Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εργασία και δικαιώματα στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά

Εργασία και δικαιώματα στο στόχαστρο για...

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα, Γ.Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να εξασφαλιστεί ικανή κερδοφορία στις επιχειρήσεις ώστε να έχουν κίνητρο να επενδύσουν. Παράγοντες που περιορίζουν την κερδοφορία αυτή, όπως οι αξιοπρεπείς μισθοί, εργατικά δικαιώματα, φορολόγηση, προστασία περιβάλλοντος θεωρούνται αντικίνητρα και πρέπει να εξαλειφθούν. Η εργασία θεωρείται ο κύριος εχθρός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στο δόγμα αυτό, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, νομοθέτησε την κατάργηση της προστασίας των εργολαβικά εργαζόμενων, τον βάσιμο λόγο απόλυσης και υποβάθμισε τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΣΕΠΕ. Επιπλέον κατάφερε χτύπημα ενάντια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την άρση της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης σύμβασης και κατάργησε τη δυνατότητα προσφυγής των εργαζομένων στην διαιτησία. Έχοντας υπόψη όλα αυτά, οι δημοσιευμένες προτεινόμενες αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν εκπλήσσουν.

Η κατάργηση του οκταώρου και οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό Νόμο 1264/82, οι εργατικές διαφορές που φεύγουν την αρμοδιότητα του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης των παράνομα ή καταχρηστικά απολυθέντων, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, όλα ακολουθούν πιστά την εφαρμογή των προτάσεων της νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη, που ασπάζεται και τηρεί ευλαβικά η κυβέρνηση. Φθηνή εργασία, ελαστικές σχέσεις, απουσία δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση στην σπουδή της να την εφαρμόσει, φθάνει στο σημείο τις αλλαγές αυτές να τις καταθέτει στην Ε.Ε, ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης, δεσμεύοντας και την χώρα μελλοντικά.

Τέτοιες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Υψηλή ανεργία, μείωση μισθών για τους εργαζόμενους, αύξηση κερδών για το μεγάλο (παραγωγικό και χρηματοπιστωτικό) κεφάλαιο χωρίς ίχνος επένδυσης, αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και εξάπλωση της φτώχειας.

Εν μέσω πανδημίας και (μεγάλης) ύφεσης, με τα οικονομικά στοιχεία να μην είναι ενθαρρυντικά και για το έτος 2021, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος προσαρμογής, ίδιο με αυτά που εφαρμόστηκαν σε χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης τις δεκαετίες του 1990 και 2000. Αυτό θεωρεί ότι είναι η απάντηση προκειμένου να ανακάμψει η χώρα.

Χρέος κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που δεν θέλει να επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που ονειρεύεται η κυβέρνηση, να αντισταθεί στα σχέδια αυτά και να ορθώσει το ανάστημα του για να μην γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις