Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Όλα του γάμου δύσκολα- Και rapid tests στα έξοδα των ζευγαριών! Πάνε επιτέλους στην εκκλησία

Πάτρα: Όλα του γάμου δύσκολα- Και rapid ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λένε στο thebest.gr έξι επαγγελματίες

Για τα καλά έχει ανοίξει η αγορά σε επίπεδο γάμων. Τα ζευγάρια που ανέβαλαν πέρσι την τελετή λόγω της πανδημίας οργανώνονται για να ζήσουν επιτέλους τη στιγμή που ονειρεύονται.  

Το όριο των καλεσμένων αυξήθηκε, το ωράριο διευρύνθηκε, η μουσική επιτράπηκε και το μόνο που προβληματίζει πλέον τα ζευγάρια είναι η απαγόρευση του χορού. Και μπορεί τα πράγματα να είναι κάπως πιο αισιόδοξα αυτή τη στιγμή, όμως τα νέα δεδομένα φέρνουν και νέες ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα έξοδα των ζευγαριών που παντρεύονται εκτός Πατρών θα προστεθεί και το rapid test των καλεσμένων.

Έξι Πατρινοί επαγγελματίες περιγράφουν στο thebest.gr το τοπίο. 

Τα ζευγάρια πλέον είναι ευχαριστημένα. Έχουν όρεξη και ενθουσιασμό, θέλουν έναν πλήρες γάμο και το λουλούδι έχει την τιμητική του

Όπως εξηγεί ο Νίκος Ανδρικόπουλος, συνιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «Ανθόκηπος», «από τη στιγμή που αυξήθηκε ο αριθμός των καλεσμένων γίνεται ένας πανικός. Κλείνουμε συνεχόμενα γάμους, Ο Ιούλιος είναι γεμάτος ενώ από τις 15 Αυγούστου και πάλι το ίδιο.

Όσο ο αριθμός των καλεσμένων ήταν περιορισμένος, δεν γίνονταν γάμοι. Τα ζευγάρια πλέον είναι ευχαριστημένα. Έχουν όρεξη και ενθουσιασμό, θέλουν έναν πλήρη γάμο και το λουλούδι έχει την τιμητική του. Υπάρχουν οι γάμοι που αναβλήθηκαν πέρσι, είναι και οι φετινοί κι έτσι έχουν πέσει όλοι μαζί».

Υπάρχει αισιοδοξία αλλά είναι σημαντικό να πάνε όλα καλά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν και για τότε προγραμματισμένοι γάμοι, ακόμα και μέχρι τον Δεκέμβριο

Όπως αναφέρει η Άννα Μιχαλάκου που διατηρεί κατάστημα με νυφικά στη Ρήγα Φεραίου και Πατρέως, «αυτό το μήνα έγιναν αρκετά ραντεβού, από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τις εκδηλώσεις υπάρχει ενδιαφέρον και κάτι άρχισε να κινείται. Πιο χαρούμενες είναι οι νύφες που είχαν κλείσει ήδη τα νυφικά τους.

Υπάρχει αισιοδοξία αλλά είναι σημαντικό να πάνε όλα καλά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν και για τότε προγραμματισμένοι γάμοι, ακόμα και μέχρι τον Δεκέμβριο. Δε ξέρουμε όμως αν θα γίνουν. Τουλάχιστον να γίνουν οι φθινοπωρινοί γάμοι για να μετριαστεί η ζημιά. Υπάρχει έντονα το φαινόμενο της τελευταίας στιγμής. Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε νυφικό για γάμο που θα γίνει σε δύο ή τρεις  εβδομάδες. Δεν θυμάμαι να έχει ξανά γίνει αυτό τόσο έντονα.  Οι περισσότεροι γάμοι είναι αυτοί που ήταν να γίνουν πέρσι και δεν έγιναν».

Ειδικά όταν πρόκειται για γάμους σε νησιά, οι καλεσμένοι εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο είναι μια υποχρέωση που λόγω του κόστους, προκαλεί επιβάρυνση στο budget του ζευγαριού

Όπως αναφέρει η Άννα Μαρία Ρογδάκη, διοργανώτρια εκδηλώσεων, ιδιοκτήτρια της Diamond events.«η «επανεκκίνηση» μετά την πανδημία έχει επιτρέψει στους ανθρώπους που προγραμματίζουν το γάμο τους να χαμογελάσουν ξανά και να προχωρήσουν με τα σχέδια που τόσες φορές μπήκαν σε αναμονή. Εμείς σαν επαγγελματίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε πολύ γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους. Τα νέα μέτρα σχετικά με τον covid και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη φέρνει βέβαια νέους πονοκεφάλους σε καλεσμένους και ζευγάρια.

Ειδικά όταν πρόκειται για γάμους σε νησιά, οι καλεσμένοι εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο είναι μια υποχρέωση που λόγω του κόστους, προκαλεί επιβάρυνση στο budget του ζευγαριού, αλλά και των καλεσμένων, που πολλές φορές αποφασίζουν να μην ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση. Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει δώσει ανάσες αισιοδοξίας, αλλά το «ναι» στη μουσική, με «όχι» στο χορό, είναι κάτι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μαζί και με την απόλυτη ανάγκη για την τήρηση των μέτρων και για να είναι όλοι ασφαλείς και υγιείς. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έχουμε γάμους «υγειονομικές βόμβες» γιατί θα φέρουν νέα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε προβλήματα και αρκετές ματαιώσεις.

Να σημειώσω εδώ ότι τα events που πραγματοποιούνται αυτή τη σεζόν είναι αρκετά και προέρχονται από ακυρώσεις της περσινής χρονιάς. Είναι πολλά τα ζευγάρια που μας λένε: «ο γάμος μας θα γίνει οπωσδήποτε».

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις μετά από τον εγκλεισμό, είναι κάτι που έχει λείψει σε όλους, αλλά πίσω από την ανάγκη αυτή, υπάρχει ένας ολόκληρος κύκλος επαγγελματιών, που εξυπηρετεί όλα αυτά. Αν το σκεφτεί κάποιος αυτό, αντιλαμβάνεται το πόσο ουσιαστικός είναι ο αγώνας που δίνουμε όλοι μας για να δώσουμε χαρά στους πελάτες μας, αλλά και για να κρατήσουμε «ζωντανή» την επιχείρησή μας. Εργαζόμαστε λοιπόν ευτυχώς με πολύ μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά και με αρκετά θολό το τοπίο, καθώς νέα μέτρα και νέες διευκρινίσεις χρειάζονται συνεχώς. Είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανοσία, και να τελειώσουμε με την πανδημία, παίρνοντας τη ζωή μας πίσω.

Οι γάμοι που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό χειμώνα βρίσκονται ακόμα σε αναμονή και εξαρτώνται και αυτοί από το υγειονομικό καθεστώς που θα επικρατεί τότε. Μεγαλύτερη η αισιοδοξία για το 2022 και για όσα προγραμματίζονται τότε. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι αρχίζει να υπάρχει ένα φως.

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα στη ζωή τους υπό τη σκιά του Covid, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας γιατί χαμογελούν στη ζωή, βάζοντας τέλος σε σκοτεινά σενάρια. Τι θα κάναμε χωρίς αυτούς;»

Είναι αισθητό ότι υπάρχει μπάτζετ, παραπάνω από άλλες χρονιές και παραπάνω από το αναμενόμενο. Μία γυναίκα που πάει να παντρευτεί είναι επικεντρωμένη στο στόχο της και σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Τζελέπης, από το κατάστημα Balloon Fire, «ασχολούμαστε με γάμους εδώ και 20 χρόνια. Για τον Ιούνιο υπήρχε πρόβλημα γιατί όλα ήταν ρευστά, ήμασταν σε αναμονή. Από τη στιγμή που αυξήθηκε ο αριθμός των καλεσμένων και διευρύνθηκε το ωράριο, τα πράγματα πάνε καλά. Όσοι είχαν δίλημμα σχετικά με το αν θα προχωρήσουν στη τελετή του γάμου  ή όχι, προχώρησαν και έχουν κλείσει όλες οι ημερομηνίες. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος  μέχρι τον Σεπτέμβριο ημερομηνία που να συνδυάζει εκκλησιά με κέντρο. Κάποτε η Κυριακή είχε πολύ λιγότερους γάμους από το Σάββατο αλλά τώρα είναι και οι δύο μέρες γεμάτες. Η Κυριακή έχει γίνει Σάββατο.  Πλέον τα ζευγάρια κάνουν αυτό που θέλουν. Για την επαρχία άλλωστε οι 300 καλεσμένοι είναι καλός αριθμός.

Πάρα πολλοί γάμοι είναι μετά από αναβολή κι έτσι υπάρχει ένας ενθουσιασμός. Γίνονται μάλιστα και δαπάνες. Είναι αισθητό μάλιστα ότι υπάρχει μπάτζετ, παραπάνω από άλλες χρονιές και παραπάνω από το αναμενόμενο. Μία γυναίκα που πάει να παντρευτεί είναι επικεντρωμένη στο στόχο της και σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για φέτος είναι ότι όλα γίνονται τελευταία στιγμή. Αυτό είναι σύνδρομο της αβεβαιότητας».  

Είχαμε ακυρώσεις και συρρίκνωση του μεγέθους των εκδηλώσεων. Ενώ οι γάμοι είχαν μέσο όρο τα 250 άτομα, εκτιμώ ότι μέσα στο 2021 έχει πέσει στα 120 με 130 άτομα

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Φάκαλος, ιδιοκτήτης της Talks Catering, «μέχρι χθες οι περιορισμοί ήταν μεγάλοι. Υπήρχε ωράριο, μέχρι 01.15 και όριο ατόμων, τα 100, ενώ δεν επιτρεπόταν και η μουσική. Αυτό λειτούργησε ανασταλτικά για τον κόσμο. Είχαμε ακυρώσεις και συρρίκνωση του μεγέθους των εκδηλώσεων. Ενώ οι γάμοι είχαν μέσο όρο τα 250 άτομα, εκτιμώ ότι μέσα στο 2021 έχει πέσει στα 120 με 130 άτομα.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός γιατί από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται ο χορός πολλοί παίρνουν μία απόφαση να κάνουν το γάμο όταν θα επιτρέπονται όλα. Έχουμε λοιπόν ακυρώσεις, αλλά έχουμε και πελάτες της τελευταίας στιγμής που κάνουν όμως μικρές εκδηλώσεις. Το σύνολο των πελατών στο τέλος θα είναι μικρότερο από αυτό που έχουμε κάθε χρόνο. Επιπλέον η μισή σαιζόν χάθηκε. Ουσιαστικά η αγορά γάμου ανοίγει αυτό το σαββατοκύριακο, με τους μισούς καλεσμένους από πρόπερσι. Μεγάλο ερωτηματικό και ανασταλτικός παράγοντας η απαγόρευση του χορού.

Να σημειώσουμε ότι παρατηρείται πλέον μία αλλαγή του τρόπου σκέψης και προσέγγισης του γάμου από το κοινό. Δημιουργούνται νέες συνθήκες στην αγορά. Ο κόσμος ξεσυνήθισε, αλλάζει προτιμήσεις, προτεραιότητες και πάμε σε μία νέα τάξη πραγμάτων. Θα αλλάξει το μέγεθος των εκδηλώσεων, η νοοτροπία. Μέχρι τώρα υπήρχε από παντού ένας ενθουσιασμός, τώρα ο κόσμος δεν σκέφτεται τόσο ανέμελα.

Είναι αδύνατο να βρεθεί κενή ημερομηνία ενώ οι γάμοι είναι περισσότερο θρησκευτικοί και όχι πολιτικοί

Τέλος, όπως αναφέρει ο φωτογράφος Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, «υπάρχει μεγάλη ζήτηση, είναι αδύνατο να βρεθεί κενή ημερομηνία ενώ οι γάμοι είναι περισσότερο θρησκευτικοί και όχι πολιτικοί. Το μόνο που προβληματίζει πλέον τα ζευγάρια είναι ότι απαγορεύεται ο χορός».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις