Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Γάλλος Νομπελίστας Χημείας Jean Marie Lehn θα μιλήσει στο 21ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας

Ο Γάλλος Νομπελίστας Χημείας Jean Marie ...

Η "ψυχή" του Συνεδρίου, ο Πατρινός Καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20/10/2021 στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ

Το 21ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2021 στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, συνέχεια των προηγούμενων είκοσι συνεδρίων του προγράμματος "Ιατρική Χημεία".

Το συνέδριο ιατρικής χημείας πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2000, με εξαίρεση το έτος 2020 λόγω της πανδημίας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Jean Marie Lehn, κάτοχος Nobel Χημείας ενώ θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές από όλο το φάσμα των βιοεπιστημών. Έμφαση θα δοθεί στην έρευνα για τον κορωνοϊό όπου θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας που είναι η «ψυχή» του συνεδρίου ανέφερε τα εξής:

«Θεώρησα χρήσιμη την επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να σας γίνει μια ενημέρωση για το εμβληματικό Συνέδριο Ιατρικής Χημείας που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα Ιωάννινα και το οποίο είναι πλέον θεσμός. Επίσης για την πρόοδο και τους στόχους μιας πολύ σημαντικής έρευνας που έχει ξεκινήσει από το πανεπιστήμιο Πατρών και σήμερα είναι παγκόσμια.

Ξεκινώντας από το τελευταίο και επειδή είμαι δέκτης του ενδιαφέροντος συλλόγων και πολλών ασθενών για το που ευρίσκεται η έρευνα μας για την ΣΚΠ, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι εμείς οι ερευνητές κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να φέρουμε το έργο σε πέρας και στο στάδιο πριν την έναρξη κλινικών δοκιμών. Όλη η προκλινική έρευνα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το έχω ήδη δηλώσει δημόσια σε μια πρόσφατη εκδήλωση της Πανελλήνιας Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών όπου είχε τιμηθεί η προσφορά μου και της ερευνητικής μου ομάδας στην παιδεία και κοινωνία. Ελπίζω η κλινική δοκιμή να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ως ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτό το θέμα.

Θα ήθελα να προσθέσω:

Η ερευνητική μας ομάδα που στεγάζεται στο ΕΠΠ, συμμετέχει σε μια διεθνή έρευνα για τον κορωνοϊό με σημαντικά αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιευτούν σύντομα σε έγκριτο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό. Η έρευνα έχει ως βάση αντί υπερτασικές συνθέσεις μας, κατηγορίας Σαρτανών, οι οποίες πρόσφατα διαπιστώθηκε να δρουν θεραπευτικά στον SARS-Cov-2. Στην έρευνα συμμετέχουν διακεκριμένες ομάδες από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη. Η έρευνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον φαρμακευτικών εταιρειών και μελών της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό. Είναι μια σημαντική έρευνα και συμβολή στην ευρύτερη προσπάθεια κατά της πανδημίας και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν».

Ο κ. Ματσούκας θύμισε τις ιστορικές επισκέψεις του James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2011 και στις Σπέτσες το 2016 ως προσκεκλημένος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ιατρικής Χημείας, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε Λεύκωμα, το οποίο είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοση του. Το λεύκωμα θα προλογίσουν διακεκριμένες προσωπικότητες και θα αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή για τις επόμενες γενεές της ιστορικής επίσκεψης του κορυφαίου ερευνητή του αιώνα στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη χώρα μας.

Να προσθέσουμε πως στο 21ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεταξύ των προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας που θα συμμετάσχουν είναι οι κ.κ. Τσιόδρας, Χρούσος, Παρασκευής, Ταβερναράκης, Γοργούλης με επίκαιρες ανακοινώσεις τους. Επίσης, θα συμμετάσχει η Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας Βάσω Αποστολοπούλου με θέμα της ομιλίας της “Έρευνα και ανάπτυξη αντι-ιϊκών φαρμάκων και εμβολίων κατά του ιού Sars-CoV-2.”.

Ο κ. Μπάρλος θα αναφερθεί στην αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν απόφοιτοι του προγράμματος, οι οποίοι διαπρέπουν σε ακαδημαϊκές θέσεις ή ως υψηλόβαθμα στελέχη στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και εξωτερικό. Θα αναφερθούν στη διαδρομή τους και στον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος στην πορεία τους. Αρκετοί εξ' αυτών κατέχουν θέση καθηγητή στο εξωτερικό και σε πανεπιστήμια της χώρας μας.

Το ΜΠΣ Ιατρική Χημεία, μετά από μια λαμπρή διαδρομή στο Πανεπιστήμιο Πατρών από όπου ξεκίνησε, συνεχίζεται πλέον στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μεγάλη επιτυχία ως αμιγώς Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας από το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα των εκεί Τμημάτων Χημείας, Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το ΜΠΣ Ιατρική Χημεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής του οποίου είναι ο Καθηγητής Χημείας Αλέξανδρος Τσελέπης, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΠΣ Ιατρική Χημεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρική Χημεία έχουν αποφοιτήσει άνω των 500 φοιτητών, σήμερα πρεσβευτές του πανεπιστημίου και της χώρας σε όλο τον κόσμο, ενώ το Πρόγραμμα έχουν τιμήσει με τη συμμετοχή τους στα ετήσια συνέδριά του, παγκοσμίου κύρους ερευνητές και έξι κάτοχοι Nobel (Jean-Marie Lehn, Andrew Schally, James Watson, Harald zur Hausen, Ada Yonath, Aaron Ciechanover).

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει βραβευθεί επανειλημμένα ως μια δράση αριστείας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έχει βραβευτεί από το ECTN (European Chemistry Thematic Network) με τον τίτλο EUROMASTER και έχει καταταγεί από το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ των κορυφαίων δράσεων Αριστείας της παιδείας μας.

*Στην έναρξη του Συνεδρίου θα μιλήσει ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής με θέμα ομιλίας “Η Γλυπτική στην Υπηρεσία της Τεχνολογίας και Πολιτισμού”. Ο Ευστάθιος Λεοντής έχει φιλοτεχνήσει το αριστουργηματικό μνημειώδες γλυπτό της Διπλής Έλικας DNA, το οποίο αποτυπώνει την εξέλιξη και κοσμεί το Πανεπιστήμιο Πατρών στον περιβάλλοντα χώρο του Βιολογικού Τμήματος.

Ιδρυτής του καταξιωμένου προγράμματος είναι ο καθηγητής χημείας Γιάννης Ματσούκας, ο οποίος και θα τιμηθεί μεταξύ άλλων στο Συνέδριο με τον Διευθυντή του Προγράμματος κ. Τσελέπη για την προσφορά των στην παιδεία και κοινωνία.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και ο χαιρετισμός του Διευθυντή του ΔΜΠΣ Ιατρική Χημεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρου Τσελέπη στο link

https://bit.ly/3FcXteN

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις