Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ο Βασίλης Αθανασίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροσκόπηση ισχίου

Ο Βασίλης Αθανασίου εξηγεί όλα όσα πρέπε...

Από τον ορθοπαιδικό χειρουργό Βασίλη Αθανασίου

Τί είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να βλέπει την άρθρωση του ισχίου μέσω μικρών χειρουργικών τομών, μερικών χιλιοστών, του δέρματος κι άλλων μαλακών ιστών. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων του ισχίου, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Πρόκειται για μια χειρουργική τεχνική που έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα;

Η αρθροσκόπηση του ισχίου εκτελείται για πολλά χρόνια αλλά δεν είναι τόσο συχνή όσο η αρθροσκόπηση του γόνατος ή του ώμου. Κατά την τελευταία δεκαετία, η αρθροσκόπηση του ισχίου έγινε όλο και πιο δημοφιλής στην αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου ως μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Η ανάπτυξη εξειδικευμένου εξοπλισμού και εκπαίδευσης σε αυτό το αντικείμενο καθώς και η καλύτερη κατανόηση των παθήσεων του ισχίου επέτρεψε τη διεύρυνση των ενδείξεων της αρθροσκόπησης του ισχίου σε μια σειρά παθήσεων του ισχίου.

Ποιες παθήσεις του ισχίου μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της αρθροσκόπησης;

Με τις βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές και την καλύτερη κατανόηση της παθολογίας του ισχίου περισσότεροι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί άρχισαν να πραγματοποιούν αρθοσκοπικές επεμβάσεις ισχίου τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς της ένδο - και έξω αρθρικής παθολογίας του ισχίου. Η αναδιαμόρφωση της άρθρωσης (οστεοπλαστική - στο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης) και η ρήξη του επιχείλιου χόνδου της κοτύλης (δηλαδή το σημείο της λεκάνης που αρθρώνεται με την κεφαλή του μηριαίου) είναι οι πιο συχνές αιτίες αρθροσκόπησης του ισχίου. 

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;

Οι αντενδείξεις στην αρθροσκόπηση του ισχίου είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν τους ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, μεαγκύλωση του ισχίου καιμεγάλου βαθμού αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου.

Περιγραφή της χειρουργικής τεχνικής.

Κατά την αρθροσκόπηση του ισχίου ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός εισάγει μία μικρή κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο στην άρθρωση του ισχίου με τον ασθενή σε ειδικό χειρουργικό τραπέζι όπου ασκείται έλξη του πάσχοντος άκρου. Η κάμερα εμφανίζει εικόνες σε μία οθόνη όπου ο χειρουργός χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η διαγνωστική ή η θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης του ισχίου. Επειδή το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία είναι λεπτά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ μικρές χειρουργικές τομές οι οποίες ονομάζονται αρθροσκοπικές πόρτες. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, λιγότερη δυσκαμψία της άρθρωσης και συχνά μειωμένο χρόνο αποκατάστασης. Είναι δηλαδή μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Μετεγχειρητική αντιμετώπιση –αποκατάσταση.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής ακολουθεί ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης το οποίο εξαρτάται από την χειρουργική πράξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επιστροφή στην πλήρη δραστηριότητα είναι ταχύτερη συγκριτικά με την ανοικτή μέθοδο.

Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;

Οι επιπλοκές μίας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση μίας σειράς παθήσεων του ισχίου έχουν κάνει την αρθροσκόπηση του ισχίου την προτιμότερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτής της ομάδας ασθενών. Ακόμη και σε αυτή την εξελιγμένη χειρουργική τεχνική το κλειδί για επιτυχημένα αποτελέσματα είναι σαφώς η σωστή επιλογή ασθενών που θα επωφεληθούν από την επέμβαση. Οι επιπλοκές σχετίζονται κυρίως με την έλξη που εφαρμόζεται στο πάσχον άκρο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και τις αρθροσκοπικές πόρτες. Τελευταίες δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει κυρίως μικρές επιπλοκές σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1.4% σε 1.6%.

 

Info

Αθανασίου Βασίλειος MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διευθυντής ΕΣΥ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

e-mail: [email protected]

τηλ.: 6936774403

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being