Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στην αιωνιότητα πέρασε και ο Γιώργος Τσαβαλάς

Πάτρα: Στην αιωνιότητα πέρασε και ο Γιώρ...

Έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2021 και υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας από το έτος 1990

Πέρασε στην αιωνιότητα πριν λίγες μέρες στις 29 Ιουνίου 2021 ο συμπολίτης έμπορος κατά κύριο επάγγελμα και διαλεχτός λογοτέχνης, τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας από το έτος 1990, Γιώργος Τσαβαλάς.

Ο Γιώργος Τσαβαλάς είχε γεννηθεί στην Πάτρα και διέμενε μόνιμα στην πόλη μέχρι και το θάνατό του, όπου και ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Ερασιτεχνικά δούλεψε  με το χαλκό, μετά τη ζωγραφική και στη συνέχεια έκανε γλυπτά με πηλό ενώ στο τέλος τον απορρόφησε η λογοτεχνία.

Έγραψε δεκαεπτά βιβλία από τα οποία έχουν εκδοθεί και κυκλοφορήσει δεκατέσσερα.

1. «Ακρόπρωρο»   Ποίηση. Πάτρα 1989

2. «Μια πορτοκαλί υποψία» .  Πάτρα 1990

3. «Η επιδερμίδα του αγριοστάφυλου».  Ποίηση Πάτρα 1991

4.  «Η Παλάμη της Πελοπόννησος». Ποίηση. Πάτρα  1991

5. «Από την ουτοπία στ’ όνειρο και τ’ ανάπαλιν». Στοχαστικό πεζό. Πάτρα  1991.

6. «Λυκόφως με αποχρώσεις σκουριάς». Ποίηση. Πάτρα 1992

7. «Αυθαιρεσίες χρώματος Βερμούτ».  Μυθιστόρημα .Πάτρα 1993.

8. «Η αλληγορία του παγωμένου χαμόγελου»  Μυθιστόρημα. Πάτρα 1995

9. «Κρύσταλλο γκρίζο βαθύ».  Ποίηση

10. «Πολύχρωμα ρήματα»     Μυθιστόρημα. Πάτρα 1991

11. «Ιούλιος Περιβολάρης».  Μυθιστόρημα Πάτρα 1992

12. «Πολυεδρισμοί ελάσσονες» . Μυθιστόρημα. Πάτρα 1993

13. «Αψιμαχίες  Μπροστά σε παραμορφωτικούς Καθρέπτες». Μυθιστόρημα. Πάτρα 1994

14. «Διαλογίζομαι-Παραλογίζομαι-Αυτοπροσδιορίζομαι» Μυθιστόρημα. Πάτρα 1994

Για το έργο «Πολύχρομα Ρήματα» το 1993 είχε αποσπάσει το δεύτερο βραβείο από το Φιλολογικό Σύνδεσμο Παρνασσός  ενώ  πρώτο έπαινο  είχε αποσπάσει  από την Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδος  για το έργο του «Ιούλιος Περιβολάρης».

Για το έργο του έχουν αναφερθεί με κολακευτικά λόγια τόσο κριτικoί της περιοχής μας  (Λάμπης Λούκος, Γιάννης Ανδρικόπουλος, Φώτης Δημητρόπουλος, Κώστας Βερτσιώτης, Τίμωνας Στρουθιάς, Κώστας Τριανταφύλλου, Περικλής Τρακαδάς, Μανόλης Μαγκλάρας, Νώντας Σακελλαρόπουλος, Σταύρος Ιντζεγιάννης κ.α.) όσο  και κριτικοί από την πρωτεύουσα και τη Θεσ/νίκη.

Είχε πραγματοποιήσει  αρκετές διαλέξεις και ομιλίες του στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών ενώ το Λύκειο Ελληνίδων είχε διοργανώσει ειδική τιμητική εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκαν στο βραβευμένο από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, έργο του «Αυθαιρεσία χρώματος Βερμούτ» αλλά  και στο συνολικό έργο του η αείμνηστη Μαρία Καρέλα, η φιλόλογος Βίβιαν Φαρμάκη και η επίσης φιλόλογος Ευαγγελία Σκαρτσή.

Σε  μια συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»  και στην δημοσιογράφο Ανθή Ροδοπούλου ο αείμνηστος Γιώργος Τσαβαλάς είχε αναφέρει τα εξής: «Απελευθερώνω από μέσα μου ένα μικρό δαίμονα».

Τα έργα του τόσο όσα έχουν κυκλοφορήσει αλλά και ότι είναι ακόμη ανέκδοτο στα χέρια της διαλεχτής συζύγου του, ας γίνουν ικεσίες στον Ύψιστο για να κατατάξει την ψυχή του αγαπημένου μας μέλους της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, της δικής μας συντροφιάς, μετά των δικαίων και των αγίων γιατί ο Γιώργος ήταν πραγματικά μια ψυχούλα…Καλό ταξίδι Φίλε μας…, ανέφερε με συγκίνηση ο Λεωνίδας Μαργαρίτης, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Τα στοιχεία του κειμένου είναι από τον Λεωνίδα Μαργαρίτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις