Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Κι άλλο διασωληνωμένο παιδί- Το σύνδρομο που ανησυχεί τους γιατρούς- Οι εισαγωγές στο Ρίο

Κορωνοϊός: Κι άλλο διασωληνωμένο παιδί- ...

Τι λέει ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά, τόσο φαίνεται ότι αυξάνονται και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία αλλά και η επαγρύπνηση των ειδικών για τις επιπλοκές του κορωνοϊού στους ανήλικους. Και ένας 9χρονος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού εκτός από το βρέφος των 20 ημερών.

Κορωνοϊός: Βρέφος 20 ημερών νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ

Η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου βρέφους που νοσηλεύεται διασωληνωμένο, μετά από επιπλοκές του κορωνοϊού, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σταθερή. Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη χώρα μας.

To βρέφος υπέστη σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, ως επιπλοκή της νόσου Covid 19, λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νόσησε από επαφή με μολυσμένο μέλος του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το διασωληνωμένο μωρό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση κατ’ αρχάς και μόνο λόγω της πολύ μικρής ηλικίας του. H κατάσταση του ανησυχεί και προβληματίζει και η σωστή αγωγή και λόγω ηλικίας είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Διασωληνωμένος όμως στη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού βρίσκεται και ένας 9χρονος. H δική του νόσηση με covid19 προκάλεσε στη συνέχεια μια πολυφλεγμονώδη αντίδραση όπως αυτή εμφανίζεται στο σύνδρομο MIS-C. Ο 9χρονος παίρνει μάλιστα τετραπλή αγωγή για να υποστηριχθεί η καρδιά του. 

Το σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται με επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση, και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, όσο αυξάνονται τα περιστατικά covid19 σε παιδιά τόσο θα περιπλέκονται και οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην κοινότητα των παιδιών. Όπως αναφέρουν, ήδη στη Βρετανία επειδή παρατηρούν στενά τα παιδιά και τις μεταλλάξεις, αλλά και τι συμβαίνει όταν αυτά νοσούν, ένα ποσοστό των παιδιών που νοσεί εκεί εμφανίζει επιπλοκές, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους άρχισε να εμφανίζεται και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον τελευταίο ένα μήνα έχει γίνει εμφανές ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στη χώρα μας, με παράλληλη, μικρή για την ώρα, αύξηση των εισαγωγών τους στα νοσοκομεία. Μια 16χρονη με υποκείμενο νόσημα έχασε τη ζωή της, ένας 9χρονος βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, ενώ πολλά κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, στον Γαλατά αλλά και στη Θάσο, εκεί όπου μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 25 παιδιά είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, τα 6 από αυτά φορείς της βρετανικής μετάλλαξης.

Όπως μάλιστα σημείωνε προ ημερών στο newsit.gr, ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε 350 δείγματα παιδιών που έλαβε το νοσοκομείο μόνο 1 ήταν θετικό. Στο δεύτερο κύμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα σε 400 δείγματα οι γιατροί είδαν 30 θετικά. Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, το νοσοκομείο προχώρησε σε 12 με 14 εισαγωγές στις covid κλινικές (απλής νοσηλείας).

Η συμπεριφορά του συνδρόμου MIS-C και η αύξηση των εισαγωγών στα παιδιά

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Νταλούκα, πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, τις περισσότερες φορές το σύνδρομο MIS-C εμφανίζεται προς το τέλος της νόσησης και μετά. Μάλιστα οι παιδίατροι είχαν ξανασυναντήσει το MIS-C στην Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. O κος Νταλούκας τονίζει πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά, τόσο αυξάνεται και η παρουσία του MIS-C ως επιπλοκή, με τις παρατηρήσεις να δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο μπορεί να αποβεί σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σοβαρό και για αυτό χρήζει μεγάλης προσοχής.

 «Αυτή τη στιγμή μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε γιατί τα παιδιά νοσούν περισσότερο σε αυτό το κύμα της πανδημίας», εξηγεί ο κος Νταλούκας και συνεχίζει: «Μια βασική υπόθεση είναι ότι οι ποικιλίες του κορονοϊού και ειδικά αυτή της Αγγλίας επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά και αυτό ίσως αρχίσει να φαίνεται και στην Ελλάδα. Αυτό όμως και όσο οι μελέτες ακόμα πραγματοποιούνται με δυσκολίες, παραμένει όπως είπαμε υπόθεση. Οι μελέτες χρειάζονται σύγκριση παιδιών που προσβλήθηκαν από τις γνωστές ποικιλίες στα πρώτα κύματα της πανδημίας και παιδιά που νοσούν τώρα, και μελέτη αυτών των δύο ομάδων. Kαθώς καταλαβαίνετε, όσο η πανδημία τρέχει τόσο τρέχουν παράλληλα και οι μελέτες. Αυτό που ενδιαφέρει στα καθ ημάς, είναι ότι οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία αυξάνονται και ότι αυξάνονται σημαντικά και τα κρούσματα στην κοινότητα των παιδιών κάτι που βλέπαμε σε ελάχιστο βαθμό στο πρώτο κύμα, σε λίγο μεγαλύτερο στο δεύτερο κύμα και πολύ περισσότερο τώρα, στο τρίτο».

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό της υπόθεσης σύμφωνα με τον κο Νταλούκα παραμένει ότι τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακόμα κι όταν είναι βαρά περιστατικά ακόμα κι αν νοσηλεύονται για μεγάλο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος: «Αυτό που ξέρουμε από το καλοκαίρι ήδη είναι ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο και ότι περνούν τη νόσο βαριά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στα παιδιά είναι υποστηρικτικά, απέναντι στα συμπτώματα που εμφανίζονται».

O ίδιος κάνει αναφορά και στα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που δίνει η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων στα παιδιά. Σημειώνεται εδώ, ότι πέρυσι τον Αύγουστο ανακοινώθηκε πως η θεραπεία με αντισώματα από ασθενείς οι οποίοι ανάρρωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, μπορεί να είναι σωτήρια για τα παιδιά με το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο που θυμίζει τη νόσο Kawasaki. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη σε 35 παιδιά που έπασχαν από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων (MIS-C), όπως έχει ονομαστεί επισήμως. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε Γαλλία και Ελβετία.

Πηγή:newsit 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις