Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βροχερό το φινάλε του Νοεμβρίου στη Δυτική Ελλάδα

Βροχερό το φινάλε του Νοεμβρίου στη Δυτική Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ την πρόγνωση

Έχοντας διανύσει έναν στεγνό στην κυριολεξία Νοέμβριο στην Πάτρα και στην δυτική Ελλάδα γενικότερα, λόγω της εμμένουσας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η οποία ευνοούσε για εβδομάδες την επικράτηση βόρειων-βορειοανατολικών ανέμων στην περιοχή μας, ήρθε η ώρα αυτό το σκηνικό να αλλάξει.

Η σταδιακή αποδιοργάνωση του Ωμέγα μπλοκ, του αντικυκλώνα, δηλαδή που κυριαρχούσε στην Γηραιά ήπειρο το τελευταίο διάστημα, θα ανοίξει την δίοδο για την γένεση βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή της Μεσογείου. Χαμηλά τα οποία θα επηρεάζουν κατά διαστήματα την χώρα μας με αξιόλογες βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα της Πίνδου με βασικό χαρακτηριστικό την επικράτηση ανέμων νοτίων διευθύνσεων.

Είναι ένα καιρικό μοτίβο το οποίο, με μία μικρή παρένθεση την 1η Δεκεμβρίου, δείχνει πολύ πιθανό, να εδραιώνεται σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο υποστηρίζεται από την πλειονότητα των προγνωστικών μοντέλων. Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας από το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο (GFS), όπου μεγάλο πλήθος των υποσεναρίων συγκλίνουν σε ό,τι προαναφέρθηκε.

Εν κατακλείδι το ερχόμενο διάστημα αναμένονται τα εξής όσον αφορά την δυτική Ελλάδα:

Σάββατο 28/11: Διατήρηση της καλοκαιρίας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα ΒΔ.

Κυριακή 29/11: Βροχές κατά τόπους ισχυρές από τις πρώτες πρωινές ώρες στα Επτάνησα και σταδιακά και στα υπόλοιπα δυτικά τμήματα. Εξασθένιση των φαινομένων από το απόγευμα.

Δευτέρα 30/11: Σποραδικά φαινόμενα σε κεντρικό & νότιο Ιόνιο καθώς και ΝΔ Πελοπόννησο με γρήγορη βελτίωση από τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Τρίτη 1/12: Βελτιωμένος καιρός απουσία φαινομένων στο σύνολο των δυτικών.

Τάση 2/12 έως 12/2: Με τις ημέρες πρόγνωσης να έχουν αυξηθεί επομένως και τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό των φαινομένων να δυσκολεύει έτι περαιτέρω, το μόνο που μπορεί μέχρι στιγμής να ειπωθεί είναι πως είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για ένα διάστημα με κατά διαστήματα κακοκαιρίες από διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα μας επισκέπτονται από την κεντρική Μεσόγειο εκ δυσμών με ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα στο σύνολο της δυτικής χώρας συνοδεία νοτίων ανέμων στα πελάγη, χιονοπτώσεων στις ορεινότερες περιοχές και σταθεροποίηση των μέγιστων θερμοκρασιακών τιμών περί τους 14-16oC κατά Μ.Ο. στα πεδινά-παράκτια τμήματα.

 

Επιμέλεια Σύνταξης: Νικόλας Σερέτης

Ρωμανός Πατρών

Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις