Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Σοβαρές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια έχει προξενήσει το φιλμ «The Witches» του Ρ. Ζεμέκις

Σοβαρές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια ...

Το στούντιο της Warner Bros εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου και απολογήθηκε στα άτομα με Αναπηρία για την ανατομική διάσταση που έδωσε στις μάγισσες

Mία από τις νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες είναι το «The Witches» σε σκηνοθεσία του τιμημένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις. Στη νέα κινηματογραφική διασκευή του «The Witches» που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Roald Dahl, το οποίο κυκλοφόρησε το 1983, η βραβευμένη με Όσκαρ Αν Χάθαγουεϊ και οι υπόλοιπες μάγισσες της παρέας της, μαζί και με άλλα πλάσματα του σκότους, έχουν μία συγκεκριμένη ανατομική λεπτομέρεια που τις ξεχωρίζει από τους «κανονικούς» ανθρώπους: 3 δάχτυλα.

Αυτό όμως ήταν που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις από την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Ανάμεσά τους όπως μετέδωσε το BBC και έγραψε το flix.gr ήταν και η Βρετανίδα παραολυμπιονίκης κολύμβησης Εϊμι Μάρεν, η οποία απευθυνόμενη στο στούντιο της  Warner ανέφερε: το σκεφτήκατε πολύ και το βρήκατε καλή ιδέα να παρουσιάσετε έτσι την διαφορετικότητα των άκρων; Σκεφτήκατε το αντίκτυπο στην κοινότητα των ανθρώπων με αυτή την αναπηρία;

Ο τρόπος που σχεδιάστηκαν τα χέρια των μαγισσών (αντικαθιστώντας την κλασική απεικόνιση με τα γαμψά νύχια) μοιάζει με «Εκτρωδακτυλία» (δυσμορφία τού χεριού, έλλειψη ενός ή περισσότερων δακτύλων) μία πάθηση με την οποία γεννιέσαι και σε κάποια ανωμαλία της εμβρυϊκής διάπλασης.

Πάντως, στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ (1916-1990) οι μάγισσες περιγράφονται να έχουν «δαγκάνες» αντί για «νύχια». Μάλιστα illustrations της πρώτης έκδοσης τις δείχνουν να έχουν κανονικά 5 δάχτυλα. εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία Σάνον Κρόσλαντ έκανε επίσημες δηλώσεις επίσης: «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις νέες γενιές; Ότι το να έχεις 3 δάχτυλα σε κάνει μάγισσα; Αυτό είναι ένα εξαιρετικά τραυματικό πορτρέτο ατόμων με αναπηρία των άκρων. Η αναπηρία δεν πρέπει να συνδυάζεται με το κακό, την ανωμαλία, την απέχθεια, τον φόβο ή τα τέρατα...».

«Η απόφαση να απεικονίσει κανείς τρομαχτικές μάγισσες ως πλάσματα που έχουν αναπηρία στα άκρα -κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην αυθεντική ιστορία- έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή» δήλωσε η Λόρεν Απελμπάουμ, η εκπρόσωπος του RespectAbility, της οργάνωσης για το πώς απεικονίζεται η αναπηρία στο σινεμά. Δυστυχώς αυτή η απεικόνιση στις "Μάγισσες" μαθαίνει στα παιδιά που γεννήθηκαν έτσι ότι είναι τέρατα και πρέπει να τα φοβούνται. Και τι είδους μήνυμα είναι αυτό;».

Μετά από αυτή την έκρηξη αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων, το στούντιο της Warner έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που λέει τα εξής:

«Λυπούμαστε βαθιά που η απεικόνιση των φιξιόν χαρακτήρων στις “Μάγισσες” προκάλεσε τέτοια αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία. Μετανιώνουμε κι απολογούμαστε αν προσβάλαμε τους συνανθρώπους μας. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα, δουλέψαμε με καλλιτέχνες και designers για να βρούμε νέους τρόπους να φανταστούμε τα "γατίσια νύχια" των μαγισσών που περιγράφει το βιβλίο. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να ταυτιστούν θεατές με αυτά τα φανταστικά, μη γήινα πλάσματα και ούτε να νιώσουν ότι τους εκπροσωπούν...».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight