Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ο Χαράλαμπος Γώγος εξηγεί στο thebest πώς θα προλάβουμε το 4ο κύμα

Κορωνοϊός: Ο Χαράλαμπος Γώγος εξηγεί στο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τα όπλα κατά της πανδημίας

Μπορεί οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού  να προχωρούν και ο αριθμός κρουσμάτων να έχει μειωθεί όμως ο κίνδυνος ενός τέταρτου πανδημικού κύματος είναι ορατός. Τα εμβόλια, τα self test και φυσικά η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι τα όπλα που υπάρχουν για να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, «πάντα υπάρχει μία αβεβαιότητα στο θέμα της διασποράς. Ο ιός, ειδικά  το νέο στέλεχος, είναι πολύ μεταδοτικός. Υπάρχει κίνδυνος με τα νέα στελέχη να έχουμε μεγαλύτερη μετάδοση. Επιδημιολογικά, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Ο κόσμος έχει χαλαρώσει, ανθρώπινο είναι. Υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού, συγκεντρώσεις, Έτσι υπάρχει περίπτωση λοιπόν να έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να ακολουθήσει και μετά το καλοκαίρι, αλλά και εντός του καλοκαιριού».

Οι νεαροί είναι τώρα το όχημα για τη νόσο - Ελπίζουμε sτο κομμάτι των σκληρών δεικτών, των νοσηλειών και των θανάτων, τα πράγματα να είναι καλύτερα, επειδή ένας σημαντικός αριθμός άνω των 50-60 ετών που είναι ευάλωτοι, έχει εμβολιαστεί

Ο ίδιος ωστόσο διευκρινίζει ότι: «Αυτό όμως έχει να κάνει με το επιδημιολογικό κομμάτι γιατί ελπίζουμε sτο κομμάτι των σκληρών δεικτών, των νοσηλειών και των θανάτων, τα πράγματα να είναι καλύτερα, επειδή ένας σημαντικός αριθμός άνω των 50-60 που είναι ευάλωτοι απέναντι στη νόσο. Οι νεαροί είναι τώρα το όχημα για τη νόσο γιατί  έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι ενώ έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα. Επιδημιολογικά μπορεί να συμβάλλουν στο να αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο αλλά οι ηλικίες που μπορεί να «επιβαρύνουν» το υγειονομικό κομμάτι έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Έτσι ελπίζουμε ότι το σύστημα υγείας δεν θα επιβαρυνθεί ξανά τόσο».

Όσο για το πώς θα αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα, εξηγεί: «Θα πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν και οι άνω των 60-65, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό. Έτσι θα ελαττώσουμε ην πίεση που θα υπάρχει στο σύστημα υγείας.

Θα πρέπει όσοι έχουν συμπτώματα να μείνουν στα σπίτι τους, να αυτοπεριορίζονται και να κάνουν τα τεστ που χρειάζονται.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τα self test γιατί έτσι απομονώνονται οι ασυμπτωματικοί που νοσούν.  Είχαμε μέσα σε μία εβδομάδα, 6.000 θετικά. Γλιτώσαμε μία μετάδοση πολύ σημαντική μέσα από τα self test.

Επιπλέον μέχρι να έχουμε μία πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία γνωρίζουμε όλοι. Με τα δύσκολα στελέχοι που μεταλλάσσονται αυτή η ανάγκη για ανοσία πρέπει να είναι έως και 80%.  Μπορούμε να προλάβουμε το τέταρτο κύμα αν εμβολιαστούμε και τηρούμε μέτρα ατομικής προστασίας.

Το σημαντικό είναι ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, μπορούμε να έχουμε μοντέλα για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα με βάση τα δεδομένα που είχαμε και με βάση την επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν. Μπορούμε να πάρουμε πιο πρώιμα μέτρα, από ότι στο παρελθόν, ανά περιοχή. Πρέπει μα ξεφύγουμε από την έννοια της συνολικής επιτήρησης στη χώρα. Επιτηρούμε πλέον ανά Περιφερειακή ενότητα, ανά Δήμο, ανά νησί έτσι ώστε να παίρνουμε αν χρειαστεί κάποια επιπλέον μέτρα».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις