Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Όταν το καράβι της Κλεοπάτρας, "έδεσε" στο σημείο όπου βρίσκεται το -υπό κατεδάφιση- κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα

Πάτρα: Όταν το καράβι της Κλεοπάτρας, &q...

Η ιστορία ενός κτιρίου και μιας περιοχής

Στο προσκήνιο βρίσκεται το κτίριο του ΟΛΠΑ που έχει κριθεί κατεδαφιστέο μεν, πλην όμως υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις από πολλούς που επιθυμούν την -πανάκριβη είναι αλήθεια- επισκευή του.

Το κτίριο κτίστηκε το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70 σε αντικατάσταση του παλιού τελωνείου της Πάτρας. Ή για να ακριβολογούμε, του 2ου χρονικά. Αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Κατεβαίνοντας, κάποτε, στον Μόλο, στο αριστερό μας χέρι, ήταν το Τελωνείο. Κτίριο που κατεδαφίστηκε το 1907 και στη θέση του κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο Μετρόπολις ακριβώς στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Ομορφο κτίριο δέσποζε σε κάθε φωτογραφία της εποχής που αποτύπωνε την πλατεία, τον Μόλο, τον Φάρο. Το Τελωνείο μεταφέρθηκε ακολούθως στην προβλήτα της Γούναρη.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Μετά το 1907, όταν γκρεμίστηκε το κτίριο που στέγαζε τις υπηρεσίες Τελωνείο, στην Τριών Συμμάχων, η Πάτρα απέκτησε νέο Τελωνείο στον «γαλλικό» μόλο, δηλαδή στην προβλήτα της οδού Γούναρη, τότε Καλαβρύτων.

Το κτίριο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της πόλης για περίπου 70 χρόνια, όταν έδωσε τη θέση του στο «Κτήριο Υπηρεσιών Λιμένος Πατρών».

Δεν του ήταν γραφτό πάντως να μακροημερεύσει, καθώς επλήγη από τους σεισμούς του 2008 κι έκτοτε είναι αφημένο στην τύχη του.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Τα επίσημα εγκαίνια του τρίτου κατά σειρά Τελωνείου, έγιναν στις 9-4-1971. Ήταν ένα σύγχρονο για την εποχή πενταόροφο κτίριο με κάλυψη της τάξης των 2000 τμ επί του προβλήτα της οδού Γούναρη. Επλήγη ανεπανόρθωτα από τον σεισμό του 2008.

TO TETAΡΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Σήμερα το Τελωνείο της Πάτρας στεγάζεται μερικές δεκάδες μέτρα νοτιότερα, επί της Ακτής Δυμαίων και Ιεροθέου.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ

Εκείνη η περιοχή, το «ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα» ήταν φυσικό λιμάνι της πόλης από την αρχαιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η «Κάτω Πόλη» ήταν μια ελώδης περιοχή, και μόνο η περιοχή πέριξ του Κάστρου κατοικείτο.

Σύμφωνα με τα θρυλούμενα, εκεί στον ίδιο χώρο «έδεσε» κάποτε το καράβι της Κλεοπάτρας!

Ο έρωτας του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, η μεγάλη ήττα του Αντώνιου στο Άκτιο, η διαμονή τους στην Πάτρα, η πολιορκία της Κλεοπάτρας και εν τέλει η αυτοκτονία της, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο με πολλές ενότητες.

Ο Μάρκος Αντώνιος (14 Ιανουαρίου 83 π.Χ. - 1 Αυγούστου 30 π.Χ.) ήταν υποστηρικτής του Ιούλιου Καίσαρα και υπηρέτησε ως ένας από τους στρατηγούς του. Το 43 π.Χ. δημιούργησε τριανδρία, μαζί τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο, με σκοπό να τιμωρήσουν ενωμένοι τους δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα. Το 42 π.Χ. ο Αντώνιος, μαζί με τον Οκταβιανό, νίκησε στους Φιλίππους της Μακεδονίας τους δολοφόνους του Καίσαρα, τον Βρούτο και τον Κάσσιο. Μετά τη νίκη τους, τα τρία μέλη της Τριανδρίας μοιράστηκαν τις κτήσεις του ρωμαϊκού κράτους. Ο Αντώνιος έλαβε υπό τον έλεγχό του την Ανατολή.

Κατά την περίοδο που ετοίμαζε την εκστρατεία του εναντίον των Παρθών, ο Μάκρος Αντώνιος γνώρισε την Κλεοπάτρα, την οποία είχε αρχικά αποφασίσει να τιμωρήσει επειδή είχε συνταχθεί με το πλευρό του Βρούτου και του Κάσσιου. Ωστόσο, γοητευμένος από την βασίλισσα της Αιγύπτου, αποφάσισε να γίνει εραστής της. Η επιρροή της πάνω του ήταν τόση που σύντομα προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών της Ρώμης. Εξαιτίας της, ο Αντώνιος ήλθε σε ρήξη με τη Σύγκλητο και τον ίδιο τον Οκταβιανό.

Όταν ο Μάρκος Αντώνιος προσέφερε ως δώρο στην Κλεοπάτρα εκτεταμένα εδάφη της Ασίας και ζήτησε διαζύγιο από τη νόμιμη σύζυγό του Οκταβία τη Νεότερη, αδελφή του Οκταβιανού, η Σύγκλητος και ο ρωμαϊκός λαός εξοργίστηκαν. Ο Οκταβιανός κήρυξε εναντίον του πόλεμο, ο οποίος κρίθηκε στο ακρωτήριο Άκτιο, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου.

Στις 2 του Σεπτέμβρη του 31 π.Χ., στο Ακτιο, ο Αντώνιος νικήθηκε ολοκληρωτικά μαζί με τη σύμμαχό του και δαιμόνια βασίλισσα τής Αιγύπτου Κλεοπάτρα, η οποία, παρακολουθούμενη από τον Αντώνιο, σώθηκε τότε με τη φυγή.

Πριν από τη ναυμαχία στο Ακτιο, όταν ο Αντώνιος περνούσε τον καιρό του στην Πάτρα, κάηκε εκεί από κεραυνό ο ναός τού Ηρακλή, πού βρισκόταν κοντά στο Κάστρο γεγονός, πού θεωρήθηκε κακό σημάδι και προμήνυμα της οικτρής του Αντώνιου τύχης. Φυσικά περνούσε επίσης τότε τον καιρό της στην Πάτρα και η ωραιότατη βασίλισσα της Αιγύπτου

Ο Αντώνιος, νικημένος, επέστρεψε στην Αίγυπτο, όπου τον ακολούθησε ο νικητής Οκταβιανός. Βλέποντας τους άντρες του να στρέφονται τελικά με το μέρος του Οκταβιανού και να επιτίθενται στην Αλεξάνδρεια, ο Αντώνιος αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Παρόμοια ήταν η κατάληξη και της τελευταίας συζύγου του, Κλεοπάτρας, με τον θάνατο της οποίας η Αίγυπτος έγινε τελικά επαρχία του ρωμαϊκού κράτους.

Την 12η Αυγούστου του 30 π.Χ. ο Οκταβιανός εισήλθε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια. Δεν ήθελε ακόμη την Κλεοπάτρα νεκρή, καθώς επιθυμούσε πρώτα να τη ντροπιάσει μπροστά στα μάτια των Ρωμαίων. Η 40χρονη πλέον βασίλισσα λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρή από τσίμπημα ασπίδας, που είναι ένα είδος αιγυπτιακής κόμπρας. Αυτός θα ήταν ένας επώδυνος θάνατος. Σύμφωνα όμως με τον Ρωμαίο ιστορικό Δίωνα Κάσσιο, η Κλεοπάτρα πέθανε χωρίς πόνο, δηλαδή αυτοκτόνησε με μείγμα δηλητηρίων.

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ

Η Πάτρα τιμά την Κλεοπάτρα με ένα μικρό δρομάκι λίγα μέτρα από το γήπεδο της Παναχαϊκής, όχι όμως και τον  αυτοκράτορα Μάρκο Αντώνιο. Αντίθετα τιμούσε για χρόνια τον αντίπαλό του αυτοκράτορα Αύγουστο Οκταβιανό στον οποίο η Πάτρα οφείλει την ένδοξη περίοδο της Ρωμαϊκής της ακμής. Η οδός με το όνομά του όμως, μετονομάστηκε σε οδό Αγίας Τριάδας (sic)…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις