Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας οργανώνονται και διεκδικούν - Συγκέντρωση στον Πύργο στις 2 Σεπτέμβρη

Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας οργανώνονται κ...

Το ψήφισμα τους

Συγκέντρωση στον Πύργο την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα ετοιμάζουν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας διεκδικώντας άμεσα μέτρα αποκατάστασης. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να στείλουν ψήφισμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, στην περιφέρεια και τους δήμους Πύργου κι Αρχαίας Ολυμπίας, να πραγματοποιήσουν συνελεύεις στα πυρόπληκτα χωριά και να συντονιστούν με τις επιτροπές πυρόπληκτων σε όλη τη χώρα.

Στο ψήφισμα αναφέρουν αναλυτικά:

Όλοι εμείς, τα μέλη του ΔΣ της ΟΑΣΗ, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα και πυρόπληκτοι που συγκεντρωθήκαμε απόψε στην Αρχαία Ολυμπία μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την εγκατάλειψη της περιοχής μας με αποτέλεσμα να καούμε ολοκληρωτικά. Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν και την περιοχή μας αφήνουν πίσω τους τεράστιες καμένες εκτάσεις σε αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα ελιάς και σταφιδαμπέλων, σε δάση, σε καμένα ζώα (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.α.), σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καμένα σπίτια.

Όλοι στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

 Στα ήδη μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «κλιματικής αλλαγής», εκτίθεται μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν. Είναι πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση μας, ενώ την ίδια στιγμή, η ανασυγκρότηση που μας λένε κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμοι μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας. Για άλλη μια φορά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση της γης και στο περιβάλλον, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν. 

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ήδη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις καταστροφές ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Έχουμε πείρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, όταν «πέσει ο κουρνιαχτός», τα προβλήματα μας θα ξεχαστούν και η κυβέρνηση που σήμερα εμφανίζεται ως δήθεν «προστάτης» μας θα καθυστερεί να δώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που εξήγγειλε, όπως εξάλλου έχει κάνει σε τόσες άλλες καταστροφές, με τους αγρότες ακόμα να περιμένουμε τις ενισχύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μείνουμε στο τόπο μας, στα χωριά μας. Δείξαμε το δρόμο όταν μπήκαμε μπροστά και σώσαμε τα χωριά μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας απειθαρχώντας στις εντολές εκκένωσης που μας έδιναν. Τώρα είναι η ώρα οργανωμένα να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, ξαναφτιάχνοντας το βιος μας.

 

Διεκδικούμε:
·           Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

·           Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλιμάτων αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

·           Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·           Άμεση επιχορήγηση για την ανακατασκευή των περιφράξεων που καταστράφηκαν.

·           Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όσων κάηκαν τα σπίτια τους.  

·           Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

·           Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. 

·           ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε.

·           Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.

·           Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

·           Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος. Στελέχωση του δασαρχείου Πύργου με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

·      Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις.

·           Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα

·           Για όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

·           Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.

·           Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων δήμων. Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ.

·      Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα.

·      Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος.

 

Προχωράμε:
·           Στην αποστολή του ψηφίσματος αυτού στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και ζητάμε να κατατεθεί στη Βουλή

·           Στην κατάθεση του ψηφίσματος στην  περιφέρεια και στους Δήμους Πύργου και Αρχαία Ολυμπία.

·           Σε συνελεύσεις στα πυρόπληκτα χωριά για τη συγκρότηση επιτροπών πυρόπληκτων σε όλα.

·           Συντονισμό με τις άλλες συντονιστικές επιτροπές πυρόπληκτων σε όλη την χώρα.

·         Συγκέντρωση στον Πύργο την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη και ώρα 19:30 στην Κεντρική πλατεία.

 

Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας!

Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις