόνου κατά τη διάρκεια της εργασίας. Άλλα σκυλιά έκαναν την κίνηση 2% του χρόνου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, είναι απόδειξη ότι η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους να ανακαλούν και να κατανοούν πληροφορίες.

 Η κλίση του κεφαλιού είναι απλώς μια ιδιορρυθμία συμπεριφοράς που δείχνει ότι οι σκύλοι είναι προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη φωνή ή αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν “εξέχοντα ακουστικά ερεθίσματα”.

Συχνά οι ιδιοκτήτες σκύλων παρατηρούν ότι οι σκύλοι τους γέρνουν το κεφάλι τους και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία και τις συνθήκες υπό τις οποίες καταγράφεται αυτή η συμπεριφορά.

“Αυτή η έρευνα είναι το πρώτο βήμα σε μία κατεύθυνση που δείχνει πως αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να συσχετιστεί με την παρουσία σημαντικών ακουστικών ερεθισμάτων για τον σκύλο” τονίζουν οι ερευνητές.

 Παράλληλα, η κίνηση δείχνει ότι το κατοικίδιο συνδυάζει στο κεφάλι του το όνομα με την οπτική εικόνα ενός αντικειμένου. Πάντως οι επιστήμονες προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθορίσουν την αιτία που οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις