Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο θα "χτυπήσει" την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα ο παρατεταμένος καύσωνας- Μέρες '87

Πόσο θα "χτυπήσει" την Πάτρα κ...

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Σε παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να βρεθεί η χώρα  με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να είναι η μεγάλη του διάρκεια.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι μετεωρολόγοι είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, το πλέον ανησυχητικό είναι ο καύσωνας να «κρατήσει» για έως και δέκα ημέρες και τα θερμόμετρα να δείξουν θερμοκρασίες έως και 44 ή και 45 βαθμούς Κελσίου γι αυτό και κάποιοι τον παρομοίασαν με τον καύσσωνα του 1987.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σε υψηλά επίπεδα τόσο στην Πάτρα όσο και στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόγνωση του πατρινού Νικόλα Σερέτη:

Πόσο ακραίο θα είναι το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα

 

Πολυήμερος καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας το αμέσως ερχόμενο διάστημα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά και τις υψηλές ελάχιστες αντίστοιχα, γεγονός που θα δυσχεράνει την υφιστάμενη κατάσταση ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, χαμηλές πιέσεις θα επικρατήσουν στην ΒΔ Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία) σε συνδυασμό με ψυχρότερες αέριες μάζες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ''εξαναγκαστούν'' υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις από την ΒΔ Αφρική σε επέκταση προς τα ΒΑ συνοδευόμενες από πολύ θερμές αέριες μάζες που θα ''σκαφθούν'' από την γειτονική ήπειρο. Η κατάσταση αυτή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία φαίνεται να διατηρείται για πολλές ημέρες με απόρροια την συνεχή ανατροφοδότηση της τροπόσφαιράς μας με τις πολύ θερμές αυτές μάζες.

O φονικός καύσωνας του 1987 και τα 5 κορίτσια που κινδύνευσαν στην Πάτρα - 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - ΦΩΤΟ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμήε διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το peak του καύσωνα αναμένεται να είναι οι 43-45°C στα ανατολικά ηπειρωτικά και οι 42-43°C στα αντίστοιχα δυτικά.

Ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο μοτίβο διαφαίνεται για μετά τις 7-8 Αυγούστου, οπότε και διακρίνεται στα προγνωστικά μοντέλα η τάση για αποκλιμάκωση της εν λόγω κατάστασης και επαναφορά του υδραργύρου σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά την δυτική Ελλάδα πιθανολογείται η παρακάτω εξέλιξη σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες:

Δευτέρα 26/7: 36-37°C
Τρίτη 27/7: 38-40°C
Τετάρτη 28/7: 39-41°C
Πέμπτη 29/7: 41-43°C
Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 40-43°C


Οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές αφορούν τμήματα όπως η πεδινή Ήπειρος (Άρτα), πεδινή Αιτ/νια (Αγρίνιο), εσωτερικά τμήματα των Επτανήσων και την δυτική πεδινή Πελ/ννησο (Αχαϊα, Ηλεία, Μεσσηνία). Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι 3-4°C χαμηλότερη.

Οι ελάχιστες τιμές αναμένεται να είναι αρκετά υψηλές κυρίως σε αστικά κέντρα, ιδιαίτερα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα κυμαίνονται μεταξύ 26-28°C τις νυχτερινές και πρώτες πρωϊνές ώρες.

 

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, σύμφωνα με το οποίο ο υδράργυρος θα φλερτάρει και θα ξεπερνά τους 40°C για αρκετές ημέρες.

Οι μέγιστες στην πόλη θα διαμορφωθούν ως εξής:

Δευτέρα 26/7: 35-36°C
Τρίτη 27/7: 39-40°C
Τετάρτη 28/7: 40-41°C
Πέμπτη 29/7: 41-42°C
Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 39-42°C

Κατά την διάρκεια της νύχτας, κατά κύριο λόγο από την Τετάρτη και μετά ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης δεν θα κατέρχεται από τους 27-28°C.

Λαγουβάρδος: Πρόκειται για ακραίο κύμα καύσωνα, με μεγάλη διάρκεια
Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για ένα «ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται από σήμερα, Τρίτη, με κορύφωση μετά την Παρασκευή. Πέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Πιθανώς να διαρκέσει για περισσότερο από 7 ημέρες».

Καύσωνας: Ερχονται… δύσκολες νύχτες
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του meteo.gr, sε πολλές περιοχές, η θερμοκρασία την ημέρα θα σπάσει το φράγμα των 40 και 41 βαθμών Κελσίου. Το πρόβλημα, όμως, θα είναι μεγαλύτερο το βράδυ, καθώς οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν.

«Οσο θα εμμένει το κύμα καύσωνα, τόσο θα ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Ήδη θεωρούμε βέβαιο ότι την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά στο αίσθημα δυσφορίας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα» σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

 

 
 
Είναι ενδεικτικό ότι το μοντέλο του meteo.gr δείχνει ότι για το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα πέφτει κάτω από τους 31 βαθμούς ούτε κατά τις νυκτερινές ώρες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις