Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου & το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποκαταστήσουν άμεσα το "Εμπρός"

Σία Αναγνωστοπούλου: Η Εταιρεία Ακινήτων...

Η κ. Αναγνωστοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος κατέθεσαν καταγγελία-διαμαρτυρία προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων και το ΥΠΠΟ

H Τομεάρχης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Πάνος Σκουρολιάκος, κατέθεσαν καταγγελία-διαμαρτυρία προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων για τις ενέργειες αλλοίωσης του χαρακτήρα του θεάτρου Εμπρός, στην Αθήνα, στις οποίες προέβη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Το θέατρο Εμπρός, ο ιδιαίτερος αυτός πολυχώρος πολιτισμού εδώ και δεκαετίες, συνιστά εμβληματικό τοπόσημο καίριας σημασίας, για το κέντρο, τους κατοίκους και τη μνήμη αυτής της πόλης.

Η αστυνομική επιχείρηση, όταν δεν συνάδει με τους όρους της απόφασης χαρακτηρισμού του κτηρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα προστατευόμενα στοιχεία του διατηρητέου, δεν μπορεί να νομιμοποιείται για λόγους δημόσιας τάξης. Αντιθέτως, είναι καταχρηστική και αυθαίρετη, αναφέρουν οι κ.κ. Σκουρλιάκος και Αναγνωστοπούλου.

Αναλυτικά η καταγγελία  - διαμαρτυρία της Σίας Αναγνωστοπούλου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας και του Παναγιώτης (Πάνου) Σκουρολιάκου Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανατολικής Αττικής προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με κοινοποίηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος,

Κατά

Του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) προέβησαν σε ενέργειες αλλοίωσης του χαρακτήρα του θεάτρου Εμπρός, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως θέατρο, αλλά και ως δραματική σχολή με ηγετική ομάδα τον Τάσο Μπαντή, τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Ράνια Οικονομίδου. Και λειτουργούσε επίσης ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και αλληλεγγύης.

Από το 2011 εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2.000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια. Υπήρξε μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα ο συγκεκριμένος χώρος από το 1989 έχει κηρυχθεί διατηρητέος άρα διέπεται από το νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνιστά μείζονα συνταγματική και ηθική υποχρέωση, ως εκφράζουσα αισθητικές αξίες του παρελθόντος, παραδόσεις, ιστορικές μνήμες και ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη του μέλλοντος.

Επειδή για οικοδομική εργασία στο εξωτερικό και εσωτερικό του διατηρητέου κτιρίου απαιτείται η έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου. Και οι εργασίες (επισκευή, εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, εσωτερική διαρρύθμιση, καθώς και επεμβάσεις για λόγους στατικούς ή λειτουργικούς του διατηρητέου κτιρίου) μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν συνάδουν με τους όρους της απόφασης χαρακτηρισμού και δεν αλλοιώνουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα προστατευόμενα στοιχεία του διατηρητέου, μετά από θετική γνωμοδότηση του αρμοδίου Υπουργείου.

Επειδή οι εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο όπως τεκμηριώνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες δεν συνάδουν με όρους της απόφασης χαρακτηρισμού και αλλοιώνουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα προστατευόμενα στοιχεία του διατηρητέου κτηρίου

Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΤΑΔ Α.Ε. (επισυναπτόμενες φωτογραφίες) είναι παράνομες και καταχρηστικές.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ με την παρούσα και σας ΚΑΛΟΥΜΕ άμεσα να προβείτε στις εκ νόμου προβλεπόμενες ενέργειες ώστε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποκαταστήσουν άμεσα τον χώρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις