Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πατρινοί βάζουν κατσαρόλα στο σπίτι τους και στη γειτονιά για τους πρόσφυγες

Πατρινοί βάζουν κατσαρόλα στο σπίτι τους...
Χριστακόπουλος Θάνος

Συγκινητική η ανταπόκριση των πολιτών

Η ανθρωπιά είναι εδώ. Παρά την πανδημία και την οικονομική κρίση, οι Πατρινοί δεν ξεχνούν όσου ζουν υπό άθλιες συνθήκες και δεν έχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουν.

Παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας δεκάδες συμπολίτες φροντίζουν, βάζοντας ακόμα και κατσαρόλα στο σπίτι τους ή στην γειτονιάς τους, να έχουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό και οι πρόσφυγες της πόλης. Η ανταπόκριση είναι πραγματικά συγκινητική κι έτσι κάθε Κυριακή 22 οικογένειες προσφύγων, δηλαδή περίπου 90 άτομα, έχουν ζεστό σπιτικό φαγητό.

Πλέον τα μαγειρέματα της ανθρωπιάς επεκτείνονται και τις καθημερινές σε διάφορες περιοχές, με την αρχή να γίνεται αυτή την εβδομάδα, σε μια συνεργασία συλλογικοτήτων της πόλης. Θα αφορούν Έλληνες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Όμως ο αγώνας της προσφοράς δεν σταματάει εκεί καθώς. Κάθε Πέμπτη στο στέκι της Κίνησης Υπεράσπισης (ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 19) συγκεντρώνονται είδη υγιεινής και τρόφιμα πρώτης ανάγκης που παραδίδονται στους πρόσφυγες για την καθημερινή τους κατσαρόλα στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Πάτρας όπου διαμένουν.

Η δε προσφορά, δώρων και γλυκισμάτων από τους συμπολίτες μας τις ημέρες των Γιορτών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Παπαγεωργίου από την Κίνηση Υπεράσπισης, συγκεντρώθηκαν τόσα είδη που είχαν την ευχέρεια να δώσουν από δύο φορές στα παιδιά και να φθάσουν και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες της περιοχής.

Αυτή την περίοδο επικρατεί μια σταθερότητα ως προς τους πληθυσμούς των προσφύγων-μεταναστών της πόλης.

Σε σπίτια μέσω του προγράμματος «Ήλιος» διαμένουν 28 οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους, δηλαδή περίπου 130 άτομα. Οι δυσκολίες τους είναι αρκετές καθώς προσπαθούν να τακτοποιηθούν και να τελειώσουν με τα χαρτιά, ωστόσο πανδημία και γραφειοκρατία τους βάζουν δύσκολα.

Υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που έχουν αναγνωριστεί από τον Φλεβάρη του 2020 και ακόμα δεν έχουν πάρει κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν το ΚΕΑ, καθοδηγούνται ωστόσο πώς θα βοηθηθούν από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ώστε να μπουν στην τράπεζα τροφίμων.

Ο πιο μόνιμος πληθυσμός κυρίως αφρικανοί που δούλευαν σε λαϊκές και αλλού έχουν πρόβλημα καθώς πλέον δεν υπάρχουν δουλειές. Συρρέουν στο στέκι της Κίνησης Υπεράσπισης και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο καθώς βρίσκονται σε ένδεια καθώς εκτός από την ανυπαρξία δουλειάς τους ταλανίζει και το γεγονός ότι, χωρίς δική τους ευθύνης, δεν έχουν τακτοποιηθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να πάρουν κρατική βοήθεια και να ωφεληθούν από κοινωνικές υπηρεσίες κ.α..

Τέλος είναι και αυτοί που ζουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Πάτρας, κυρίως στου Λαδόπουλος και δευτερευόντως στην ΑΒΕΞ. Αριθμού περίπου στους 150 διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες οι οποίες επιδεινώνονται με την επέλαση του χιονιά.  

Γι΄αυτούς αλλά και όχι μόνο και αυτή την Πέμπτη η Κίνηση Υπεράσπιση συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία της από τις 18:30 έως τις 20:00.

Αναλυτικά τα είδη που χρειάζονται είναι τα εξής :

•Ρύζι                        (sos)☆☆

•Μακαρονια-πενες

•Τοματοχυμος       

•Ηλιελαιο                (sos)☆☆

•Γάλα εβαπορέ       (sos)☆☆

•πανες(Ν°5 κ 6)

•Γαλα βρεφικό κ εβαπορέ  για 6 μηνών κ Άνω.

•Σαμπουάν

•Μωρομανδηλα

 

☆Για την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ :

•Κρεμμύδια

•Καρότα

•Πατάτες

•Πιπεριες/αρακάς/

•Πορτοκαλια/Μήλα

 

Τηλ επικοινωνιας:6950654775 κ 6945355131

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις