Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Νέο lockdown ως τις 30 Νοεμβρίου

Κορωνοϊός: Νέο lockdown ως τις 30 Νοεμβρίου

Πάμε σε νέο lockdwon όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα διαρκέσει το νέο οριζόντιο lockdown όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα επανέλθουν όπως είπε τα SMS για την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είναι ανοικτά τα νηπιαγωγεία τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής.  Επιλέγω να πάρω μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, είπε ο πρωθυπουργός .

«Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις» είπε.

ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ 

"Θα σταθώ σε 3 πρόσθετα μέτρα που θεωρώ σημαντικά"
1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534
2. Επεκτείνοται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

3. Θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους

 

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

«Γιατί τώρα;» είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες». «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

"Ξέρω ότι υπάρχει οικονομική ανησυχία. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 37 δισ. διαθέσιμα"

Άλλα σημεία 

Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε & απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αυξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη & αρχίσουμε να βλεπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας.

Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει. Οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες. Κάτι άλλαξε.

 Ο λόγος που δέχτηκα την εισήγηση για τα δημοτικά είναι ότι τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή.
Επίσης η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά. ...

Επίσης θέλουμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία γιατί θα υπήρχαν ψυχολογικές & κοινωνικές επιπτώσεις

Για τον τουρισμό: [το καλοκαίρι] καταφέραμε να μην έχουμε μετάδοση του ιού από επισκέπτες στις τοπικές κοινωνίες

Για ΜΜΕ Μητσοτάκης: Αυτονόητη η σύσταση της επιστημονικής επιτροπής για ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το πώς θα το κάνουμε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Τα μέτρα θα αποδώσουν, είμαστε αρκετά σίγουροι. Το ζήτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε πιο σοφοί.
Θέλουμε να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών. Αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες.

"Υπάρχουν και οι ψεκασμένοι," είπε για τους αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού.

Για το αν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη & λάθη της κυβέρνησης: Φυσικά, υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Έχουμε αναγνωρίσει, με θάρρος, λάθη και τα έχουμε διορθώσει.

Για τα ΜΜΜ κάναμε τα καλύτερο που μπορούσαμε, αυξήσαμε σημαντικά τα λεωφορεία σε Αθήνα & Θεσ/κη. Αλλά δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός στα ΜΜΜ, γι'αυτό είναι σημαντικές οι μάσκες.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.

Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.

Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54

Υιοθετήσαμε μια στρατηγική για τα δημοτικά [σχολεία] γιατί σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά είναι πολύ πολύ μικρή

Όντως, κι εμείς είδαμε έκπληκτοι την απότομη αύξηση & επιθετικότητα του ιού. Δώσαμε εντολή να αναλυθεί ο ιός, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη. Περιμένουμε τα δεδομένα πριν στηρίξουμε μια τέτοια θέση.

Η στρατηγική που επιλέξαμε [λοκντάουν] θα οδηγήσει σε μείωση [κρουσμάτων], με μαθηματική ακρίβεια.

Μας δίχασε το θέμα των σχολείων, το συζητήσαμε πολύ, με βάση τςι εισηγήσεις των παιδιάτρων.
Τα παιδιά είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα επιστρέψουν στις τάξεις.

Τα εμβόλια δεν έχουν μικροτσίπ. Η πανδημία δεν είναι ψέμα, ο ιός είναι εδώ, επεσήμανε, σημειώνοντας ότι  η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Το lockdown θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12.00 και μέσα στην ημέρα θα μάθουμε όλα τα νέα μέτρα με λεπτομέρειες. Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γ.γ. Εμπορίου θα δώσουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις