Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία μετά τις αναστολές εργασίας

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία ...

Όλο το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Με προσλήψεις εκτάκτων, μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και απευθείας αναθέσεις σκοπεύει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας τις “τρύπες” που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας ενδεχομένως και πάνω από 10 χιλιάδες ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κύμα αύξησης των εμβολιασμών στα νοσοκομεία -με 8.400 εργαζόμενους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες– δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν είναι τιμωρητικό, όπως προσθέτουν, και δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία και είναι γνώστες του περιβάλλοντος και των κλινικών στις οποίες υπηρετούν.

Στόχος είναι να υπάρξει ένας επιπλέον μοχλός πίεσης, ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, παραμένοντας στο σύστημα Υγείας. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η “υποχρεωτικότητα” στοχεύει να δράσει ως προληπτικό μέτρο για την πανδημία στα επικείμενα νέα κύματα που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο.

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Πως θα καλυφθούν τα “κενά” στα νοσοκομεία
Ο κατάλογος των εργαζομένων που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού διαρκώς μεταβάλλεται, καθώς ορισμένοι σπεύδουν να εμβολιαστούν ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες επιτροπές των νοσοκομείων εξετάζουν ακόμη τα αιτήματα των εργαζομένων που έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επικαλούμενοι λόγους υγείας. Ταυτόχρονα καταρτίζεται από τους αρμόδιους το σχέδιο της κάλυψης των κενών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, ωστόσο, τα περιφερειακά νοσοκομεία και λιγότερο τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχει αφενός μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στους εργαζόμενους και αφετέρου μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εργαζομένων για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το Σύστημα Υγείας εξαιτίας της αποχώρησης προσωπικού, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός νοσοκομειακών μονάδων
μετακινήσεις εργαζομένων από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη
προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
αναθέσεις έργου για την κάλυψη θέσεων σε διοικητικό προσωπικό
Αναλυτικότερα:

Εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων
Πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος θα είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις υγειονομικών και οι ανακατατάξεις προσωπικού, όπου υπάρχουν αναγκαστικές αποχωρήσεις και δημιουργηθούν κενά. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, καθώς η κάλυψη κρεβατιών δεν είναι μεγάλη και μπορούν να υπάρξουν συμπτύξεις σε ομοειδείς κλινικές, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει τρεις παθολογικές κλινικές με κάλυψη στο 30% η κάθε μία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα μετακινηθούν και θα συμπτυχθούν σε μία κλινική με κάλυψη 90%, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

“Όσο ακόμη η πανδημία δεν πιέζει ακόμα το σύστημα Υγείας, με την αναδιάταξη δυνάμεων προσωπικού δεν θα υπάρξουν τεράστια κενά και δεν θα δημιουργηθεί κίνδυνος να κλείσουν κάποιες μονάδες”, όπως απέδειξε η διαδικασία της εκτίμησης κινδύνου (risk assesment) που έχουν εκπονήσει οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σε νοσηλευτικό επίπεδο δεν θα υπάρξουν προβλήματα και κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία Covid-19 της Αττικής, όπως π.χ. ο “Ευαγγελισμός”, το “Γεννηματάς” το “Σωτηρία”, καθώς επίσης και στα μεγάλης σημασίας Ογκολογικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά και στα Γυναικολογικά.

Μετακινήσεις προσωπικού από ένα νοσοκομείο σε άλλο
Το μέτρο των μετακινήσεων εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο, θα επιστρατευθεί μόνο στην περίπτωση που οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι το προσωπικό που θα αποχωρήσει προσωρινά και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί μέσω των μετακινήσεων, δεν θα αντικατασταθεί πλήρως με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου από τη στιγμή που θα γίνουν και οι ανακατατάξεις προσωπικού. Εάν αποχωρήσουν δηλαδή 5 χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα γίνει αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων, αλλά μικρότερος.

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων για την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού (εκτός γιατρών και νοσηλευτών) θα ανοίξει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα και αφού προηγουμένως προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των κενών. Απορρόφηση γιατρών και νοσηλευτών θα γίνει και από την δεξαμενή των ανοιχτών προκηρύξεων για τις προσλήψεις επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.

Όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, πάντως, την Τετάρτη θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν προσωρινά από το σύστημα Υγείας και την Πέμπτη θα υλοποιηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας. Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Αναθέσεις και συμβάσεις έργου
Μεγαλύτερο πρόβλημα από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία με τις διοικητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα θέσεις, οι οποίες ωστόσο είναι πιο εύκολο να καλυφθούν. Για την κάλυψη των θέσεων αυτών, που περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, δεν θα γίνουν μετακινήσεις αλλά θα γίνει απευθείας ανάθεση σε εταιρείες και σε συμβούλους έργου.

“Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα με απευθείας ανάθεση -αν υπάρχει ένα θέμα – το νοσοκομείο να προσλάβει π.χ. πέντε διοικητικούς, δύο λογιστές και έναν τεχνικό χωρίς να μην προσφύγει στην πλατφόρμα των προσλήψεων”, υποστηρίζουν επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr.

Όσο για τις θέσεις εργασίας τεχνολογικού τύπου, θα επιστρατευθούν εργαστήρια, όπως αυτό του ΕΚΠΑ, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και του ΠΑΣΤΕΡ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις