Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο λόγος που τελικά θα γίνουν ακόμα λιγότερες δίκες αυτό το διάστημα

Πάτρα: Ο λόγος που τελικά θα γίνουν ακόμ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο καθοριστικός «όρος» στη νέα ΚΥΑ

Αν και η καινούργια ΚΥΑ για την λειτουργία των δικαστηρίων που ισχύει από σήμερα, 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα είχε την πρόθεση να αυξήσει τον αριθμό των δικών που θα γίνονται, φαίνεται ότι τελικά θα καταφέρει το αντίθετο. 

 Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Αθανάσιος Ζούπας, «η νέα ΚΥΑ είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο που, αν και ήθελε να οδηγήσει την αύξηση του αριθμού των δικών που θα γίνουν, τελικά θα γίνουν λιγότερες απ΄ ότι πριν».

Για να γίνει δίκη χωρίς μάρτυρες πρέπει να συμφωνήσουν με αυτό και οι δύο αντίδικοι

Να σημειώσουμε ότι με την εμφάνιση του κορωνοϊού, τον περασμένο Μάρτιο, και εξαιτίας της πανδημίας τα δικαστήρια  έμειναν κλειστά για αρκετό καιρό ή υπολειτουργούσαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των δικών που έχουν αναβληθεί είναι μεγάλος ενώ προτεραιότητα δινόταν σε περιπτώσεις ο κρατούμενος συμπλήρωνε 18 μήνες στη φυλακή και θα έπρεπε να βγει από τη στιγμή που δε θα είχε δικαστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.   

«Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, μπορούν να γίνουν δίκες εάν  δεν υπάρχουν σε αυτές μάρτυρες έτσι ώστε να αποφευχθεί η παρουσία πολλών ατόμων. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μία δίκη υπάρχουν τέτοια στοιχεία που το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει χωρίς μάρτυρες.

 Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις που οι αντίδικοι θέλουν την παρουσία μαρτύρων. Για να γίνει μία δίκη χωρίς μάρτυρες θα πρέπει να συμφωνήσουν με αυτό και οι δύο πλευρές, πράγμα που είναι δύσκολο πολλές φορές. Όλο αυτό θα οδηγήσε σε πολλές αναφορές και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνονται ακόμα λιγότερες δίκες σε σχέση με αυτές που έγινε το προηγούμενο διάστημα» αναφέρει ο κ. Ζούπας. Ωστόσο τις επόμενες μέρες αναμένεται να διορθωθεί καθώς η ισχύ της ήταν για μία εβδομάδα.

  • Τι ισχύει για τη λειτουργία των δικαστηρίων 

Αυτή τη στιγμή, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα, προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του κάθε δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

Ως προς την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, από 11/1/2021 θα εκδικάζονται:

1) τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, 2) κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, 3) τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022 και 4) οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης. Ακόμη, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Σχετικά με την λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης οι υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις