Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η μελαγχολική "Χώρα των Νομάδων" έως και την Τετάρτη στο σινε-Κάστρο στο Ρίο

Η μελαγχολική "Χώρα των Νομάδων&quo...

Μία ταινία στο πνεύμα των αβέβαιων καιρών μας με μία συνταρακτική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και τα απέραντα, αχανή τοπία της Αμερικής

Με το δεξί ξεκίνησε η λειτουργία του θερινού σινε-Κάστρο στο Ρίο την περασμένη Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 και το πρώτο βράδυ τουλάχιστον ογδόντα με ενενήντα σινεφίλ έδωσαν το παρών για να απολαύσουν εκεί που πρέπει στην μεγάλη, κινηματογραφική οθόνη την ταινία που τιμήθηκε με 3 βασικά βραβεία Όσκαρ φέτος, τη «Χώρα των Νομάδων» της Κλόι Ζάο με μία συνταρακτική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Μπορεί ακόμα να μην έχει ζεστάνει εντελώς ο καιρός τα βράδια και η ψύχρα να είναι έντονη, ωστόσο το ξεκίνημα του θερινού σινεμά στο Ρίο προμηνύει πολλές ευχάριστες σινε-βραδιές στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ο κόσμος που ήταν όλων των ηλικιών από 20ρηδες έως και μεσήλικες έφταναν με θετική διάθεση και ορισμένοι εξ’ αυτών ευχήθηκαν στους ιδιοκτήτες του σινε-Κάστρο (τους Ανδρέα και Ειρήνη Κοτσαύτη και το γιο τους Παναγιώτη) καλό καλοκαίρι και καλές προβολές.

«Άντε πάλι εδώ θα τη βγάλουμε το καλοκαίρι», είπε μία κυρία ενώ άλλοι ρωτούσαν για τις επόμενες προβολές  και σε πηγαδάκια σχολίαζαν πόσο τους έλειψε η εμπειρία αυτή να μπορείς να δεις μία ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ ως 60χρονη Φερν που έχει χάσει τον άνδρα της και τη δουλειά της και βρίσκεται στο δρόμο με το αυτοκίνητο – βαν της (την ακούμε σε μία στιγμή της ταινίας να λέει πως «δεν είμαι άστεγη, απλά δεν έχω σπίτι») χωρίς φτιασίδια σε μία απόλυτα «καθημερινή» και ρεαλιστική ερμηνεία δικαίως τελικά κέρδισε το 3ο Όσκαρ ερμηνείας της καριέρας της μιας και όλη σχεδόν η ταινία είναι χτισμένη πάνω της και την ακολουθεί κατά πόδας καθώς όσο εξελίσσεται η ταινία νιώθεις πως αυτή η γυναίκα είναι μία αληθινή νομάς όπως οι άλλοι νομάδες (πραγματικά πρόσωπα που η ίδια συναντά και συναναστρέφεται).

Υπάρχει ένα σημείο του σεναρίου όπου δίνεται στη Φερν η ευκαιρία, μία τελευταία ίσως ευκαιρία της ζωής της να επιστρέψει σε αυτό που μπορεί να θεωρούμε κανονικότητα και καθημερινότητα, μέσα από την γνωριμία της και φλερτ μ’ έναν λίγο μεγαλύτερο της, επίσης νομάδα, ωστόσο η ψυχή της Φερν μοιάζει πια πολύ «φορτωμένη», σαν όλα όσα ωραία έζησε και πήγαν στράφι να έγιναν μία ανάμνηση στον παγωμένο ορίζοντα και πως από εδώ και πέρα απλώς ζει στο δρόμο προσφέροντας την αγάπη και φροντίδα της σε ανθρώπους που μόλις γνώρισε και αποδείχτηκαν σημαντικοί συνοδοιπόροι στη δύση της ζωής.

Δεν λέμε περισσότερα, απλά να επισημάνουμε τη μελαγχολία της ταινίας που σε ακολουθεί γλυκά τις επόμενες μέρες, την θαυμάσια φωτογραφία των ανοιχτών τοπίων της κεντρικής και δυτικής Αμερικής από τον Joshua James Richards που προτάθηκε για Όσκαρ αλλά και την πιανιστική μουσική του Ιταλού Ludovico Einaudi που ήταν απόλυτα ταιριαστή στο ύφος της ταινίας. Και βέβαια η Κλόι Ζάο δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία μέσα από τα μάτια της Φερν και των άλλων νομάδων όπως οι Charlene Swankie, Bob Wells και Linda May, να υμνήσει και την άδολη ομορφιά της φύσης.

Εκτός της ΜακΝτόρμαντ στη «Χώρα των Νομάδων» συμμετέχει και ο γνωστός επαγγελματίας ηθοποιός Ντέιβιντ Στράδερν στο ρόλο του Ντέιβ.

Για τη συνέχεια το σινε-Κάστρο στο Ρίο θα προβάλλει από την Πέμπτη 3/6 στις 21.30 το συγκινητικό φιλμ «Σουπερνόβα» του Χάρι Μακουίν με τον Στάνλει Τούτσι και τον Κόλιν Φερθ.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Παναγιώτης Κοτσαύτης και η μητέρα του ...

Ο Παναγιώτης Κοτσαύτης και η μητέρα του Ειρήνη που διευθύνουν το σινε Κάστρο στο Ρίο.

Το ανεξάρτητο "Land" της Ρόμπι...

Το ανεξάρτητο "Land" της Ρόμπιν Ράιτ που άρεσε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ενδεχομένως να παιχθεί έως το τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture