Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το "ρέκβιεμ" των μουσικών της Αχαΐας και τα κυβερνητικά "φάλτσα"- Στα όρια της φτωχοποίησης

Το "ρέκβιεμ" των μουσικών της ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι μουσικοί της περιοχής

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι 300 επαγγελματίες μουσικοί της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι υφίστανται στο πετσί τους τις συνέπειες της πανδημίας που συνοδεύτηκαν από «φάλτσα» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι μουσικοί της περιοχής ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι και κατά πόσο θα μπορέσουν να βρουν δουλειά, με δεδομένο ότι, για παράδειγμα στην Πάτρα λειτουργούν ελάχιστα (2-3) μαγαζιά με ζωντανή μουσική κι ως εκ τούτου η πλειοψηφία τους θα μείνει άνεργη. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Πετρίτσης, ο χειμώνας που πέρασε για τους μουσικούς της περιοχής, ήταν πολύ χειρότερος από ό,τι περίμεναν. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίτση «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την κατάντια και την φτωχοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει. Οι συνάδελφοι είναι χωρίς δουλειά επί μήνες και πολλοί έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου τα δύο τρίτα από τους μουσικούς της περιοχής δεν έπαιρναν όλο τον χειμώνα ούτε καν τα 534 ευρώ της αναστολής καθώς τα μαγαζιά που συνήθως τους απασχολούσαν δεν είχαν προλάβει να λειτουργήσουν τον Νοέμβριο, ώστε στην συνέχεια να τους βγάλουν σε αναστολή.

«Καταλαβαίνετε πόσα δύσκολα είναι τα πράγματα για όλο αυτόν τον κόσμο και τις οικογένειές τους. Ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτη με αποτέλεσμα να κάνουμε «μαύρο» Πάσχα χωρίς χρήματα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε ευρώ στην τσέπη για τα απολύτως απαραίτητα έξοδά τους», υποστηρίζει ο κ. Πετρίτσης.

Παράλληλα οι μουσικοί παραμένουν και ακάλυπτοι από φαρμακευτική περίθαλψη και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να σφραγίσουν τα βιβλιάρια υγείας τους ώστε να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται ένας νέος Νόμος της κυβέρνησης, να τους δώσει την χαριστική βολή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι καθώς, προβλέπει να ενταχθούν σε καθεστώς με μπλοκάκι. «Αυτή θα είναι η ταφόπλακα για τους επαγγελματίες μουσικούς. Εμείς δεν είμαστε επιχειρηματίες, ούτε κάνουμε μεγάλες παραστάσεις, είμαστε άνθρωποι του μεροκάματου. Αυτή η διάταξη είχε έρθει και το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως τότε έγινε αντιληπτό περί τίνος πρόκειται και είχε «παγώσει», σημειώνει ο κ. Πετρίτσης.

Πέραν όλων αυτών είναι άγνωστο ακόμα με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά την θερινή περίοδο και πόσα εξ αυτών θα προσλάβουν τελικά προσωπικό ενώ ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει αγωνία και για τον επόμενο χειμώνα. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τους επιχειρηματίες. Δεν ξέρουμε πόσοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, του χρόνου. Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών. Δεν βγήκαμε από την καραντίνα και όλα καλά», υποστηρίζει ο πρόεδρος των μουσικών της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις