Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Οι πράσινες, οι κόκκινες και οι πορτοκαλί...Αλαλούμ με τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη

Κορωνοϊός: Οι πράσινες, οι κόκκινες και ...

Σε κάθε ζώνη αντιστοιχούν και άλλα μέτρα και αφορά και την Αχαΐα

Σύγχυση φέρνει στους πολίτες ο συνεχής και διαφορετικός διαχωρισμός της χώρας σε ζώνες στον υγειονομικό χάρτη, ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού σε κάθε περιοχή. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει διαχωρισμό αρχικά σε τέσσερις, μετά σε δύο και στη συνέχεια σε τρεις ζώνες. Ο τελευταίος ανακοινώθηκε μόλις χθες. 

Στην κάθε ζώνη αντιστοιχούν και διαφορετικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να φτάσουμε σε αυτά που ισχύουν σήμερα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν τα πράγματα μέρα με τη μέρα κυριολεκτικά.

Αρχικά η επικράτεια χωριζόταν σε τέσσερις ζώνες. Σε Πράσινη, Κίτρινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη. Σε κάθε ζώνη αντιστοιχούσαν διαφορετικά μέτρα. Παραδείγματος χάριν στην Πάτρα και την Αχαΐα ίσχυσε για το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Οκτωβρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα μια και ήταν στην πορτοκαλί ζώνη, ενώ από την Παρασκευή ήδη είχε προαναγγελθεί ότι θα πέσει στην κίτρινη ζώνη για την οποία δεν προβλεπόταν αυτό το μέτρο.

Αυτό σήμαινε και διαφορετικό ωράριο στην εστίαση. 

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αχαΐα και στις λοιπές "πορτοκαλί" περιοχές

Στη συνέχεια η Επικράτεια χωρίστηκε σε δύο ζώνες. Αυτή της επιτήρησης (κίτρινο) και αυτή αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Ανακοινώθηκαν σε μήνυμα του Πρωθυπουργού με ενιαία μέτρα για όλη τη χώρα και για τις δυο ζώνες, αλλά και μέτρα για την κάθε ζώνη ξεχωριστά.

Από χθες, Δευτέρα, η Επικράτεια χωρίζεται πλέον σε τρεις ζώνες, καθώς προστέθηκε η γκρι ζώνη στις οποίες εντάσσονται Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται σε lockdown.

Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται στο Α επίπεδο επιτήρησης.

Οι τρεις καινούργιες ζώνες:

Κίτρινη ζώνη - επιτήρησης: εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο»

Κόκκινη ζώνη - αυξημένου κινδύνου: εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», όπως η Αττική και η Μαγνησία.

Γκρι ζώνη - συναγερμός: Περιοχές με εξατομικευμένα μέτρα, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Είναι δεδομένο ότι οι συνεχείς αλλαγές έχουν προκαλέσει σύγχυση και απορίες κυρίως στην εστίαση, στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και σε άλλους τομείς.

Χαρακτηριστικά ως χθες τα καταστήματα εστίασης στην Πάτρα ήταν ανοιχτά μέχρι τις 12.30 και από σήμερα το βράδυ θα κλείνουν για το κοινό στις 23.30, ενώ θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύγχυση υπήρξε και ως προς το πώς γίνεται η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 12 Οκτωβρίου η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ήταν υποχρεωτική μόνο σε περιπτώσεις συνωστισμού. Ωστόσο πριν από αυτό, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυαν ήταν υποχρεωτική παντού, ακόμα κι αν περπατούσες μόνος στο δρόμο.

Σήμερα έχουμε επιστρέψει πάλι σε αυτό. Μάσκα παντού.

Τα μέτρα που ισχύουν πλέον σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιπέδου ασφαλείας είναι:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

-Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί

-Κλείσιμο της εστίασης στις 23:30 

-Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα

-Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

-Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

-Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας

Σε αυτή τη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού. Ωστόσο, θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και η σκληρή επιτήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

Πέραν αυτών των μέτρων όμως τίθενται σε ισχύ και άλλα μέτρα για τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, όπως η Αττική:

Στις περιοχές αυτές κλείνουν:

Εστίαση (επιτρέπεται η κατ’ οίκον διανομή φαγητού και η παραλαβή από το κατάστημα)

-Μπαρ

-Καφέ

-Κινηματογράφοι

-Μουσεία

-Θέατρα

-Γυμναστήρια

Συνεχίζουν να λειτουργούν:

-Βιομηχανία

-Λιανεμπόριο

-Σχολεία

-Ξενοδοχεία

-Κομμωτήρια

Σχολεία και χώροι λατρείας

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών.

Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι. Ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

Σε όλες τις περιοχές προβλέπονται τα εξής: 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις