Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δεν ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων- Τι λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Δεν ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση τ...

«Χρειάζεται επιτήρηση»

Τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα εντοπίστηκαν 1.001 νέα κρούσματα, έναντι 375 κρουσμάτων το προηγούμενο Σάββατο και 301 κρουσμάτων το προπερασμένο. Αντίστοιχα, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 2,3%, ενώ το περασμένο Σάββατο βρισκόταν στο 1,01%.

Οι επιστήμονες προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, καθώς αναμένουν τη συνολική εικόνα που θα υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην παρούσα φάση δεν εμπνέει μεν ανησυχία, ωστόσο χρήζει επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες» περιοχές, όπως η Κρήτη, που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Αν και το σύστημα υγείας διαθέτει άνεση, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές, που δεν είναι τόσο σημαντική, ενώ όπως ανέφερε «ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους». «Η ολική εικόνα είναι καλή, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση» είπε, μην αποκλείοντας μέτρα εφόσον υπάρξει επιδείνωση. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε ένα όχι τόσο ικανοποιητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η αύξηση οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως την αυξημένη κινητικότητα και τον περιορισμό της χρήσης μάσκας. Πλέον, οι επιστήμονες αναμένουν τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση.

«Η μετάλλαξη Δέλτα πιθανώς θα ανεβάσει και τις ανάγκες εμβολιασμού»

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται αργότερα να ανεβάσει τις ανάγκες εμβολιασμού από το 70%, που είναι σήμερα. «Η ύφεση είναι πρόβλημα», παραδέχθηκε αναφερόμενος στην επιβράδυνση των ρυθμών εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος.

Η μετάλλαξη Δέλτα, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι η επικρατέστερη, δείχνει ότι έχει έντοη δυναμική. «Όχι στα ποσοστά, αλλά στη δυναμική που έχει το στέλεχος για να εξαπλωθεί, τόνισε. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Κρήτη, κάτι που μπορεί να γίνει σε άλλο νησί ή και στην Αττική. «Εν δυνάμει θα αυξηθεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν τις συστάσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Σήμερα στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται κατ' αποκλειστικότητα άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε στο STAR ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι αρκετά προστατευμένοι. Ωστόσο, όταν επικρατήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, η προστασία τους θα είναι μικρότερη απ' ότι ήταν σήμερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις