Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θυμηθείτε ποιες άλλες χρονιές και γιατί, είχε ματαιωθεί το Πατρινό Καρναβάλι

Θυμηθείτε ποιες άλλες χρονιές και γιατί,...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Φέτος και πέρυσι μια απ΄αυτές λόγω του κορωνοϊού

To Πατρινό Καρναβάλι στην πολύχρονη ιστορία και παράδοση του έχει βιώσει τις δικές του ανατροπές, για την ακρίβεια ματαιώσεις, οι οποίες είναι μετρημένες στα  δάχτυλα, όμως είναι γεγονός πως οι δύο συνεχόμενες ακυρώσεις αφορούν το 2020 και το 2021 και οφείλονται στον κορωνοϊό. Αυτές όμως δεν ήταν οι μοναδικές φορές που το Πατρινό Καρναβάλι δεν έγινε.

Μία  σημαδιακή χρονιά στην ιστορία του ήταν αυτή του 1964 οπότε και το Πατρινό Καρναβάλι ματαιώθηκε λόγω του θανάτου του Βασιλιά Παύλου.

Και μάλιστα αυτό συνέβη σχεδόν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον Νίκο Πολίτη και το βιβλίο του "Το Καρναβάλι της Πάτρας" ενώ όλες οι προετοιμασίες προχωρούσαν κανονικά, την Παρασκευή 6 Μαρτίου την Παρασκευή πριν την Κυριακή της Αποκριάς, το Καρναβάλι ματαιώνεται λόγω του θανάτου του βασιλέα. Με την ανακοίνωση του θανάτου του αφαιρέθηκε ο καρναβαλικός διάκοσμος της πόλης και τα δημόσια θεάματα και τα Κέντρα διασκέδασης έκλεισαν μέχρι τις 12 Μαρτίου ημέρα της κηδείας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας άνοιξαν πάλι τα χορευτικά κέντρα. 

Το τελευταίο προπολεμικό καρναβάλι  όπως γράφει ο Νίκος Πολίτης  έγινε το 1940 και πέρασε μόνο με δημόσιους χορούς. Η τότε κυβέρνηση τους επέτρεψε από 17 Φεβρουαρίου ως  10 Μαρτίου, αναστέλλοντας την απαγόρευση που ίσχυε λόγω του Παγκοσμίου Πολέμου που είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 1939. Μάλιστα, μεταξύ των Αθηναίων που είχαν έρθιε στην Πάτρα για τον χορό της Ένωσης Συντακτών ήταν και η Μελίνα Μερκούρη.

Το Πατρινό Καρναβάλι,λόγω του Πολέμου και του Εμφυλίου ξεχάστηκε στη διάρκεια της δεκαετίας 1941 -1950, αναβίωσε όμως το 1951.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις