Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ο Πατρινός εφευρέτης που θα βραβευτεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Ο Πατρινός εφευρέτης που θα βραβευτεί απ...

Μεγάλη διάκριση για τον ηλεκτρολόγο μηχανικό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαο Πήττα

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ανακοίνωσε τους εφευρέτες που επιλέχθηκαν φέτος για να βραβευτούν, ανάμεσα σε διακόσιες αιτήσεις.

Οι εφευρέτες που διακρίθηκαν θα βραβευθούν στις 23 Ιουνίου 2021 σε τιμητική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Ανάμεσα στους διακριθέντες και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός,
διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Πήττας.

Με τη βράβευση των εφευρετών, η οποία συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, ο ΟΒΙ και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων συνεχίζουν τον θεσμό που με πρωτοβουλία του εγκαινίασε ο Οργανισμός το 2002.

Τα Βραβεία, που αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα, θα λάβουν τρεις κατηγορίες εφευρετών:

επιστήμονες ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου,

εργαζόμενοι σε Μικρομεσαία Επιχείρηση,

ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα.

Οι εφευρέτες που ξεχώρισαν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ορθοδοντική Ιατρική, η Ιατρική, η Αγροδιατροφή, και προέρχονται από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους/τις:

Τσιώκο Δημήτριο, Πλέρο Νίκο, Ντάμπο Γιώργο, Κετζάκη Δήμητρα και Anna Lena Giesecke / Τίτλος εφεύρεσης: “Μέθοδος κατασκευής ολοκληρωμένου πλασμο-φωτονικού βιοαισθητήρα και συσκευή για τον σκοπό αυτό” / Κατηγορία: Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου / Αριθμός Δ.Ε.: 1009480.

Γρηγορίου Βασίλειο, Χώχο Χρήστο και Σπανό Μιχαήλ / Τίτλος εφεύρεσης: “Ηλεκτροαγώγιμες υδρογέλες βασιζόμενες σε συμπολημερή πολύ (θειοφαινίου) – πολύ (ακρυλικού νατρίου) για βιοηλεκτρονικές εφαρμογές” / Κατηγορία: Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ) / Αριθμός Δ.Ε.: 1009865.

Βασίλειο Κωσταμένα και Μιχαή Αγγέλη / Τίτλος εφεύρεσης: “Σύνθετη αποσπώμενη κινητή βάση κυψέλης μελισσών”  / Κατηγορία: Μικρομεσαία Επιχείρηση / Αριθμός Δ.Ε.: 1009687.

Πήττα Νικόλαο / Τίτλος εφεύρεσης: “Αυτόματο σύστημα αποθήκευσης αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας για αδιάκοπη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παροχή ενεργειακής αυτονομίας” / Κατηγορία: Ανεξάρτητο φυσικό πρόσωπο / Αριθμός Δ.Ε.: 20180100563.

Ο Μηχανικός του πανεπιστημίου Πατρών που αλλάζει τα δεδομένα στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

Μια καινοτόμο μέθοδο αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ έχει αναπτύξει ο Μηχανολόγος Μηχανικός, κ. Νικόλαος Πήττας, η οποία σε περίπτωση που οι συνθήκες επιτρέψουν να αναπτυχθεί σε εμπορική κλίμακα, η εν λόγω μέθοδος ενδέχεται να αλλάξει τελείως τα δεδομένα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μέθοδος που προτείνει ο κ. Πήττας είναι προϊόν μακρόχρονης επιστημονικής έρευνας και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με τα έως σήμερα γνωστά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αντλησιοταμίευση κ.λπ.


Η σημασία ενός τέτοιου επιτεύγματος είναι τεράστια αν αναλογιστούμε ότι το ζήτημα της αποθήκευσης της "πράσινης" ενέργειας, η οποία λόγω της φύσης της είναι μεταβαλλόμενη, απασχολεί έντονα τη βιομηχανία αλλά και την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. 

Πώς λειτουργεί

Ο έλληνας επιστήμονας έχει δημιουργήσει μία διάταξη η οποία χρησιμοποιείται για αποθήκευση ενέργειας υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα σε μία αεροστεγή δεξαμενή δια μέσου συμπιεστή, και στη συνέχεια για την παραγωγή  ηλεκτρικής  ενέργειας από σύστημα κρυογενικού – αεροκινητήρα – αεριοστροβίλου – γεννήτριας.

Η διάταξη που προτείνει ο κ. Νικόλαος Πήττας φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα (κλικ για πλήρες μέγεθος εικόνας):

 

Η διάταξη αυτή αποτελείται από την έλικα της  ανεμογεννήτριας (1), που όταν δεν υπάρχει άπνοια η μη ηλιοφάνεια, παράγει μηχανική περιστροφική κίνηση, η οποία δια μέσου των οδοντωτών τροχών (καρδανικός σύνδεσμος) μεταδίδεται στον άξονα του συμπιεστή (3).
Αυτός ο τρόπος μεταφοράς αποτελεί τον πρώτο δρόμο μετατροπής ενέργειας. Όμως υπάρχει και δεύτερος δρόμος στο σχήμα, όπου από την παραγόμενη ενέργεια ένα μέρος αυτής τροφοδοτεί τον συμπιεστή ο οποίος συμπιέζει τον αέρα στον επιθυμητό βαθμό και τον εισάγει στην σφαιρική αεροστεγή δεξαμενή πεπιεσμένου αέρα.

Αυτός ο δεύτερος δρόμος ακολουθείται υποχρεωτικά όταν χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκή γεννήτρια.

Ο πεπιεσμένος αέρας οδηγείται στον κρυογενικό αεριοστρόβιλο, όπου εκτονώνεται θέτοντας σε περιστροφή την ηλεκτρική μηχανή (σύγχρονη η ασύγχρονη) (6)  που είναι συνδεδεμένη με αυτόν παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Η δεξαμενή-ές είναι καταλλήλως διαμορφωμένη-μένες και διαστασιολογημένη-μένες ούτως ώστε η ενέργεια του πεπιεσμένου αέρα να υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη μεγαλύτερη στατιστικά χρονική διάρκεια  άπνοιας η μη ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τα τοπικά ανεμολογικά-ηλιοφάνειας στοιχεία.

Και κατά συνέπεια όταν υπάρχει άπνοια η μη ηλιοφάνεια, από την δεξαμενή του πεπιεσμένου αέρα (4) εξέρχεται ο αέρας και εισέρχεται σε έναν κρυογενικό αεριοστρόβιλο  (5), όπου επέρχεται η εκτόνωση των αερίων προκαλώντας την περιστροφική κίνηση του άξονα του αεριοστροβίλου ο οποίος θέτει σε περιστροφή την ηλεκτρική μηχανή (σύγχρονη η ασύγχρονη) (6)  που είναι συνδεδεμένη με αυτόν παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Με τον εξερχόμενο αέρα εκτόνωσης από τον κρυογενικό αεριοστρόβιλο στη θερμοκρασίαΤ=-20 C0 περίπου, δύναται να επιτευχθεί  και τηλεκλιματισμός (7).

Αυτή η διαδικασία αποθήκευσης πεπιεσμένου αέρα μπορεί να γίνει οιανδήποτε στιγμή επιθυμούμε και παράλληλα να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την ηλεκτρική μηχανή (σύγχρονη, ασύγχρονη, άλλο), που είναι συνδεδεμένη με τον άξονα περιστροφής της ανεμογεννήτριας η ηλεκτρικά από το φωτοβολταικό πάνελ.

Όπως εξηγεί ο κ. Πήττας, σπόρροια αυτής της εφεύρεσης και τεχνολογίας είναι η δυνατότητα της αέναους  αξιόπιστης τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια από Φ/Β η Α/Γ σπιτιών, βιοτεχνιών, οικισμών ,εργοστασίων χωρίς την διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις