Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Οι συνεργασίες του Τάκη Βουγιουκλάκη με την αδελφή του, Αλίκη: Από το "Ένα Αστείο Κορίτσι" στην "Αλίκη Δικτάτωρ"

Οι συνεργασίες του Τάκη Βουγιουκλάκη με ...

Μαζί είχαν δουλέψει και στο θέατρο και στην τηλεόραση όπως στην "Θεατρίνα" στην ΕΡΤ ενώ τη σκηνοθέτησε και στην τελευταία της ταινία, την "Κατάσκοπο Νέλλη" το 1981

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε ο θάνατος του σκηνοθέτη Τάκη Βουγιουκλάκη, αδελφού της αείμνηστης εθνικής μας σταρ Αλίκης Βουγιουκλάκη, στα 82 του χρόνια. Ήταν γεννημένος στις 6 Μαρτίου του 1939 και ήταν παντρεμένος από το 1985 με τη γνωστή ηθοποιό Έφη Πίκουλα ενώ είχε κι έναν ακόμη αδελφό, τον Αντώνη Βουγιουκλάκη που είναι αρχιτέκτονας.

Ο πατέρας τους, Ιωάννης Βουγιουκλάκης ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα και είχε διατελέσει νομάρχης Αρκαδίας ενώ ο τραγικός θάνατος του στα χρόνια της Κατοχής σε μια πλαγιά της Κυνουρίας στο χωριό Πλάτανος Αρκαδίας που χαρακτηρίστηκε ως αποτρόπαιος είχε σημαδέψει ιδιαίτερα την Αλίκη. Η μητέρα τους Αιμιλία (Έμμυ) Βουγιουκλάκη - Κουμουνδούρου έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2006, σε ηλικία 96 ετών.

Η αξέχαστη σταρ του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ήταν ιδιαίτερα προστατευτική με τα αδέλφια της. Μάλιστα με τον Τάκη Βουγιουκλάκη είχαν συνεργαστεί και πολλές φορές στο θέατρο και τον κινηματογράφο ενώ ήταν αυτός που τη σκηνοθέτησε το 1991 στην σειρά με στοιχεία μιούζικαλ «Και Εύθυμη και Χήρα» στον ΑΝΤ1.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης που «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς, είχε σπουδάσει στη Ρώμη στην Ιταλία, κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Pro-Deo και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.), με σημαντικούς καθηγητές όπως οι σκηνοθέτες Βιττόριο ντε Σίκα και Πιέτρο Τζέρμι.  

Με την Αλίκη είχαν κάνει κάποιες από τις πιο τελευταίες ταινίες της, όπως το «Ένα Αστείο Κορίτσι» το 1970, το συγκινητικό «Σ’ Αγαπώ» με τον Άγγελο Αντωνόπουλο το 1971 που είχε πλάνα γυρισμένα στο εξωτερικό όπως στη Ρώμη και στη Βενετία και την «Αλίκη Δικτάτωρ» που είχε κάνει πρεμιέρα το Μάρτιο του 1972, μία ταινία τολμηρή θεματικά όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε ενσαρκώσει μια φτωχή κοπέλα που έχει συντροφιά τον σκύλο της τον «Αράπη» και μετά τον θάνατο του πατέρα της προσπαθεί να επιβιώσει δίνοντας παραστάσεις στον δρόμο, όπου υποδύεται τον Σαρλό- δικτάτορα. Η κοπέλα, γνωρίζει έναν τυφλό νεαρό φοιτητή της Νομικής, που υποδύεται ο Νίκος Γαλανός, με τον οποίο δημιουργεί σχέση. Το σενάριο ήταν του Λάκη Μιχαηλίδη και η σκηνοθεσία όπως προείπαμε, του αδελφού της Τάκη Βουγιουκλάκη. Στην ταινία η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τραγουδήσει και την μπαλάντα του Μάνου Λοίζου «Πόσο σ’ αγαπώ». Η ταινία είχε καταφέρει να περάσει από την αυστηρή λογοκρισία της εποχής της χούντας. Όπως έχει γράψει το σάιτ www.mixanitouxronou.gr, οι υπεύθυνοι της επιτροπής ενέκριναν την ταινία όχι γιατί δεν αντιλήφθηκαν το υπονοούμενο, αλλά γιατί είχαν εντολή από έναν από τους συνταγματάρχες.

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ, «το συγκεκριμένο σενάριο – μέσα στην καρδιά της χούντας – κατάφερε να εγκριθεί, λόγω της λατρείας που είχε μια κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της δικτατορίας στην Αλίκη Βουγιουκλάκη»!

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης που είχε διατελέσει και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, είχε γυρίσει με την αδελφή του Αλίκη και την τελευταία της ταινία, την «Κατάσκοπο Νέλλη» το 1981 σε σνάριο του Νίκου Φώσκολου όπου έπαιζε και ο Φαίδων Γεωργίτσης. Το φιλμ δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και στην πρώτη του προβολή πλησίασε τα περίπου 150.000 εισιτήρια.

Το 1981 είχε συνσκηνοθετήσει με το Νίκο Φώσκολο το «17 σφαίρες για έναν άγγελο» με τη Μαίρη Βιδάλη που παρουσίαζε δραματοποιημένη την αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στα χρόνια της Κατοχής. Ακόμα είχε σκηνοθετήσει όλα τα κινηματογραφημένα εξωτερικά γυρίσματα της εξαιρετικά δημοφιλούς «Λάμψης» του Ν. Φώσκολου στον ΑΝΤ1.

Στο θέατρο ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε μεταξύ άλλων σκηνοθετήσει την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο εκ νέου ανέβασμα της «Καμπίρια» που βασιζόταν στο «Sweet Charity» του Νιλ Σάιμον, το 1979 στο Θέατρο Αλίκη όπου το ρόλο Βιττόριο Βιντάλ έκανε ο Δάνης Κατρανίδης και του Όσκαρ Λίνκουιστ ο Τάκης Χρυσικάκος. Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε σκηνοθετήσει την Αλίκη στην «πιπεράτη» κωμωδία «Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο Κηποθέατρο Αλίκη το καλοκαίρι του 1976 όπου η μουσική και τα τραγούδια ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου όπου πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, έπαιζαν οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Νίκος Γαλανός , Δέσποινα Νικολαίδου, Βιβέτα Τσιούνη , Μαρία Φωκά , Βασίλης Ανδρεόπουλος, Νικηφόρος Νανέρης, Μπάμπης Κατσούλης, Ειρήνη Κακαβούλη, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, κ.α.

Η δεύτερη αυτή εκδοχή του "Πειρασμού" εμφανίστηκε πιο μουσικοχορευτική και αξίζει να σημειωθεί πως με την συγκεκριμένη παράσταση είχε εγκαινιαστεί το υπέροχο "Κηποθέατρο Αλίκη" στο Πεδίο του Άρεως.

Τέλος τα δύο αδέλφια είχαν συνεργαστεί και στο θεατρικό ανέβασμα της «Εύθυμης Χήρας» του Λέχαρ το 1981 και 1983. Φυσικά να μην παραλείψουμε πως η Αλίκη είχε εμπιστευτεί τον αδελφό της Τάκη Βουγιουκλάκη για να την σκηνοθετήσει στην τηλεοπτική «Θεατρίνα» που είχε προβληθεί στην ΕΡΤ από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου του 1977.

Το κοινωνικό αυτό σήριαλ είχε συνολικά 33 επεισόδια, είχε βασιστεί στο έργο του Σώμερσετ Μωμ και στην τηλεσκηνοθεσία ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε συνεργαστεί με τον Πωλ Σκλάβο. Μαζί με την Αλίκη είχαν παίξει οι Γιάννης Φέρτης, Κώστας Καρράς, Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Μυράτ, η Τζόλυ Γαρμπή, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Θόδωρος Κατσαδράμης, κ.α.

Πάντα μιλούσε για την Αλίκη με μεγάλη αγάπη. Μεταξύ άλλων όπως γράφει το tlife.gr, είχε πει στην Έλενα Πολυκάρπου και την εκπομπή «Με το καλημέρα», «με την Αλίκη και τον αδερφό μας τον Αντώνη ήμασταν τρεις κρίκοι που δεν έσπαγαν ποτέ. Η ζωή μας έσπασε τον ένα κρίκο και μας τον πήρε. Οι άλλοι δύο παραμένουν πολύ δυνατοί. Η Αλίκη ήταν το μοναδικό κορίτσι της οικογένειας. Ο πρώτος που έμαθε για την αρρώστια της Αλίκης ήμουν εγώ. Με πήραν από τη Θεσσαλονίκη από ένα ιατρικό κέντρο γιατί η Αλίκη είχε πάει εκεί να κάνει κάτι εξετάσεις».

Στην Ιταλία όπως είχε πει στην espressonews.gr, είχε γνωρίσει την πρώτη του σύζυγο, Μπέττυ. «Τη γνώρισα το 1959, ενώ σπούδαζα. Ήταν Ελληνίδα που μόλις είχε έρθει με την αδελφή της στη Ρώμη για σπουδές. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας! Το 1960 παντρευτήκαμε. Σταμάτησε τις σπουδές της γιατί έμεινε έγκυος. Από αυτόν τον γάμο απέκτησα τον γιο μου, τον Γιάννη, ο οποίος γεννήθηκε το 1962. Γυρίσαμε μαζί στην Ελλάδα το 1963 και δύο μήνες μετά με πήρανε φαντάρο. Δυστυχώς, η Ελισάβετ (Μπέττυ) δεν ζει πια».

Όσο για τη πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, όπως είχε πει, είχε δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου» με τον Κώστα Χατζηχρήστο και στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα. Κατόπιν έγινε διευθυντής παραγωγής στις ταινίες «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και «Επιχείρηση Απόλλων» με την Έλενα Ναθαναήλ και το 1969 τον κάλεσε ο Φίνος στη Φίνος Φιλμ και του ανέθεσε να σκηνοθετήσει το πρώτο του έργο, το «Ένα αστείο κορίτσι».

Η φωτ. όπου ο Τάκης Βουγιουκλάκης εικονίζεται με την αδελφή του Αλίκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Νόνικα Γαληνέα, είναι από ανάρτηση της espressonews.gr

Επίσης από την espressonews.gr, από τα γ...

Επίσης από την espressonews.gr, από τα γυρίσματα του "Σ' Αγαπώ" στη Ρώμη.

Με τα αδέλφια της σε ένα τρυφερό στιγμιό...

Με τα αδέλφια της σε ένα τρυφερό στιγμιότυπο, από την espressonews.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture