Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πανδημία μας «έκοψε το αίμα» -Ελλείψεις και καθυστερήσεις μεταγγίσεων στην Πάτρα

Η πανδημία μας «έκοψε το αίμα» -Ελλείψει...

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει άνω του 30% την εθελοντική αιμοδοσία

Σημαντικές ελλείψεις σε αίμα παρατηρούνται στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή καθώς στην ήδη προβληματική κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η πανδημία του κορωνοϊού που έχει φοβίσει τους πολίτες οι οποίοι δεν προσέρχονται στον βαθμό του το έκανα πριν προκειμένου να αιμοδοτήσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών το τελευταίο διάστημα το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα στην περιοχή είναι μειωμένο κατά περίπου 30% με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικά προβλήματα. Μεταγγίσεις ασθενών καθυστερούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων με μεσογειακή αναιμία δίδεται μια φιάλη αίμα αντί για δύο που απαιτούνται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους.

«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο και η έλλειψη αίματος είναι σοβαρή, εδώ και αρκετό καιρό, από τον προηγούμενο Μάρτιο, είναι μειωμένη η προσφορά εθελοντικού αίματος» δηλώνει  η γιατρός (επιμελήτρια Α’) του Κέντρου Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Ειρήνη Κωνσταντινίδου.

Η πανδημία είναι μια από τις κύριες αιτίες της μειωμένης προσφοράς αίματος, ενώ από την άλλη το ιστορικό του αιμοδότη που παίρνουν οι ειδικοί είναι πλέον πιο αυστηρό, με την έννοια ότι πρέπει να αποκλείουν από την εθελοντική αιμοδοσία ανθρώπους, που μπορεί να είχαν κάποια ίωση ή λοίμωξη αναπνευστικού τον τελευταίο μήνα ή που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα ή διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού, οπότε και από εκεί υπάρχει μια μικρή μείωση.

 «29 άτομα είναι πίσω στις μεταγγίσεις τους σε μια μονάδα, που έχει πάνω από 150 ασθενείς, που μεταγγίζονται. Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να τους μεταγγίσουμε με μια μονάδα, περίπου οι ανάγκες τους είναι 2 ανά 15 μέρες, οπότε λιγοστεύουν οι ημέρες για την επόμενη μετάγγισής του και έτσι επηρεάζεται και η ποιότητα ζωής τους, όχι ότι κινδυνεύουν», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντινίδου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» και πρόσθεσε  ότι οι αιμοδοσίες πάντα έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, «απλά όταν μειώνονται τα αποθέματα και οι μονάδες, που έχουμε, πρέπει να κάνουμε αυτό, που πρέπει για να εξασφαλίσουμε το καλώς έχειν όλων των ασθενών, με προτεραιότητα πάντα στους χρόνιους πάσχοντες και τους πολυμεταγγιζόμενους».

Οι γιατροί κάνουν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα Κέντρα Αιμοδοσίας των δυο νοσοκομείων της πόλης ή στην Κινητή Μονάδα στην Πλατεία Γεωργίου πρωινές και απογευματινές ώρες και να προσφέρουν 10 λεπτά από την ζωή τους για να σώσουν μια άλλη ζωή.

«Είναι 10’-15’ από τον χρόνο καθενός. Ο αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής, ξεκούραστος, χωρίς άγχος, να προσφέρει αίμα. Και να μην ξεχνάμε ότι το να προσφέρουμε αίμα δεν μας εμποδίζει ούτε ο κορωνοϊός, ούτε δύσκολες συνθήκες οι κοινωνικές, οι οικονομικές, ούτε τα καθημερινά προβλήματα, είναι μια πράξη καθαρά αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, που μπορεί να βοηθήσει και να σώσει ζωές» ανέφερε η κυρία Κωνσταντινίδου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις