Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκίνηση και στην Πάτρα για τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη που κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Συγκίνηση και στην Πάτρα για τον εικαστι...

Ο εκλιπών είχε πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στο Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου

Στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021 κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας ο εκλεκτός εικαστικός δημιουργός Κυριάκος Κατζουράκης που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή στα 77 του χρόνια. Ο σημαντικός αυτός ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας που είχε δάσκαλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τον μεγάλο  Γιάννη Μόραλη (είχε κάνει και σπουδές σκηνογραφίας στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη), βραβεύτηκε σε νέα ηλικία το 1968 με το βραβείο ζωγραφικής Παρθένη.

Ήταν γεννημένος στην Αθήνα και υπήρξε ένας καταπληκτικός ζωγράφος, όπως ανέφεραν μιλώντας στο thebest.gr, η Όλγα Νικολοπούλου και ο Κωστής Καπέλας, οι οποίοι στο Πολύεδρο της οδού Κανακάρη 147 , στην Πάτρα είχαν φιλοξενήσει 2 ατομικές εκθέσεις του Κυριάκου Κατζουράκη. Η πρώτη έκθεση όπως μας θύμισε συγκινημένος ο Κωστής Καπέλας ήταν τον Ιανουάριο του 1998 και είχε ιδιαίτερη επιτυχία όπως και η επόμενη φορά που ο Κυριάκος Κατζουράκης παρουσίασε ατομική του έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί του Πολύεδρου πριν περίπου δώδεκα χρόνια.

«Μας εμπιστευόταν, ήταν ένας εξαιρετικός εικαστικός καλλιτέχνης, ένα πληθωρικό ταλέντο, είχε ασχοληθεί ως ζωγράφος αλλά και στον κινηματογράφο με το θέμα των μεταναστών και των δικαιωμάτων τους. Είχε διατελέσει και τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δίδαξε μέχρι το 2011 ενώ ήταν και πρόεδρος του ανωτάτου αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί», ανέφερε ο Κωστής Καπέλας προσθέτοντας πως ο εκλιπών είχε φιλοτεχνήσει τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, Όλγας Καπέλα από ένα υπέροχο πορτρέτο.

Σύντροφος του Κυριάκου Κατζουράκη ήταν η σημαντική ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, Κάτια Γέρου, η οποία και είχε συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην παράσταση του Τένεσι Ουίλιαμς, «Λεωφορείο ο πόθος».

Ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε και μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο. Μάλιστα πριν από πενήντα περίπου χρόνια, το 1971 είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για την πολιτικοκοινωνική ταινία «Μέρες του ’36» του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου καθώς και τα σκηνικά για την ταινία «Το Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, το 1972. Το 2003 είχε σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς τη Δύση» που μάλιστα είχε τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και με το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCI. Στην συγκεκριμένη ταινία που υπήρχαν και στοιχεία μυθοπλασίας, μια γυναίκα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η Ιρίνα αναζητά στην Ελλάδα μια καλύτερη ζωή και πέφτει θύμα του σεξουαλικού δουλεμπορίου. Περιφέρεται στην Αθήνα με αφορμή την εξαφάνιση μιας φίλης της. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά προσωπικών εξομολογήσεων και φλας μπακ και συνδέεται με τις πραγματικές ιστορίες των μεταναστών στην Αθήνα και τις δικές τους εξομολογήσεις.

Να προσθέσουμε πως ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές», μαζί με τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Χρόνη Μπότσογλου, την Κλεοπάτρα Δίγκα και τον Γιάννη Βαλαβανίδη. Για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, όπως μας είπε και ο Κωστής Καπέλας, ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε ζήσει και δημιουργήσει στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, την περίοδο από το 1972 έως το 1986 όπου μάλιστα είχε την ευκαιρία να κάνει και σπουδές στη χαρακτική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Γιώργο Λαζάνη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Είχε ακόμα σκηνοθετήσει την ταινία «Γλυκιά μνήμη» το 2006, όπου είχαν παίξει οι Κάτια Γέρου, Εκάβη Ντούμα, Μαρία Ζορμπά, Αλέκα Παΐζη και ο Νίκος Καραθάνος ενώ πιο πρόσφατα το 2017 είχε κάνει το «Ussak», μία κοινωνικοδραματική ταινία με την Κάτια Γέρου, τονΓιάννη Τσορτέκη και τους Θεοδώρα Τζήμου, Νίκο Νίκα.

Σύμφωνα με το στόρι, μια πρώην περφόρμερ του δρόμου που δουλεύει στην γκαρνταρόμπα ενός «σκυλάδικου» απολύεται και προσπαθεί να επιβιώσει σε μια οικονομικά κατεστραμμένη και κοινωνικά διαλυμένη Ελλάδα του άμεσου μέλλοντος.

Η ζωγραφική του δουλειά του διαπνεόταν από μία ματιά κριτικού ρεαλισμού όπως έχει γραφτεί.

«Οι βάσεις της εικαστικής του δημιουργίας ήταν εκείνοι που και ο ίδιος αναγνώριζε ως δασκάλους του: ο Τσαρούχης, ο Κόντογλου, ο Θεόφιλος. Σε αυτούς επέστρεφε συχνά και με νοσταλγία αναδιαμορφώνοντας την έννοια της “ελληνικότητας” και παραμένοντας διαρκώς κοντά στην κοινωνία», είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, επιμελητής της αναδρομικής έκθεσης «Κυριάκος Κατζουράκης. Έργα 1963-2013. Ζωγραφική, Θέατρο, Κινηματογράφος», που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα το 2013.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στην φωτ. από το ertnews.gr, με τη σύντροφο του, την ηθοποιό και δασκάλα υποκριτικής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, Κάτια Γέρου.

Στο σάιτ της εφημερίδας "Η Καθημερινή" μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη του στην πολιτιστική συντάκτρια Μαρία Κατσουνάκη όπου μεταξύ άλλων είχε πει το 2011, πως "η Ελλάδα γίνεται μία χώρα πείραμα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture