Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μερομήνια: Τι χειμώνας βαρύς! Πότε θα ξεσπάσει στην Ελλάδα

Μερομήνια: Τι χειμώνας βαρύς! Πότε θα ξε...

Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Για όσους πιστεύουν στις προβλέψεις μέσα από τα λεγόμενα μερομήνια, έχουν ολοκληρωθεί για τον χειμώνα που μας έρχεται. Σύμφωνα με τα μερομήνια, λοιπόν, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος, με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως αναφέρει

Κατά την ίδια περίοδο, οι νοτιάδες θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό, και ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων, οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, εκτός από τη νότια Ελλάδα.

Αυτή η κακοκαιρία δε θα αλλάξει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Θα ακολουθήσουν Αλκυονίδες μέρες έως τις 15 του Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή του σκηνικού του καιρού και θα έχουμε βαρυχειμωνιά στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μερομήνια για τον χειμώνα που έρχεται, το μεγάλο ξέσπασμα του καιρού – και αυτό που λέμε “βαρύς χειμώνας” – το περιμένουμε να έρθει για μετά τις 15 Ιανουαρίου. Μετά τα μέσα του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, τα έντονα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές θα έχουμε τις λεγόμενες “πολικές θερμοκρασίες”.

Και η πρόβλεψη όσον αφορά τα μερομήνια κάνει λόγο για κακοκαιρία διαρκείας με θερμοκρασίες κατάψυξης έως τις αρχές Φεβρουαρίου!

Στη συνέχεια, ωστόσο, θα έρθουν πάλι οι νοτιάδες που θα “πάρουν το πάνω χέρι” και θα “γλυκάνουν” τον καιρό. Για πόσο όμως;

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, όχι για πολύ… Έτσι, λοιπόν, ο φετινός χειμώνας, όπως προβλέπουν τα μερομήνια, θα είναι όντως δύσκολος, με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές.

Αυτό το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, οπότε από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Τι είναι τα Ημερομήνια; Τα Μερομήνια είναι μια παλαιά μέθοδος «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο, που εμπιστεύονταν ιδαίτερα οι παλαιότερες γενιές. Στα χωριά όσοι ακολουθούν τη μέθοδο, παρατηροούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια μέρα , αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Μερομήνια 2021 – 2022: Πως ερμηνεύονται
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήταν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού ή ένας μήνας.

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

 

πηγή www.pagenews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις