Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Άναψαν» τα τηλέφωνα στο ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας μετά την ανακοίνωση των εκλογών- Το ανακάτεμα της τράπουλας στο νομό

«Άναψαν» τα τηλέφωνα στο ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν έδαφος

Με την ανακοίνωση των ημερομηνιών κατά τις οποίες θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ., «άναψαν» τα τηλέφωνα των στελεχών και σε επίπεδο Αχαΐας. ‘Άλλωστε η Αχαΐα είναι μια από τις περιοχές της χώρας που πέραν των γνωστών ιστορικών δεσμών με το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και εκ των νομών όπου καταγράφηκε αξιοσημείωτη συμμετοχή στην προηγούμενη εσωκομματική  εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη έχουν ενταθεί οι  ζυμώσεις και οι συναντήσεις με τα στρατόπεδα να σχεδιάζουν και επισκέψεις υποψηφίων, ενώ καθοριστικό ρόλο στο πινγκ πονγκ των μετακινούμενων υποστηρικτών παίζει το "ρεύμα" που διαμορφώνεται για κάθε υποψήφιο, αυτό που λέμε "αρωμα νίκης". 

Στόχος, όπως λένε στο thebest.gr στελέχη του κόμματος στο νομό δεν είναι μόνο η επικράτηση του  εσωκομματικού «στρατοπέδου» στο οποίο ο καθείς συντάσσεται, αλλά και η διατήρηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης αναμέτρησης και βεβαίως η διατήρηση της ενότητας. Παίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. το τελευταίο του χαρτί; Κάποιοι λένε πως ναι. Και επιμένουν ότι αυτό θα πρέπει να είναι ισχυρό, ανανεωμένο και πολλά  υποσχόμενο. Γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για ρεφάρισμα.

Τι άλλαξε από το 2017

Τι έχει αλλάξει στον Νομό Αχαΐας από το 2017 οπότε και η Φώφη Γεννηματά κατέγραψε περηφανή νίκη;

Κάποιος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία στο τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ., θα έλεγε «τα πάντα».

Γνωστά στελέχη που είχαν στηρίξει την Φώφη Γεννηματά στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία, αυτή τη φορά συντάσσονται ανοικτά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για διάψευση προσδοκιών, ιδίως δε της κυρίαρχης που ήταν η άνοδος των ποσοστών του κόμματος, κάτι που κάθε άλλο παρά επετεύχθη. Από κοντά, στην Φώφη Γεννηματά χρεώνονται και παλιοκομματικού τύπου χειρισμοί για διατήρηση οφιτσίων, προσωπικών και «ημετέρων» οι οποίοι αντί να οδηγήσουν σε ενότητα, διεύρυναν αντιθέσεις και αντί να ανανεώσουν καταστάσεις και αντιλήψεις οδήγησαν σε καθήλωση.

Νέα βαριά είσοδος στο παιχνίδι και ο Αχαιός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος επίσης ανακατεύει την τράπουλα καθώς σε τοπικό επίπεδο διατηρεί σημαντικά ερείσματα και υποστηρικτές ενώ έχει εκ των δεξιών του τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου εκ των παλιών «στρατηγών» της Φώφης.  

Τρίτη- και όχι ευκαταφρόνητη- παράμετρος είναι η υποψηφιότητα Καστανίδη που θέτει διλήμματα σε αρκετούς. Κάποια γνωστά στελέχη π.χ. της πρώην Περιφερειακής αρχής λένε οι  πληροφορίες μας, φέρονται να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την υποψηφιότητα Καστανίδη.

Ουδέτερη στάση τηρεί προς στιγμήν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σε κάθε περίπτωση διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στο Νομό  (υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα τοποθετηθεί ανοικτά υπερ κανενός έως το τέλος), ενώ η πτέρυγα ανοικτής στήριξης της Γεννηματά  τελεί σε καθεστώς εσωστρέφειας καθώς η είσοδος Καστανίδη την αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό. Οι συσχετισμοί στην Αχαΐα δεν φαίνεται καθόλου να ευνοούν τη σημερινή Πρόεδρο και εκ νέου υποψήφια για την Προεδρία.

Με τα σημερινά δεδομένα στον νομό Αχαϊας, διαγράφεται ήδη το περίγραμμα  του διδύμου Ανδρουλάκη- Λοβέρδου στις θέσεις επικράτησης με τον πρώτο να σημειώνει διεισδυτικότητα στο χώρο δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που μετατοπίστηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και των νέων κυρίως ηλικιών και τον δεύτερο να έχει  ερείσματα  σε μεγαλύτερες ηλικίες, στο  χώρο των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και σε ψηφοφόρους του κέντρου που μετακινήθηκαν προς τα δεξιά.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 Τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα προσέλθουν σε δια ζώσης ψηφοφορία. Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα στηθούν δεν είναι ακόμη γνωστός. Στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του 2017 είχαν στηθεί 17 κάλπες, εκ των οποίων οι 9 στην Πάτρα και από 2 σε Αίγιο, Κάτω Αχαΐα και Ερύμανθο. Παντού σχεδόν  είχε υπερισχύσει η Φώφη Γεννηματά.

Ο ψηφοφόρος θα κληθεί να πληρώσει 3 ευρώ στο πρώτο γύρο και 1 ευρώ στον δεύτερο.

Όσοι ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή θα κληθούν να ψηφίσουν και την δεύτερη Κυριακή. Κάποιος που δεν ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν θα μπορεί να ψηφίσει τη δεύτερη  προκειμένου να μην αλλοιωθεί σκοπίμως από κανέναν η εκλογική διαδικασία ενώ θα δημιουργηθούν  νέες εφορευτικές επιτροπές ανά Νομαρχιακή με σκοπό να εκπροσωπούνται όλοι οι υποψήφιοι.

Από την εσωκομματική  διαδικασία του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν λείπουν και οι καινοτομίες. Όπως π.χ. η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Παράλληλα «τρέχουν» και διαδικτυακές άτυπες δημοσκοπήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του ΚΙΝ.ΑΛ. οι οποίες με μικρές διαφορές δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη με τους Γεννηματά και Λοβέρδο να δίνουν μάχη για τη β’ θέση.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει για τις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. το πόσο διευρυμένη θα είναι η εκλογική διαδικασία και η συμμετοχή.

Η διεύρυνση ωφελεί Ανδρουλάκη και Λοβέρδο. Η περιορισμένη συμμετοχή, ευνοεί τη Φώφη Γεννηματά, λένε τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. στο νομό.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι αυτό το χαρτί του νέου Προέδρου που θα προκύψει Χριστούγεννα, θα είναι το πιο σημαντικό που έχει να παίξει ο χώρος στο πολιτικό πόκερ από το οποίο θα κριθεί το μέλλον του. Για αυτό το λόγο και στην εκλογική αυτή διαδικασία  είναι στραμμένη και η προσοχή της ΝΔ. και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα δύο κόμματα επιχειρούν να προστατέψουν τα «πλευρά» τους, δηλαδή το χώρο των μετακινούμενων ψηφοφόρων που έρχονται από τη δεξαμενή του παλιού ΠΑΣΟΚ είτε από τα Δεξιά είτε από τα Αριστερά, αλλά και να προσεγγίσουν ένα πιθανό πλαίσιο συνεργασιών στο μέλλον.

Κάπως έτσι, η λέξη ΠΑΣΟΚ αναμένεται να «παίξει» τους επόμενους μήνες όσο δεν "έπαιξε" όλα τα προηγούμενα χρόνια, εντός και εκτός ΚΙΝ.ΑΛ. απόδειξη ότι παραμένει και έν έτει 2021 ένα πολύ ισχυρό πολιτικό brand. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις