Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξενοίκιαστα το 50% των φοιτητικών σπιτιών- Αλυσιδωτές οι συνέπειες

Πάτρα: Ξενοίκιαστα το 50% των φοιτητικών...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η πανδημία άλλαξε το τοπίο

Άδεια είναι τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια στην Πάτρα. Η κατάσταση που έφερε η πανδημία και το lockdown λόγω κορωνοϊού, επηρέασε πολύ τις ενοικιάσεις των φοιτητικών σπιτιών. Πολλοί δεν νοίκιασαν καθόλου σπίτι ενώ άλλοι αποφάσισαν να ξενοικιάσουν βλέποντας ότι το Πανεπιστήμιο και οι σχολές τους δεν πρόκειται να κάνουν δια ζώσης μαθήματα για πολύ καιρό.

Τα μισά φοιτητικά σπίτια στην Πάτρα είναι ξενοίκιαστα

«Αυτή τη στιγμή περίπου το 50% των φοιτητικών σπιτιών είναι ξενοίκιαστα» λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Κυριακή Αθανασιάδη.

Όπως αναφέρει: «Πριν την κρίση στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη ζήτηση στις φοιτητικές στέγες η οποία άρχισε να φθίνει με  την έλευση της κρίσης στη χώρα. Ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη όσο αυτή που δημιούργησε ο κορωνοϊός τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ζήτηση ήταν πολύ μικρή με την μείωση που παρατηρήθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 να αγγίζει το 50%».

Όπως εξηγεί η κα Αθανασιάδη, ακόμα κι όσοι νοίκιασαν, στην πορεία, άσκησαν πιέσεις για μειώσεις ενοικίων, και βάση νόμου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου δημιουργήθηκαν και «παρατράγουδα».

«Υπάρχουν ενοικιαστές που λόγω του lockdown δεν μπορούν να έρθουν στην Πάτρα έτσι ώστε να πάρουν τα πράγματα τους, να αφήσουν το σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ενοικιαστεί σε κάποιον άλλον. Θα πρέπει οι ενοικιαστές να σέβονται τα συμβόλαια» περιγράφει.

Όσο για το πότε φαίνεται πως θα βελτιωθεί η κατάσταση, «Κανείς δεν ξέρει. Υπήρχε τον περασμένο Σεπτέμβριο μία αισιόδοξη άποψη ότι θα δούμε μία επανεκκίνηση τον Φεβρουάριο, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, δεδομένης της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, να μην αναστραφεί η κατάσταση» λέει. 

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεν ήθελαν να επενδύσουν στην κατοικία τους και γι΄αυτό αναζητούσαν να είναι εξοπλισμένη

«Τον Σεπτέμβριο η ζήτηση σε φοιτητική στέγη μειώθηκε κατά 50%. Όσοι αναζητούσαν να νοικιάσουν κατοικία, προτιμούσαν να είναι σε κεντρικό σημείο, ανακαινισμένη αλλά και επιπλωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεν ήθελαν να επενδύσουν στην κατοικία τους και γι΄αυτό αναζητούσαν να είναι εξοπλισμένη» λέει ο Θάνος Δούρος, του μεσιτικού γραφείου Keller Williams, στο thebest.gr.

Ο ίδιος εξηγεί ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει ξενοικιαστεί το 30-40% των φοιτητικών σπιτιών. Παράλληλα αναφέρει πως ούτε τον Φεβρουάριο προβλέπεται να υπάρξει κινητικότητα στις ενοικιάσεις των άλλων σπιτιών, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές.

«Τον Φεβρουάριο το κύμα φοιτητών που φτάνει στην Πάτρα, σε σχέση με αυτό του Σεπτεμβρίου, είναι της τάξης του 20-30%. Φέτος αναμένεται αυτή η κινητικότητα να είναι μηδενική. Το παράδοξο είναι ότι δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι τιμές των ενοικίων» λέει και τονίζει παράλληλα ότι εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προκύψει ένα κύμα φοιτητών κατά το οποίο οι ενοικιάσεις θα γίνουν μαζικά και «ακανόνιστα».  

 

Χάθηκαν πολλά χρήματα από τις ενοικιάσεις των φοιτητικών σπιτιών στην Πάτρα

«Η μείωση που παρατηρήθηκε στις ενοικιάσεις φοιτητικών σπιτιών τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με του 2019, αγγίζει το 70%. Φυσικά υπάρχουν αυτοί που ξενοικιάζουν λόγω του παρατεταμένου lockdown και των κλειστών σχολών, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που διατηρούν τα σπίτια τους, με μειωμένο ενοίκιο, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη» λέει στο thebest.gr, o Δημήτρης Παπαπροκοπίου του μεσιτικού γραφείου Brokers Housing, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες καθώς η ενοικίαση φοιτητικών σπιτιών στην Πάτρα είναι μία βιομηχανία από την οποία προκύπτουν αρκετά χρήματα.

«Είναι γεγονός ότι φέτος, λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που δημιούργησε, χάθηκαν πολλά χρήματα. Επιπλέον αρκετοί γονείς ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο μικρό, φοιτητικό σπίτι για τα παιδιά τους, και ως επένδυση. Ενδιαφέρονται για μικρά σπίτια, σε χαμηλές τιμές. Από την άλλη υπάρχουν και επενδυτές από το εξωτερικό που αναζητούν να ανακαινίσουν ή να ολοκληρώσουν ημιτελείς φοιτητικές κατοικίες» λέει

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις