Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αύξηση 90% στα κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους από τον Ιούλιο - Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων

Αύξηση 90% στα κρούσματα κορωνοϊού σε αν...

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Νέο κύκλο ανησυχίας ανοίγει στην επιστημονική κοινότητα η σφοδρή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών στη χώρα μας πριν καν ανοίξουν τα σχολεία – η λειτουργία τους θεωρούνταν ένα δυνατό «crash τεστ» για την αντοχή της επιδημίας, πλέον όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα επισπεύδουν τις συνθήκες της «δοκιμής σύγκρουσης» με τον κορωνοϊό.

Την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Και να ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0-17 χρόνων.

Η παράθεση των στοιχείων από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνει την αύξηση, όχι μόνο τη ραγδαία των τελευταίων ημερών, αλλά τη διαρκή, συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους τους θερινούς μήνες. Πλέον τα κρούσματα σε ανηλίκους αποτελούν το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων.

Από τις 6 Αυγούστου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί 18.682 μολύνσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο απολογισμός χθες ήταν 73.083 διαγνώσεις κορωνοϊού σε μωρά, παιδιά και εφήβους καθόλο το διάστημα της επιδημίας. Δηλαδή το 1/4 των κρουσμάτων κορωνοϊού στους ανηλίκους στη χώρα μας καταγράφηκε μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου τα θετικά κρούσματα σε ανηλίκους ήταν 38.590 (ποσοστό 9,1% επί του συνόλου των κρουσμάτων). Η αύξηση που σημειώθηκε στις μολύνσεις του συγκεκριμένου πληθυσμού κατά τους δύο θερινούς μήνες αγγίζει το 90%, γεννώντας μόνο προβληματισμό για το τι θα συμβεί και πως θα κυμανθεί ο ρυθμός μετάδοσης από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά με τους μαθητές να μοιράζονται τη σχολική καθημερινότητα εντός κι εκτός αιθουσών.

Η «επέλαση» της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται δεδομένη στις σχολικές μονάδες, με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του συχνού testing να ελπίζεται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν παύουν να επαναλαμβάνουν την αξία του εμβολιασμού και να ζητούν από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, εκφράζοντας βάσιμους φόβους ότι χωρίς τείχος ανοσίας γύρω από τις σχολικές μονάδες η εφετινή χρονιά θα εγκυμονεί πολλές δυσκολίες και ανατροπές για τους μαθητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικαλέστηκε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας συστήνεται για τέσσερις λόγους:

1. Για την ατομική προστασία των εφήβων, για τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και την ψυχική τους υγεία.

2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.

4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

 

Τζανάκης: Έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και του εμβολιασμού στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, όλος ο στενός κρατικός παράγοντας θα πρέπει να εμβολιαστεί, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες... Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης. «Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε.

Μιλώντας για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. και τρία έχουν διασωληνωθεί. «Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα», είπε.

Διευκρίνισε ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. «Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια. «Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορωνοϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1.000 φορές παραπάνω».

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους. Δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης

Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα, κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από εργασίες σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις