Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχεται και στην Πάτρα η "Μήδεια" - Ισχυρή ψυχρή εισβολή στο προσκήνιο

Έρχεται και στην Πάτρα η "Μήδεια&qu...

Πρόγνωση Καιρού Δυτικής Ελλάδας & Πάτρας

Ισχυρή ψυχρή εισβολή στην χώρα μας, ονόματι ''Μήδεια'' αναμένεται να οδηγήσει στην ραγδαία πτώση του υδραργύρου και στην εκδήλωση ισχυρών χιονοπτώσεων σε μεγάλο τμήμα αυτής.

Καθώς, λοιπόν, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρώπης έχει καταστεί μεσημβρινή (κινήσεις από βορρά προς νότο), πολικής προέλευσης αέριες μάζες βρίσκουν δίοδο προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη εξαναγκαζόμενες σε αυτήν τους την κίνηση από την ανύψωση του Αζορικού αντικυκλώνα προς την περιοχή της Β-ΒΔ Ευρώπης (Μ.Βρετανία - νότια Σκανδιναβία).

Ερχόμενες σε επαφή με τα θερμότερα ύδατα της Μεσογείου θα προκαλέσουν κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή της Τυρρηνικής θάλασσας.

Το χαμηλό αυτό αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα προσεγγίζοντας την χώρα μας από το ύψος της Αδριατικής. Κατόπιν, αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, προς το νότιο Ιόνιο και το πρωινό της Δευτέρας να εντοπίζεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αναμένεται στην δυτική Ελλάδα η εξής εξέλιξη:

Σάββατο 13/2: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές αρχικά στα ΒΔ. Φαινόμενα που σταδιακά μέχρι και το βράδυ θα έχουν επηρεάσει όλα τα δυτικά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ανέλθουν στους 13-14oC, και έως 8-9oC στα ΒΔ. Άνεμοι στο Ιόνιο Ν-ΝΑ διευθύνσεων 4-5bf.

Κυριακή 14/2: Κακοκαιρία σε όλα τα δυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Τα φαινόμενα σταδιακά από τότε και έπειτα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τα ΒΔ αποκτώντας πιο τοπικό και μεμονωμένο χαρακτήρα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε μονοψήφιες τιμές στα Δ-ΒΔ και έως 11-13oC στα υπόλοιπα. Άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά Ν-ΝΑ 6-7bf στρεφόμενοι γρήγορα σε Β-ΒΔ με ανάλογη ένταση.

Δευτέρα 15/2: Κατά την διάρκεια της νύχτας τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα με γρήγορη βελτίωση από τις πρωϊνές ώρες σε όλα τα δυτικά. Τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν μορφή χιονόπτωσης, κυρίως ασθενούς έντασης, μέχρι και σε μηδενικό υψόμετρο σε Ήπειρο, Β.Ιόνιο και πιθανόν στην δυτική Στερεά, από τα 100 μέτρα στην ΒΔ Πελοπόννησο και από τα 300 μέτρα στα Δ-ΝΔ. Θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπεράσει ως προς τις μέγιστες τιμές της τους 6-8oC, ακόμη και στα πεδινά-παράκτια τμήματα. Άνεμοι στο Ιόνιο από Β διευθύνσεις 5-6bf.

Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, ενώ πόλεις όπως τα Ιωάννινα (Κυριακή) και τα Καλάβρυτα (βράδυ Κυριακής ^ Δευτέρα) θα ντυθούν στα λευκά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο 13/2: Νεφώσεις με βροχοπτώσεις κατά περιόδους από τις μεσημβρινές ώρες. Ένταση των φαινομένων τις βραδυνές ώρες. Θερμοκρασία από 9 έως 13oC. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2-3bf και στο Ρίο τοπικά έως 5.

Κυριακή 14/2: Κακοκαιρία με βροχοπτώσεις πιθανόν παροδικά ισχυρές μέχρι και τις πρωϊνές ώρες. Τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό και παροδικό χαρακτήρα στο 2ο μισό του 24ώρου. Θερμοκρασία από 5-10oC με την μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται τις πρωϊνές ώρες της ημέρας. Άνεμοι Α-ΝΑ 3-4bf, με σταδιακή ενίσχυση από το απόγευμα και μετά στα 7 σε περιοχές πέριξ του Ρίου.

Χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές και σταδιακά σε ημιορεινές περιοχές του νομού Αχαΐας.

Δευτέρα 15/2: Υπάρχει, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών και τοπικών χιονοπτώσεων από τα 100-200 μέτρα κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Πιο αυξημένη η πιθανότητα αυτή προς τα βόρεια προάστια των Πατρών.Βελτιωμένος καιρός από τις πρωινές ώρες με έντονη την αίσθηση του κρύου. Θερμοκρασία από 3 έως 7oC και παγεροι Α-ΒΑ άνεμοι αρχικά 5-6 και τοπικά στην περιοχή του Ρίου και πέριξ στα 7-8bf. Εξασθένιση αυτών από τις μεσημβρινές ώρες.

Τάση έως 18/2: Η υπάρχουσα τάση υποδεικνύει βελτιωμένο καιρό από πλευράς φαινομένων με τσουχτερο κρύο το διήμερο Τρίτης & Τετάρτης. Ενδεικτικά, οι μέγιστες τιμές σε πεδινά-παράκτια τμήματα αναμένεται να είναι μονοψήφιες με κατά τόπους παγετό τις πρωινές ώρες ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο.

Ακόμη και στην πόλη της Πάτρας η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει το 0 με -1 το εν λόγω διήμερο.

Σε μικρή άνοδο ο υδράργυρος την Πέμπτη.

 

Επιμέλεια Σύνταξης: Νικόλας Σερέτης

Γεωλόγος & Προγνώστης Καιρού 

Ρωμανός Πατρών &
Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις