Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ-Σ. Φάμελλος: "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών "

ΣΥΡΙΖΑ-Σ. Φάμελλος: "Η κυβέρνηση Μη...

"Την παρέλαβε έτοιμη και με χρηματοδότηση από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Σχετικά με αδυναμία πρόληψης, την έλλειψη προετοιμασίας και τα σοβαρά θέματα συντονισμού και προτεραιοτήτων της πυρόσβεσης των πυρκαγιών από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, το πρωί της Πέμπτης 5 Αυγούστου.

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η πολιτεία ήταν πλήρως προετοιμασμένη και ότι υπήρξε υποδειγματικός συντονισμός στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς αυτές οι δηλώσεις λειτουργούν ως επικοινωνιακό κάλυμμα. Το ωφέλιμο είναι να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει, κάτι που εσκεμμένα δεν κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τις αδυναμίες της και να μην αναλάβει τις ευθύνες της, δημιουργεί μειονέκτημα στην ίδια τη χώρα. Και τελικά τα λάθη πολλαπλασιάζονται και επαναλαμβάνονται όπως και οι περιβαλλοντικές ζημίες.

Επίσης, έθιξε την ανάγκη της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, εφόσον αυτό είναι ζωτικής σημασίας,. είναι πρωτεύουσα ανάγκη και πρέπει να εκτελείται από τις δασικές υπηρεσίες της χώρας.

Αναφορικά με την απορρύθμιση και υποβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Φάμελλος ανάφερε το γεγονός πως έχουν ανοίξει πολλά «παραθυράκια» παραβιάσεων της περιβαλλοντικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η αλλαγή χρήσης γης καί όρων δόμησης κατά παραγγελία, ο τεμαχισμός περιοχών Natura2000, προκειμένου να ικανοποιούνται συμφέροντα, κλπ.

Όπως δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, μετά από μία πυρκαγιά με βάση το Σύνταγμα η πολιτεία είναι υποχρεωμένη την επόμενη κιόλας μέρα να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα και άρα να μπει σε καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας μετά από την πυρκαγιά να ξεκινήσουν οι μελέτες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο το δυνατόν συντομότερα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την πολιτεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε πως τον Αύγουστο του 2017 είχε θεσμοθετηθεί οδηγός εφαρμογής δράσεων ασφάλειας και αποκατάστασης μιας δασικής πυρκαγιάς την επόμενη ημέρα, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων (άμεση κήρυξη αναδασωτέας περιοχής, αποκατάσταση και αναγέννηση του δάσους, αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συνεργασία μεταξύ περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης).

"Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη δασική πολιτική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σύνταξη και κύρωση Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η θέσπιση Δημόσιας Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με ενσωμάτωση του πορίσματος της επιτροπής Goldammer, ενώ προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 550 στελέχη, με εγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων).

Παράλληλα για την προστασία των δασών κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 45% της χώρας και ανατέθηκαν οι μελέτες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας, και θεσμοθετήθηκε με ακρίβεια η συνεργασία κατά την καταστολή των δασικών πυρκαγιών των Πυροσβεστικών και των Δασικών Υπηρεσιών".

«Όλα τα παραπάνω, και τα εργαλεία, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων, είχαν παραδοθεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019 με πλήρη σχεδιασμό δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, όμως αυτό που βλέπουμε, είναι στασιμότητα και ακύρωση», σχολίασε ο κ. Φάμελλος. Οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και συνεχώς μειώνεται το προσωπικό, εφόσον πολλοί συνταξιοδοτούνται, ενώ ακυρώνονται δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος που είχαν ήδη δρομολογηθεί, αντίθετα με την κλιματική αλλαγή που γίνεται όλο και απειλητικότερη.

"Το πλήθος και η έκταση των δασικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι οφείλεται στην διακοπή των δράσεων πρόληψης. Η ΝΔ επέλεξε να μην είμαστε προετοιμασμένοι. Και έτσι και τα δάση υποβαθμίζονται αλλά και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Και παρά τα μεγάλα λόγια υπάρχει σαφέστατα κίνδυνος και για το περιβάλλον αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Τα δάση μας πρέπει να είναι υγιή και ασφαλή και μπορούν να δώσουν εργασία, εισόδημα και ασφάλεια στους κατοίκους», έκλεισε τη συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις