Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

LIVE! Πλησιάζει στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν -Οι καθοριστικές Πολιτείες

LIVE! Πλησιάζει στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντ...

Κάλυψη λεπτό-προς-λεπτό

6-11 - Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, είναι και δηλώνει αισιόδοξος για τη νίκη του, ενώ ο Ντ. Τραμπ, έχει στήσει νομικό «πόλεμο» προκειμένου να ανακόψει τη διαφαινόμενη εις βάρος του ανατροπή στις φετινές αμερικανικές εκλογές.

Με tweet του αργά το βράδυ της Πέμπτης, 05.11.2020, ο Τζο Μπάιντεν μιλά για την… υπομονή που χρειάζεται, η οποία ωστόσο ανταμείβει.

23:31 - Ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το προεκλογικό του επιτελείο παραμένει αισιόδοξο και πως αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Τρίτης. «Κάντε υπομονή παιδιά. Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε», είπε ο Μπάιντεν σε tweet του.

22:40 - Το Facebook διέγραψε σήμερα το βράδυ μια ομάδα που δημιούργησαν υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 365.000 μέλη σε μια μόλις μέρα, και στην οποία προωθούνταν ψευδείς ισχυρισμοί για τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης, με βίαιη ρητορική και καλέσματα για διαδηλώσεις με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί κλέβουν τις εκλογές.

Την ομάδα "Stop the Steal" (Σταματήστε την Κλοπή), η οποία καλούσε για «στρατιώτες στο πεδίο για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών», διαχειριζόταν η ομάδα δράσης "Trump for Women for America First". Αυτή η ομάδα οργάνωσε διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19 και υποστήριξε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εναντίον του πρότασης μομφής. Μέχρι να αφαιρεθεί αργά σήμερα, η σελίδα στο facebook προσέθετε 1.000 νέα μέλη κάθε 10 δευτερόλεπτα.

Αβάσιμοι και έωλοι ισχυρισμοί σχετικά με την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται από τον Τραμπ και τους επίσημους λογαριασμούς υψηλόβαθμων και προβεβλημένων Ρεπουμπλικάνων και το hashtag #StopTheSteal κερδίζει δυναμική.

«Σε ευθυγράμμιση με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξημένης έντασης, αφαιρέσαμε την Ομάδα 'Σταματήστε την Κλοπή'», ανέφερε σε ανακοίνωση μια εκπρόσωπος του Facebook Inc. «Η ομάδα δημιουργήθηκε για την απονομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και είδαμε ανησυχητικές παρακινήσεις για βία από ορισμένα μέλη της ομάδας», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Το Twitter συνεχίζει να επισημαίνει ως αμφισβητούμενες και πιθανώς παραπλανητικές αναρτήσεις του μεγιστάνα προέδρου της χώρας στην μάχη του να κρατήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία έπραξε το ίδιο σε tweet του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που έλεγε: «Όποια ψήφος έφτασε μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα μετρηθεί».

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι Πολιτείες να μετρούν ψήφους για πολλές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, μετά την ημέρα των εκλογών, για παράδειγμα τις ψήφους των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Πριν το facebook διαγράψει την ομάδα "Stop the Steal", η οποία ισχυρίζεται ότι «οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου και να ακυρώσουν τις ψήφους υπέρ των Ρεπουμπλικάνων» οι διαχειριστές της σελίδας έστειλαν mail στα νέα μέλη αυτής παραπέμποντας τους σε μια άλλη σελίδα να εγγραφούν «σε περίπτωση που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίνουν αυτήν την ομάδα».

Οι ομάδες στο Facebook συνήθως δημιουργούνται ως φόρουμ χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά οργανώσεις παρατηρητών και ερευνητές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι μπορεί αυτές να χρησιμοποιηθούν ως εστίες κομματικής πόλωσης και παραπληροφόρησης.

Μια ανάρτηση που έλαβε πάνω από 1.700 likes στην ομάδα "Stop the Steal" ανέφερε: «Όταν η τυραννία γίνεται νόμος, η εξέγερση γίνεται καθήκον».

Το Women for America First δεν απάντησε στο Reuters για να σχολιάσει.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα αφού χθες 200 υποστηρικτές του Τραμπ, μερικοί οπλισμένοι με τουφέκια και περίστροφα, συγκεντρώθηκαν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στο Φοίνιξ της Αριζόνα, μετά από αβάσιμες φήμες ότι δεν καταμετρούνται ψηφοδέλτια.

Στο Ντιτρόιτ, αξιωματούχοι εμπόδισαν περίπου 30 άτομα, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, να εισέλθουν σε ένα κέντρο καταμέτρησης ψήφων εν μέσω αβάσιμων ισχυρισμών για νοθεία στην καταμέτρηση στο Μίσιγκαν.

Ειδικοί αναφέρουν ότι περιπτώσεις νοθείας είναι πολύ σπάνιες στις αμερικανικές εκλογές.

Οι διαχειριστές και οι συντονιστές της ομάδας "Stop the Steal" περιλαμβάνουν την βετεράνο του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), την Έιμυ Κρέμερ και την κόρη της Κέιλι.

Σε tweet της η Έιμυ Κρέμερ είπε: «Η αριστερά προσπαθεί να κλέψει εκλογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεργοί». «Αυτό είναι εξοργιστικό!»

Στην σελίδα "Stop the Steal" επίσης είχαν εγγραφεί μεταξύ άλλων η Τζένιφερ Λόρενς και ο Ντάστιν Στόκτον, δύο μέλη της ομάδας "We Build the Wall" που είχαν δεχθεί επιδρομή από ομοσπονδιακούς πράκτορες τον Αύγουστο στο πλαίσιο έρευνας για απάτη.

17:40 Όλα και πιο κοντά στον απόλυτο στόχο των 270 εκλεκτόρων βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, καθώς η αναμέτρηση – θρίλερ για τον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ συνεχίζεται.
 
Έξι πολιτείες – κλειδιά μένουν ακόμη να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα, καθώς εκεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται.

Ανάμεσα σε αυτές η Αριζόνα, η Τζόρτζια και η Πενσυλβάνια -πολιτείες που θεωρούνται οι πλέον αμφίρροπες. Οι άλλες πολιτείες στις οποίες συνεχίζεται η καταμέτρηση είναι η Νότια Καρολίνα, η Νεβάδα και η Αλάσκα.

Στην Πενσυλβάνια μάλιστα, οι Αρχές προειδοποίησαν ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι έτοιμο ούτε σήμερα.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται στην κούρσα έχοντας με το μέρος του 253 εκλέκτορες, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ 213 εκλέκτορες. Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Οπως γράφει το cnn.gr σύμφωνα με τις προβλέψεις, o Μπαίντεν «παίρνει» και την Αριζόνα, γεγονός που σημαίνει 11 εκλέκτορες περισσότερους, συνεπώς 264 εκλέκτορες.

Αν πάρει και τη Νεβάδα (6 εκλέκτορες), όπου αυτή τη στιγμή προηγείται με 49,3% έναντι 48,7% του αντιπάλου του τότε θα είναι μαθηματικά ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

09.23 Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, βρισκόταν χθες Τετάρτη επί θύραις του Λευκού Οίκου, έπειτα από δύο πολύτιμες νίκες σε πολιτείες-κλειδιά επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του έχει αρχίσει δικαστικό ανταρτοπόλεμο.

Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξάλλου, αρκετές ακόμη πολιτείες-κλειδιά δεν έχουν ακόμα κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με το 89% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τραμπ συγκέντρωνε το 50,7% των ψήφων και ο Μπάιντεν το 48,1%, σύμφωνα με την Edison Research, διέθετε προβάδισμα περίπου 220.000 ψήφων που όμως ενδέχεται να εξανεμιστεί όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Όσες έχουν καταμετρηθεί ήδη είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ του Μπάιντεν.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν έμαθαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, που θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομη ομιλία του στο προπύργιό του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας», συνέχισε, αποπειρώμενος να φανεί ενωτικός στη βαθιά διχασμένη χώρα. Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς», πρόσθεσε.

Από πλευράς Τραμπ, η προεκλογική του εκστρατεία ανακοίνωσε σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, ιδίως στο Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια.

Κατέθεσαν επίσης προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση σε άλλη πολιτεία-κλειδί, την Πενσιλβάνια, και στην Τζόρτζια.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε διάγγελμά του που προκάλεσε μάλλον σύγχυση, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

08.13 Ολοένα και πιο κοντά στον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου, βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν. 
Με βάση την εικόνα του εκλογικού χάρτη νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος), ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 253 εκλέκτορες, έναντι 213 του Ντόναλντ Τραπ.

Σε έξι Πολιτείες η καταμέτρηση συνεχίζεται (Πενσλιβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αλάσκα). 

Σύμφωνα με το CNN, τις επόμενες ώρες αναμένονται νέα αποτελέσματα στις τρεις πρώτες, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει.  

07.49 Τέσσερις Πολιτείες - κλειδιά θα κρίνουν τα πάντα

Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών παρέμενε μετέωρη το βράδυ της Τετάρτης σε πολιτείες-κλειδιά, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχιζόταν και η κούρσα παρέμενε πολύ αμφίρροπη για να ανακηρυχθεί νικητής.

Κάθε πολιτεία αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων. Με αυτές που έχουν κριθεί ως αυτό το στάδιο, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 264 εκλεκτορικές ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ 214. Χρειάζονται 270 για την επικράτηση.

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες: 

Τζόρτζια

Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ. 

Νεβάδα

Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα — που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν — δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια

Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα

Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

ΑΠΕ

01.15 Λόγους να αισιοδοξεί ολοένα και περισσότερο έχει ο Τζο Μπάιντενμετά την επικράτησή του στην πολιτεία-κλειδί του Μίσιγκαν. Μετά από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς κερδίζει συνολικά 264 εκλέκτορες. Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ απαιτεί 270 εκλέκτορες, οπότε ο Μπάιντεν χρειάζεται ακόμη έξι εκλεκτορες ή αλλιώς μία πολιτεία. Νίκη Μπάιντεν αναμένεται, πάντως, και στη Νεβάδα στην πολιτεία όπου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα επικρατήσει με λιγότερο από 1% έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. 

22.10 - Ας ξεκαθαρίσουμε το πού βρισκόμαστε αυτή την στιγμή.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Μπάιντεν θα φτάσει πρώτος στο μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, καθώς φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη νίκη σε Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Νεβάδα και Αριζόνα, όπως είχαμε προβλέψει από τις 5.30 το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Συνεπώς δεν έχει ανάγκη την Πενσιλβανία, όπου ο Τραμπ διατηρεί σταθερό προβάδισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στρατόπεδο του Τραμπ ήδη έχει προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες για να σταματήσει η καταμέτρηση, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος τουιτάρει συνεχώς.

 

20.12 - Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν.

 

19.57 - Η αρχική νευρικότητα των αγορών έχει δώσει τη θέση της σε ένα ράλι, το οποίο διαψεύδει τις προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα μη-ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσο περνάει το πρώτο σοκ των επενδυτών και επικρατεί μεγαλύτερη σαφήνεια για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι παράγοντες της Wall Street δεν αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

 

19:45 - Με απανωτά συνωμοσιολογικά tweets, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πως είναι αυτό που οι Αμερικάνοι λένε... bad loser. Βλέποντας την ανατροπή Μπάιντεν μετά την ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου σε πολλές κομβικές πολιτείες, λέει πως "βρίσκουν ψήφους για τον Μπάιντεν παντού - στην Πενσυλβάνια, στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Τόσο κακό για την χώρα μας".

Σε άλλο tweet, αναφέρει: "Παλεύουν να εξαφανίσουν το πλεονέκτημα των 500.000 ψήφων στην Πενσυλβάνια. Όσο πιο γρήγορα γίνεται! Το ίδιο και στο Μίσιγκαν και αλλού". Το Τουίτερ, όπως είχε προαναγγείλει από χθες, "μαρκάρει" τα τουήτ του αμερικανού προέδρου, με την επισήμανση πως ενδέχεται να πρόκειται για "fake news".

 

19.05 - Αξίζει να σημειωθεί πως, εξαιτίας της τεράστιας συμμετοχής στις εκλογές που αναμένεται να ξεπεράσει και το όριο των 160 εκατομμυρίων, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να πάρει τις περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε υποψήφιο Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα βέβαια, μεγάλο θα είναι και το νούμερο των ψήφων του Ντόναλντ Τραμπ.

 

18.49 - Οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν στην Πολιτεία της Τζόρτζια ανέρχονται σε 200,000.

Προηγείται ο Τραμπ με 50,5%.

 

18.45 - Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το NBC, η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στο Ουισκόνσιν και ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν με 20.697 ψήφους διαφορά.

 

18.30 - Σημειώνεται πως περισσότεροι από 160 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται έτσι στο 66,9%.

Πρόκειται για το υψηλότερο από το 1900, όταν ο Ρεπουμπλικάνος Γουίλιαμ Μακίνλι επικράτησε του Δημοκρατικού Τζένινγκς Μπράιαν. Η συμμετοχή τότε ήταν στο 73,7%. 

 

18.15 - Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται διάγγελμα από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πλέον έχει προβάδισμα για την τελική νίκη.

 

17.43 - Με τον Τζο Μπάιντεν να έχει πλέον προβάδισμα στις 3 κρίσιμες Πολιτείες για τις οποίες συζητούσαμε από το ξημέρωμα -Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Νεβάδα-, το άθροισμα των εκλεκτόρων του ξεπερνά αυτή την ώρα το όριο -ή μαλλον για την ακρίβεια, είναι ακριβώς πάνω του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προβάδισμα του Μπάιντεν στις τρεις αυτές Πολιτείες θεωρείται δεδομένο και το πιο πιθανό είναι να επεκταθεί με την ολοκλήρωαη της καταμέτρησης.

Στον χάρτη, βλέπετε με μπλε χρώμα τις Πολιτείες που χαρίζουν στον Μπάιντεν τους 270 εκλέκτορες και τη διαφαινόμενη νίκη -οι κόκκινες Πολιτείες είναι αυτές που κερδίζει ο Τραμπ.

Δύο Πολιτείες είναι ακόμα με γκρι χρώμα -σε Τζόρτζια και Πενσιλβάνια θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα αρκετές ώρες -μπορεί και μέρες- μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

17:15 -  «Πολύ περίεργη» χαρακτηρίζει ο Ντάναλντ Τραμπ την στροφή του εκλογικού αποτελέσματος σε βάρος του, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε πολιτείες-κλειδιά. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί για δεύτερη φορά, από τα ξημερώματα σήμερα, το εκλογικό αποτέλεσμα.

16:43 - Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται στα κυριότερα πεδία της μεγάλης σημερινής "μάχης", κορυφαίος αξιωματούχος του Μπάιντεν δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι τα πράγματα «καταλήγουν σιγά-σιγά σε ένα συμπέρασμα-και το συμπέρασμα δείχνει να είναι υπέρ μας». Ο αξιωματούχος αιτιολόγησε την αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Μπάιντεν:

- Είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν το Ουισκόνσιν

- Στο Μίσιγκαν, αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις επερχόμενες επιστολικές ψήφους

- Είναι επίσης σίγουροι για τη νίκη στην Πενσυλβανία

- Στη Τζόρτζια, παρακολουθούν στενά την κομητεία Fulton.

«Αισθανόμαστε καλά», είπε ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν. «Θα κερδίσουμε σήμερα». Ωστόσο, και ενώ η πλευρά Μπάιντεν προτρέπει σε υπομονή καθώς συνεχίζουν να καταμετρώνται οι ψήφοι, ορισμένοι στο στρατόπεδο των δημοκρατικών έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους καθώς η εκστρατεία που πραγματοποίησε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο δεν μπόρεσε να αποδώσει μια γρήγορη και ηχηρή νίκη εναντίον του Προέδρου Τραμπ, πράγμα το οποίο έχει απογοητεύσει και προβληματίσει.

16:10 - Η ...μεγάλη ανατροπή υπέρ του Τζο Μπάιντεν δείχνει να γίνεται πραγματικότητα όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), προσπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ και στο Μίσιγκαν.

14.25 - Το σενάριο που είχαμε σημειώσει από τις 5 το ξημέρωμα φαίνεται πως πάει να δικαιωθεί. Νεβάδα και Ουισκόνσιν ειναι πλέον σχεδόν σίγουρες για τον Μπάιντεν.

Και την ίδια στιγμή, το Μίσιγκαν γυρίζει υπέρ των δημοκρατικών. Στο 81% των ψήφων ο Μπάιντεν ήταν 5% πίσω, στο 90% είναι σχεδόν ισόπαλος με τον Τραμπ.

Με αυτές τις 3 Πολιτείες, πιάνει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

 

14.21 - Ο Τζο Μπάιντεν ξεπέρασε το σύνολο των ψήφων του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, σπάζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες ψήφους που έχει λάβει ποτέ ένας υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή πλέον η διαφορά στο Μίσιγκαν είναι μόλις 12.000 ψήφοι, ενώ πριν 2 ώρες ο Τραμπ ήταν μπροστά με 210.000. Όσο ενσωματώνονται ψήφοι ο Biden φαίνεται πως έρχεται όλο και πιο κοντά στους 270 εκλέκτορες. 

 

13.30 Στη Νεβάδα, μέχρι στιγμής Τραμπ και Μπάιντεν παίρνουν από 49%, στο Μίσιγκαν ο Τραμπ συγκεντρώνει 52% και ο Μπάιντεν 47% 

Στη Νεβάδα, με το 85% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Ντοναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το 49% και ο Τζο Μπάιντεν το 49%, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η Νεβάδα δεν θα επαναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων έως τις 9.00 π.μ. τοπική ώρα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Στο Μίσιγκαν, με το 79% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 52% και ο Μπάιντεν το 47%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 12.50 Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής για την γεμάτη σασπένς προεδρική εκλογή

Το σασπένς γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλά κρατεί, την ώρα που εξακολουθούν να αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από κάποιες πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Μέχρι στιγμής ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται ελαφρά του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αριθμό εκλεκτόρων.

Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Οι πολιτείες που έχουν ήδη κριθεί

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

Αριζόνα (11)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέιν (3 στους 4)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Νεμπράσκα (1)

Νιού Χάμσαϊρ (4)

Νιού Τζέρζι (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νέο Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον - ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

Τέξας (38)

Φλόριντα (29)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μοντάνα (3)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαιόμινγκ (3)

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη

Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, λίγο περισσότερες από μια χούφτα πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

Με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών να μην έχει ακόμη κριθεί και τον Τραμπ από την μια πλευρά να ανακηρύσσει τη νίκη του και να δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος χωρίς να παραθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο "νοθεία", και τον Μπάιντεν από την άλλη να δηλώνει ότι βρίσκεται "σε καλό δρόμο" και να συνιστά "υπομονή" ωσότου καταμετρηθούν "όλες οι ψήφοι", τα αποτελέσματα αυτών των πολιτειών αναμένονται με μεγάλη αγωνία.

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι οι εξής:

Πενσιλβάνια (20)

Μίσιγκαν (16)

Τζόρτζια (16)

Βόρεια Καρολίνα (15)

Ουισκόνσιν (10)

Νεβάδα (6)

Μέιν (1)

Οι πέντε πρώτες ανήκουν στην κατηγορία των πολιτειών που θεωρούνται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών, με το Ουισκόνσιν να αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία καθώς οι δύο υποψήφιοι ερχόντουσαν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στην πολιτεία αυτή πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα η Νεβάδα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ανακηρύξει νικητή, ενώ στο Μέιν δεν έχει κριθεί ακόμη ένας μεγάλος εκλέκτορας.

12.04 - Σημειώνεται πως παραμένει το ενδεχόμενο ισοπαλίας (269-269), στην οποία περίπτωση το λόγο έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά ψηφίζει για πρόεδρο ανά πολιτεία – δηλαδή αν π.χ. 14 από τους 27 βουλευτές της Φλόριντα στηρίζουν Τραμπ, η ψήφος της πολιτείας πάει σε αυτόν, ενώ αραιοκατοικημένες πολιτείες με έναν βουλευτή έχουν το ίδιο βάρος με τις πιο πολυπληθείς. Με αυτή τη μέθοδο, έχουν το προβάδισμα οι Ρεπουμπλικανοί.

11.47 - Δείτε το σενάριο εκλογής του Μπάιντεν χωρίς την Πενσιλβάνια

Αρκετά θολωμένο για πολλούς το τοπίο αυτές τις ώρες, όμως, όπως όλες οι εκλογές, έτσι κι οι αμερικανικές, είναι απλά μαθηματικά.

Αυτή την στιγμή οι αριθμοί των εκλοκτόρων για Μπάιντεν και Τραμπ είναι 238 με 213. Ο πρώτος θέλει ακόμα 32 και ο δεύτερος 57 για να πιάσουν το μαγικό 270.

Για τον Μπάιντεν, υπάρχει ένα σενάριο που γράψαμε από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο οποίο πιάνει αυτόν τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την Πενσιλβάνια.

Έχοντας κερδίσει την Αριζόνα και την εκλογική Περιφέρεια της Νεμπράσκα με τον 1 εκλέκτορα (είναι στους 238), του χρειάζεται νίκη μόνο σε Μίσιγκαν (16), Ουϊσκόνσιν (10) και Νεβάδα (6) για να συγκεντρώσει αυτό το +32 και να εκλεγεί.

Η κατάσταση αυτή την ώρα στις 3 αυτές Πολιτείες έχει ως εξής:

-Ουϊσκόνσιν: Στο 95% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 0,3% (49,4%-49,1%). Το υπόλοιπο 5% των ψήφων προέρχεται από αστικά κέντρα, οπότε μία οριακή νίκη Μπάιντεν είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

-Μίσιγκαν: Στο 81% των ψήφων ο Τραμπ προηγείται με 5% (51,7%-46,7%). Εδώ υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα, με το Ντιτρόιτ να έχει πολύ χαμηλή καταμέτρηση. Σε τέτοιο ποσοστό ψήφων πάντως και στο Ουϊσκόνσιν ο Μπάιντεν ήταν πίσω.

-Νεβάδα: Με μόλις το 67% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπάιντεν προηγείται με 2,1%. Η Πολιτεία αναμένεται να κερδηθεί από τον υποψήφιο των δημοκρατικών.

 

11.40 Νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα προέβλεψε το AP

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), στην οποία είχε κερδίσει το 2016 ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικτύου Fox και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).

To Associated Press προέβλεψε τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στην πολιτεία της Αριζόνας λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ, με την οποία ανακήρυσσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί, δεσμευόμενος παράλληλα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Fox News είχε προβλέψει νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα πολλές ώρες νωρίτερα, προκαλώντας τις επικρίσεις της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου.

Η Αριζόνα, η οποία παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, προσέφερε επιπλέον 11 μεγάλους εκλέκτορες στον Μπάιντεν, με τους οποίους ανήλθε σε 235 ο συνολικός αριθμός εκλεκτόρων που συγκέντρωνε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, έναντι 213 ο Τραμπ γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Ακόμη αναμένονται τα αποτελέσματα 6 πολιτειών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα.

 

11.35  Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.

«Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

10.48 - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Αυτή τη στιγμή στη λαϊκή ψήφο, προηγείται ο Τζο Μπάιντεν με 66,922,417 ψήφους, έναντι 65,211,846 του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αύξησε τις ψήφους του σε σχέση με το 2016 που είχε συγκεντρώσει 62.984.825, δείχνοντας πως διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο.

Παρατηρούμε ένα ντέρμπι να εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά των εκλογών. Αυτό αποδεικνύει πως εάν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε με σχετική ευκολία τις εκλογές, χρησιμοποιώντας το δυνατό του χαρτί, την οικονομία. Εξάλλου αρκετά νωρίς σας είχαμε μεταδώσει τη ποιοτική δημοσκόπηση του NBC, σύμφωνα με την οποία το 34% των πολιτών ψηφίζει με βάση την οικονομία, ενώ μόλις το 18% με βάση τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Εάν συνδυάσουμε την οικονομία με το 11% που ψηφίζει για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τότε κατανοούμε πως το 45% των πολιτών τουλάχιστον ψηφίζει με βάση την ατζέντα Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 238 εκλέκτορες, έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζουμε πως απαιτείται να συγκεντρώσει ο υποψήφιος 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε πριν από λίγο σε μια διχαστική ομιλία, που αμφισβήτησε την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου φαίνεται να κρίνονται οι φετινές εκλογές. Απείλησε μάλιστα με προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενώ όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα καταλήγουν πως η ανακήρυξη του νικητή θα καθυστερήσει λίγες μέρες ακόμη. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την πρόβλεψη των New York Times η κρίσιμη πολιτεία της Τζώρτζια θα καταλήξει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπως και η πολιτεία του Μέιν σύμφωνα με το Associated Press.

 10.39 Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και συντηρητικοί αναλυτές έχουν σημάνει συναγερμό μετά τα αδιανόητα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο ABC, ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, χαρακτήρισε λάθος κίνηση την ομιλία του Τραμπ. Τόσο στρατηγικά όσο και θεσμικά. "Είναι κακή στρατηγικά κίνηση. Είναι κακή απόφαση πολιτικά" είπε.

Ο δε Ρικ Σαντόρουμ, πρώην Γερουσιαστής των Ρεπουπλικανών στην Πενσιλβάνια δήλωσε πολύ ενοχλημένος από τα σχόλια του Τραμπ. "Το να χρησιμοποιεί τη λέξη απάτη, νομίζω είναι λάθος" είπε στο CNN.

Ο Μπεν Σαπίρο, συντηρητικός σχολιαστής και επικριτής του Τραμπ, χαρακτήρισε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου "βαθιά ανεύθυνη".

10.35 Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μειώθηκαν δραστικά, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να ικανοποιήσει τις προεκλογικές προσδοκίες σε ένα μικρό αριθμό κρίσιμων πολιτειών σε παναμερικανικό επίπεδο. 

Το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς η ανατροπή των αποτελεσμάτων σε ένα μικρό αριθμό πολιτειών θεωρείται ακόμη πιθανή, σχολιάζει το POLITICO.

Οι Δημοκρατικοί εισήλθαν στη χθεσινή εκλογική διαδικασία με τις καλύτερες προσδοκίες για τη διεκδίκηση της ανάκτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, από τότε που την έχασαν, πριν από έξι χρόνια.

Τα αποτελέσματα –μέχρι τώρα- δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μία ξεκάθαρη δυναμική διατήρησης της πλειοψηφικής τους δύναμης.

Στο μεταξύ, ο μεγάλος όγκος των επιστολικών ψήφων μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία καταμέτρησής τους σε μερικές πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπερασπίζουν την πλειοψηφία 53 έναντι 47 εδρών που διαθέτουν στη Γερουσία.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δύο γερουσιαστές θεωρούνταν ευάλωτοι, ο Νταγκ Τζόουνς στην Αλαμπάμα και ο Γκάρι Πίτερς στο Μίσιγκαν.

Αν μέχρι τέλους κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, τα αποτελέσματα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της Τζόρτζια φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικά για το αν ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία θα είναι ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ ή ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Politico

10.32 Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και ο Τζο Μπάιντεν είναι εκείνος που κέρδισε στην Αριζόνα και τους 11 εκλέκτορές της.

09.23 Υπό τις ιαχές USA και μετά τα παιδιά του, εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τη Μελάνια ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για τη στήριξη. Ένα πολύ λυπημένο κοινό προσπαθεί να μας πάρει τη μαγεία. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Ευχαριστώ την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά μου, τον αντιπρόεδρο. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή, κερδίζουμε παντού! Ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω να γιορτάσουμε. Μια τέτοια ψηφοφορία, μια τέτοια νίκη. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και με μεγάλη διαφορά. Κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας με 700.000 ψήφους! Κερδίσαμε και τη Τζόρτζια!

Δεν πρόκειται να καταφέρουν να κλείσουν αυτή τη διαφορά, κερδίζουμε τη Βόρεια Καρολίνα. Θα ήταν ωραίο θα είχαμε και την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε!

Βλέπω τα νούμερα να αλλάζουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίζουμε την Πενσιλβάνια, είμαστε 690.000 ψήφους μπροστά! Δεν είναι μάχη ψήφο και ψήφο αυτή.

Κερδίζουμε το Μίσιγκαν! Είδα τα νούμερα και είπα "ουάου", κερδίζουμε και το Γουισκόνσιν και δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά!

"Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι μια απάτη, μια νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές.

Θέλουμε το νόμο να έφαρμόζεται σωστά. Γι' αυτό θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε να βρουν μια ψήφο στις 04:00 πρωί και να την προσθέσουν", έκλεισε την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα, σε σύντομη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ίδιος και η υποψήφια αντιπρόεδρος του, Καμάλα Χάρις, θα είναι οι νικητές των αμερικανικών εκλογών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ζήτησε την υπομονή των υποστηρικτών του ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Η Γερουσιαστής κι εγώ συνεχίζουμε να νιώθουμε πολύ καλά. Δεν αμφιβάλουμε πως όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση η Χάρις κι εγώ θα είμαστε νικητές. Οπότε, σας ζητώ να παραμείνετε ήρεμοι – όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μείνετε ήρεμοι. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, η καταμέτρηση ολοκληρώνεται και θα ξέρουμε πολύ σύντομα. Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας, αλλά πρέπει να μετρηθούν οι ψήφοι», είπε.

09.22 

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέχιζε σήμερα στις 08:30 ώρα Ελλάδος να προηγείται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγάλων αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων.

Ωστόσο το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα σε εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

09.11 Από λεπτό σε λεπτό η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

07.56 «Είμαστε πολύ δυνατοί, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Οι ψήφοι δεν γίνεται να καταμετρηθούν αφού κλείσουν οι κάλπες» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο αφότου βγήκε ο Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις.


07.47 Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο προεκλογικό του κέντρο στο Ντέλαγουέαρ και αφού ζήτησε ψυχραιμία από τους οπαδούς του και εκτίμησε ότι έως αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδας) ίσως να έχουμε μάθει το αποτέλεσμα. "Δεν είναι δική μου δουλειά ή του Ντόναλντ Τραμπ να πούμε ποιος νίκησε. Είναι δουλειά του Αμερικανικού λαού. Αλλά είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα". Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα κερδίσει και την Πενσιλβάνια και τόνισε πως τα πράγματα πάνε καλύτερα απ' όσο περίμενε για εκείνον στην Τζόρτζια.

07.46 Το ανακοίνωσε και το Associated Press ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τη Φλόριντα

07.44: Αφού κέρδισε και τη Μινεσότα, σύμφωνα με το Associated Press, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να απευθύνει ομιλία. Δεν θα είναι ομιλία για να ανακοινώσει τη νίκη του αλλά σύμφωνα με πηγές θα ζητήσει υπομονή για την καταμέτρηση των ψήφων και θα εκφράσει επίσης την πίστη του στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με το Fox News, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 237 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 210.

 

06.52 - Σημαντική και η μάχη των εδρών στη Γερουσία.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ο Δημοκρατικός Τζον Χίκενλουπερ κέρδισε την έδρα του Κολοράντο από τον Ρεπουμπλικάνο Κόρι Γκάρντνερ. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι Μιτς Μακόνελ και Λίντζεϊ Γκρέιχαμ επανεκλέγονται. Στην Αλαμπάμα ο Ρεπουμπλικανός Τόμι Τούμπερβιλ κέρδισε την έδρα από τηον Δημοκρατικό Νταγκ Τζόυνς. 

 

06.45 - Τα τελικά αποτελέσματα της προεδρικής κούρσας από το Μίσιγκαν δεν θα είναι διαθέσιμα έως το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ).

 

06.29 - Τα τηλεοπτικά δίκτυα προβλέπουν πως ο Μπάιντεν κερδίζει την Αριζόνα.

Υπενθυμίζουμε πως όπως γράψαμε πριν μια ώρα, υπάρχει ένα σενάριο που φαίνεται σιγά-σιγά ως το πλέον πιθανό να δώσει την τελική, οριακή νίκη στον Μπάιντεν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει το αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια, για το οποίο μπορεί και να χρειαστούν μέρες, και που του επιτρέπει να χάσει σε Οχάιο, Β. Καρολίνα και Τζόρτζια.

Αν κερδίσει όπως αναμένεται σε Ουϊσκόνσιν και Μίσιγκαν και πάρει και την Αριζόνα που επίσης αυτή την ώρα μοιάζει πολύ πιθανό σενάριο, θα φτάσει στους 263 εκλέκτορες. Θα του λείπουν συνεπώς 7 για την εκλογή, τους οποίους μπορεί να βρει από Νεβάδα (6) ή Άιοβα (6) και τον 1 είτε από την εκλογική περιφέρεια στο Μέιν είτε τον 1 από την εκλογική περιφέρεια στη Νεμπράσκα.

Ίσως το συγκεκριμένο σενάριο αποτελέσει και την τελική οδό του Μπάιντεν για την Προεδρία.

 

06.20 - Η αμφίρροπη μάχη ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν αποτυπώνεται και στις κινήσεις της αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετους βυθίστηκε κάτω από το 0,8% λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες για να εκτιναχθεί πάνω από το 0,9% λίγες ώρες αργότερα. Στις 06:09 ώρα Ελλάδος είναι στο 0,87%.

 

06.08 - Μπάιντεν 209 -Τραμπ 118

06.01 - Ο Μπάιντεν κερδίζει το Όρεγκον, την Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον.

 

05.59 - Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.

 

05.50 - Η πρώτη αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών έρχεται παραδοσιακά από την Ασία, αφού τα χρηματιστήρια στην περιοχή ανοίγουν, λόγω της διαφοράς ώρας, περίπου την ώρα που γίνονται γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει άνοδο 0,37%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και 0,6%. Οριακά είναι τα κέρδη για τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη. Πιο ξεκάθαρη η εικόνα στο Τόκιο, με τον Nikkei 225 να ενισχύεται 1,42%. Κέρδη 1,27% και στο Χρηματιστήριο της Βομβάης.

 

05.30 - Καθώς η βραδιά εξελίσσεται σε εκλογικό θρίλερ, υπάρχει ένα σενάριο που φαίνεται σιγά-σιγά ως το πλέον πιθανό να δώσει την τελική, οριακή νίκη στον Μπάιντεν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει το αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια, για το οποίο μπορεί και να χρειαστούν μέρες, και που του επιτρέπει να χάσει σε Οχάιο, Β. Καρολίνα και Τζόρτζια.

Αν κερδίσει όπως αναμένεται σε Ουϊσκόνσιν και Μίσιγκαν και πάρει και την Αριζόνα που επίσης αυτή την ώρα μοιάζει πολύ πιθανό σενάριο, θα φτάσει στους 263 εκλέκτορες. Θα του λείπουν συνεπώς 7 για την εκλογή, τους οποίους μπορεί να βρει από Νεβάδα (6) ή Άιοβα (6) και την 1 είτε από την εκλογική περιφέρεια στο Μέιν είτε την 1 από την εκλογική περιφέρεια στη Νεμπράσκα.

Ίσως το συγκεκριμένο σενάριο αποτελέσει και την τελική οδό του Μπάιντεν για την Προεδρία.

 

05.28 - Ο Τραμπ κέρδισε τη Γιούτα, ο Μπάιντεν κερδίζει το Νέο Μεξικό.

 

05.15 - Οι Betfair, William Hill και Bet365, τρεις από τις μεγαλύτερες βρετανικές στοιχηματικές εταιρίες, δίνουν 75% πιθανότητες στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές -τεράστια ανατροπή σε σχέση με τα ποσοστά που έδιναν μέχρι και χθες.

 

05.10 - Στο Οχάιο στο 80% των ψήφων, ο Τραμπ είναι μπροστά με 5,3%.

Στη Βόρεια Καρολίνα με 90% των ψήφων είναι μπροστά ο Τραμπ με 0,6%.

 

04.52 - Το συμπέρασμα αυτή την ώρα είναι ένα: Όπως τονίζαμε καιρό τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά δυνατά και δεν θα χάσει εύκολα αυτή την μάχη.

Αυτή την ώρα κερδίζει τη Φλόριντα και φαίνεται πως θα κερδίσει και στη Τζόρτζια, Πολιτείες στις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον Μπάιντεν.

Μεγάλη μάχη δίνεται στο Οχάιο και στη Βόρεια Καρολίνα, στήθος με στήθος κυριολεκτικά. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει, δεν χάνει την προεδρία.

Αν χάσει, τότε όπως είχαμε προβλέψει, το τελικό αποτέλεσμα θα παιχθεί στις Πολιτείες των λιμνών, με την Πενσιλβάνια να είναι η πιο αμφίρροπη και αυτή που θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και μέρες, για να αναδείξει τον τελικό νικητή.

 

04.40 - Εκλεισε τη διαφορά στο Οχάιο ο Τραμπ, στο 70% των ψήφων. Αναμένονται βέβαια περισσότερες επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τον Μπάιντεν.

 

04.33 - Το FOX προβλέπει πως οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

04.28 - Στο Τέξας με καταμετρημένο το 72%, ο Μπάιντεν προηγείται με 49,6% έναντι 49% του Τραμπ. Η διαφορά είναι 53.000 ψήφοι.

Σημειώνεται όμως πως αναμένεται η καταμέτρηση που απομένει να ευνοεί τον νυν Πρόεδρο.

 

04.22 - Ο Μπάιντεν κερδίζει και το Κολοράντο.

 

04.12 - Σε δύο Πολιτείες που φαίνεται πως θα είναι κρίσιμες για τον Τραμπ, αν θέλει να έχει πιθανότητες επανεκλογής:


Οχάιο στο 55%: Μπάιντεν 52% - Τραμπ 46%

Βόρεια Καρολίνα στο 77%: Μπάιντεν 51% - Τραμπ 48%

 

04.11 - Η πολιτεία της Τζόρτζια στέλνει στο Κογκρέσο μια ανοιχτά οπαδό της συνωμοσίας QAnon, την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

 

04.05 - Μπάιντεν 119 -Τραμπ 93

03.57 - Το Οχάιο δείχνει πως μπορεί να εξελιχθεί στην Πολιτεία που θα δώσει την χαριστική βολή στον Τραμπ. Ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν πως ο Μπάιντεν πηγαίνει πολύ καλύτερα σε πολλές περιοχές του Οχάιο σε σχέση με τη Κλίντον το 2016.

Στο 55% των ψήφων ο Μπάιντε προηγείται με 9,2%.

Σημειώνεται πως αν κερδίσει το Οχάιο και τους 18 εκλέκτορές του ο Μπάιντεν, είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να καλύψει ο νυν Πρόεδρος.

 

03.50 - Η Δημοκρατική Σάρα ΜακΜπράιντ από το Ντέλαγουερ, όπως φαίνεται θα γίνει η πρώτη transgender γερουσιαστής.

 

03.37 - Μία πρώτη συνολική εικόνα για το πού πηγαίνει η εκλογική βραδιά.

Ο Τραμπ έχει σχεδόν σίγουρα κερδίσει στην Φλόριντα και βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση στη γειτονική Τζόρτζια. Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο άνω του 60% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται κατά 9 μονάδες, αλλά θεωρείται ότι θα κριθεί στο νήμα.

Στο Οχάιο, με 44% καταμετρημένο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει ένα σημαντικό προβάδισμα 10 μονάδων, αλλά μένουν να καταμετρηθούν πολλές αγροτικές κομητείες που ψηφίζουν μαζικά Ρεπουμπλικανούς. Συμπέρασμα;

Συνολικά, ακόμα είναι νωρίς για οριστικές εκτιμήσεις, αλλά ο Τραμπ αποδεικνύεται πως δεν θα χάσει εύκολα απόψε.

 

03.36 - Στο Οχάιο στο 51%, ο Μπάιντεν προηγείται με 13%. Διαφορά που σίγουρα έχει να κάνει και με τις επιστολικές ψήφους που ευνοούν τους δημοκρατικούς και έχουν ήδη καταμετρηθεί.

 

03.31 - Στη Φλόριντα στο 90% των ψήφων: Τραμπ 50% - Μπάιντεν 48%.

 

03.30 - Στο Τέξας στο 45%: Μπάιντεν 51,7% - Τραμπ 46,9%

 

03.30 - Με καταγεγραμμένο το 65% των ψήφων, ο Μπάιντεν ποροηγείται στην κρίσιμη Βόρεια Καρολίνα με 19%.

 

03.25 - Οι χορηγοί των Δημοκρατικών έδωσαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στην μάχη για την γερουσία στο Κεντάκι και όμως ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη γερουσία Μιτς Μακκόνελ κέρδισε από πολύ νωρίς την κούρσα.

 

03.22 - Ο Τραμπ κερδίζει το Τενεσί.

 

03.18 - Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας Νεβάδα προσέφυγαν εκτάκτως στη δικαιοσύνη για να περιορίσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και καταχώρησης των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται και το Λας Βέγκας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

 

03.09 - Η στόχευση του Τραμπ στις κοινότητες των λατίνων στο Μαιάμι, μέσω μηνυμάτων για τον "σοσιαλισμό" του Μπάιντεν, φαίνεται πως τον βοήθησε να αυξήσει τα ποσοστά του από 34% το 2016, σε 45% το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι Λατίνοι(Νοτιοαμερικάνοι, Κουβανοί κτλ) του Μαιάμι, είναι κάτοικοι που έχουν διαφύγει από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, λόγω του πολιτεύματός τους.

 

03.00 - Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει Ντέλαγουερ, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, και Ντίστρικτ οφ Κουλούμπια, ο Ντόναλντ Τραμπ την Οκλαχόμα.

 

02.47 - Στη Φλόριντα, με το 79% των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν προηγείται 50-49,1%. Οι απώλειες των Δημοκρατικών στο Miami-Dade προς το παρόν υπερ-καλύπτονται από καλύτερες επιδόσεις σε άλλες μεγάλες κομητείες (Palm, Duval, Orange).

 

02.45 - Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις με tweet της ζητά στους ψηφοφόρους να παραμείνουν στην ουρά για να ψηφίσουν, μέχρι τελευταία στιγμή.

 

02.38 - Ο Τραμπ κερδίζει και τη Δυτική Βιρτζίνια.

 

02.36 - Στην επίσης κρίσιμη Φλόριντα, με καταμετρημένο το 66% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 1,4%.

 

02.32 - Σε Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα, δύο πολύ σημαντικές Πολιτείες, είναι ακόμα νωρίς για οριστική πρόβλεψη αποτελέσματος.

 

02.47 - Μπάιντεν 43 -Τραμπ 40

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας.

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας.

02.21 - Ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News. 

 

02.19 - Για την Τζόρτζια είναι ακόμα πολύ πρόωρο να δοθούν αποτελέσματα.

 

02.07 - Στην μάχη της Φλόριντα, αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό προβάδισμα του Τραμπ σε κομητείες όπου πρέπει να κερδίσει με μεγάλη διαφορά δείχνει μικρότερο από αυτό του 2016.

Με 35% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Μπάιντεν προηγείται με 2,3%.

 

02.03 - Η Wall Street Journal προβλέπει πως στο Κεντάκι νικητής θα είναι ο Τραμπ και στο Βερμόντ ο Μπάιντεν, αποτελέσματα αναμενόμενα.

 

Οι πρώτοι εκλέκτορες της βραδιάς ανήκουν στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κερδίζει την Ιντιάνα και τους 11 εκλέκτορές της.

 01.50 - Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «ούτε που το έχει σκεφτεί» να ετοιμάσει ομιλία αποδοχής της ήττας του ή ανακήρυξης της νίκης του, μιλώντας στο προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας του στο Άρλινγκτον (Βιρτζίνια) χθες Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

«Ελπίζω ότι θα χρειαστεί να ετοιμάσω μόνο τη μία», εκμυστηρεύτηκε και πρόσθεσε «ξέρετε, το να νικάς είναι εύκολο. Το να χάνεις δεν είναι ποτέ εύκολο· για εμένα δεν είναι».

Διαβεβαιώνοντας ότι «αισθάνεται πολύ καλά», παραδέχθηκε ότι η φωνή του είναι βραχνή έπειτα από το σπριντ των αλλεπάλληλων προεκλογικών ομιλιών του τα τελευταία 24ωρα. Αλλά «υπήρχε αγάπη σε αυτές τις συγκεντρώσεις», πρόσθεσε.

 

01.47 - Υπενθυμίζεται πως σήμερα, 4 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή, ξεκινώντας τη διαδικασία η οποία διαρκεί έναν χρόνο.

Οι ΗΠΑ -η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου- θα είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από τη συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη το 2015.

 

01.46 - Αυτή την στιγμή, στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων στην Φλόριντα, ο Τραμπ προηγείται με +1,8%, ποσοστό χαμηλό για να μπορέσει να πάρει την Πολιτεία.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο ώρες αυξάνεται πολύ η συμμετοχή των Δημοκρατικών.

 

01.43 - Επίσης, σύμφωνα με την παναμερικανική δημοσκόπηση του NBC για τον πιο σημαντικό παράγοντα αυτών των εκλογών: το 34% θεωρεί την οικονομία, το 21% το ρατσισμό, το 18% την πανδημία του κορωνοϊού, το 11% την εγκληματικότητα και το 11% την δημόσια πολιτική της υγείας

 

01.39 - Σύμφωνα με τα exit polls του CNN, οι ψηφοφόροι του Τραμπ στην ερώτηση για το ποιο είναι το πιο σημαντικό θέμα για το οποίο ψηφίζουν, απάντησαν σε ποσοστό 62% η οικονομία.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους του Μπάιντεν, το 36% απάντησε η φυλετική ανισότητα και το 27% η πανδημία.

 

01.35 - Με καταμετρημένο το 8% των ψήφων στο Κεντάκι, ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 12%, με ποσοστό 55% έναντι 43% του Προέδρου Τραμπ.

 

01.21 - Σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC στην Πενσιλβάνια το 53% ψήφισε με βάση την διαχείριση του κορωνοιου και το 44% με την πορεία της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πενσιλβάνια είναι μια από τις κρίσιμες πολιτείες για την προεδρική εκλογή.

 

01.18 - Πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Σε πολύ λίγα εκλογικά τμήματα στην Ιντιάνα, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται -αναμενόμενα- με ποσοστό 68,3%.

 

Εκλογές στην εποχή της πανδημίας.

Εκλογές στην εποχή της πανδημίας.

01.09 - Σύμφωνα με τα exit polls, το σύνολο των ψηφοφόρων είναι 53% γυναίκες έναντι 47% των ανδρών, ποσοστά ίδια με τα αντίστοιχα στις εκλογές του 2016.

Η σημαντική αλλαγή έρχεται στη φυλή, καθώς οι λευκοί ψηφοφόροι από 71% του εκλογικού σώματος το 2016, τώρα έχουν πέσει στο 65%, με το 13% να είναι λατίνοι και το 12% αφροαμερικανοί. Γεγονός που προσμετράται υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

 

01.03 - Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη την ημέρα των εκλογών, μολονότι το αποτέλεσμα κατά πολλούς αναλυτές αναγγέλλεται αμφίρροπο κι ενδέχεται να μην είναι γνωστό παρά ημέρες αργότερα.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 554,98 μονάδων (+2,06%), στις 27.480,03 μονάδες.

 

01.02 - Εάν είχε κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Μπέρνι Σάντερς σύμφωνα με την έρευνα του Democracy Fund + UCLA Nationscape, που παρουσιάζει το https://fivethirtyeight.com/ και πάλι θα κέρδιζε ο Σάντερς τον Τραμπ. Η διαφορά σε σχέση με την προβλεπόμενη νίκη Μπάιντεν θα ήταν κατά 3 μονάδες μικρότερη

 

00.57 - Σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του στην Βιρτζίνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι αισθάνεται πολύ καλά και «θα ζήσουμε μια τρομερή βραδιά».

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μπάιντεν μπροστά από τον Τραμπ, ο υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς δήλωσε: «Μαθαίνω ότι τα πηγαίνουμε πολύ καλά στη Φλόριντα όπως και στην Αριζόνα. Τα πηγαίνουμε εξαιρετικά στο Τέξας. Ακούω γενικά ότι είναι πολύ θετικά τα νέα. Αισθάνομαι πολύ καλά. Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι, η επιτυχία θα μας φέρει κοντά».

 

00.48 - «Θα έχουμε κατ' εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στις ΗΠΑ. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932, με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής» ανέφερε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, την περίοδο 1997-2001, και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ.

Στη συνέντευξη, η οποία είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν και ότι είναι ένας από τους συμβούλους του κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Σημείωσε πως στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μπάιντεν είναι από παλιά φίλος της χώρας μας και των Ελλήνων της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση, πως αν εκλεγεί θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

00.47 - Στην Πολιτεία της Μινεσότα, σύμφωνα με το exit poll του NBC, το 49% των ψηφοφόρων θεωρεί πως είναι καλύτερος ο Μπάιντεν στο πεδίο της οικονομίας, ενώ το 48% πιστεύει πως καλύτερος είναι ο Τραμπ.

Η οικονομία είναι το πεδίο στο οποίο ελπίζει ο νυν Πρόεδρος για ανατροπή των εκτιμήσεων και των προβλέψεων κατά την αποψινή βραδιά.

 

00.41 - Δίπλα στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το NBC, εξελίσσονται αυτή την στιγμή αντι-τραμπικές συγκεντρώσεις.

 

00.40 - Οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνεχίζει με αυτό τον τρόπο να εκπέμπει κλίμα δυνητικής αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

 

Σε κλοιό προστασίας κυβενρητικά κτίρια κ...

Σε κλοιό προστασίας κυβενρητικά κτίρια και στην Ουάσινγκτον.

00.36 - Αλλεπάλληλες γκάφες έκανε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια, καθώς μπέρδεψε τις εγγονές του και τους οποίους παρουσίασε τον γιο του, τον Μπο… ο οποίος έχει πεθάνει από το 2015.


“Ιδού ο γιος μου, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ. Ιδού η εγγονή μου, η Νάταλι”, είπε, αγκαλιάζοντας από τους ώμους μια άλλη εγγονή του, τη Φίνεγκαν.

 

00.29 - Το 86% των ψηφοφόρων δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στο ότι η ψήφος του θα καταμετρηθεί με τον σωστό τρόπο. Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, παρά τον ακραίο διχασμό του εκλογικού σώματος και τα πάθη που κυριαρχούν.

 

00.24 - Μόλις το 4% των ψηφοφόρων αποφάσισε για την ψήφο του κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα exit polls.

Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2016 ήταν 13%.

 

00.21 - Την πολιτεία Πενσιλβάνια, όπου μεγάλωσε, επισκέφθηκε ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν.

Υιοθετώντας πιο μετριοπαθή τόνο από τον αντίπαλό του Τραμπ, ο οποίος μιλά για εύκολη νίκη, ο Μπάιντεν δεν προέβη ενώπιον δημοσιογράφων στη διατύπωση προβλέψεων.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η βραδιά. Πάντως το γεγονός ότι παρουσιάζω αυτην την εικόνα σε Τέξας, Τζόρτζια και Φλόριντα, κάτι σημαίνει» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων στη Φιλαδέλφεια.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή στο σύστημά μας, διαφορετικά θα καταρρεύσει», τόνισε ακόμη ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς.

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία», προσέθεσε ενώ στέλνοντας ενωτικό μήνυμα επεσήμανε: «Αν με εκλέξετε, θα είμαι Αμερικανός πρόεδρος. Δεν θα υπάρχουν κόκκινες ή μπλε καταστάσεις. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες».

 

00.07 - Να ένα πρώτο θετικό στοιχείο για τον Πρόεδρο Τραμπ. Στο έξιτ πολ του CNN το 48% των πολιτών δήλωσε πως η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ είναι καλή -το 51% πιστεύει πως είναι κακή.

Τα αντίστοιχα νούμερα υπέρ του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ήταν σημαντικά χειρότερα.

 

00.04 - Ο Ντόναλντ Τραμπ αντισυμβατικός ακόμα και την ημέρα των εκλογών. Θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τον Λευκό Οίκο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, καθώς όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι τις βραδιές των εκλογών τις περνούσαν στα εκλογικά στρατηγεία της καμπάνιας τους.

 

00.01 - Οι κάλπες στην Τζόρτζια κλείνουν στις 2 ώρα Ελλάδας. Παραδοσιακό προπύργιο των ρεπουμπλικανών, η Πολιτεία του Νότου μπορεί να αποδειχθεί μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς, καθώς ο Τζο Μπάιντεν διατηρούσε στις δημοσκοπήσεις -ισχνό έστω- προβάδισμα.

 

23.58 - Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε νωρίτερα το πατρικό του, γράφοντας μάλιστα στον τοίχο του παλιού του δωματίου τα όνειρά του για το σημερινό αποτέλεσμα.

 

23.56 - Ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, σημείωσε πριν λίγο στο CNN πως αξίζει να προσέχουμε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές σε κάποιες Πολιτείες, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδεικττικές για το γενικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια είναι το Νιου Χανόβερ στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο στηρίζει τους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για δεκαετίες και υπάρχουν δείγματα πως ο Τζο Μπάιντεν πήγαινε ιδαίτερα καλά εκεί.

 

23.45 - Σε γενικές γραμμές πάντως, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται φυσιολογικά σε όλη την χώρα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό βέβαια παίζει το τεράστιο κομμάτι των ψηφοφόρων που εκτέλεσε τα καθήκοντά του πριν από την τελική ημέρα -102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν μέχρι χθες, ενώ το 2016, η συνολική συμμετοχή είχε μόλις ξεπεράσει τα 138 εκατομμύρια.

Στις φετινές εκλογές, αυτό το νούμερο θα πιάσει τα 150 εκατομμύρια, με αρκετούς αναλυτές να το ανεβάζουν μέχρι και τις 165 εκατομμύρια ψήφους -μένει να δούμε ποιον θα ευνοήσει μία τόσο μεγάλη συμμετοχή, την ίδια τη δημοκρατία πάντως σίγουρα την οφελεί!

 

23.37 - Ο Μπεν Ρόουντς αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ(επί διακυβέρνησης Ομπάμα), παρουσίασε σε ένα tweet του, την ανεύθυνη υγειονομικά, προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περίπου 30.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επειδή παραβρέθηκαν στις πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις του προέδρου, ενώ 700 από αυτούς κατέληξαν. Μάλιστα ο Μπεν Ρόουντς σχολίασε κριτικά, πως πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

23.56 - Ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, σημείωσε πριν λίγο στο CNN πως αξίζει να προσέχουμε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές σε κάποιες Πολιτείες, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδεικττικές για το γενικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια είναι το Νιου Χανόβερ στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο στηρίζει τους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για δεκαετίες και υπάρχουν δείγματα πως ο Τζο Μπάιντεν πήγαινε ιδαίτερα καλά εκεί.

 

23.45 - Σε γενικές γραμμές πάντως, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται φυσιολογικά σε όλη την χώρα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό βέβαια παίζει το τεράστιο κομμάτι των ψηφοφόρων που εκτέλεσε τα καθήκοντά του πριν από την τελική ημέρα -102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν μέχρι χθες, ενώ το 2016, η συνολική συμμετοχή είχε μόλις ξεπεράσει τα 138 εκατομμύρια.

Στις φετινές εκλογές, αυτό το νούμερο θα πιάσει τα 150 εκατομμύρια, με αρκετούς αναλυτές να το ανεβάζουν μέχρι και τις 165 εκατομμύρια ψήφους -μένει να δούμε ποιον θα ευνοήσει μία τόσο μεγάλη συμμετοχή, την ίδια τη δημοκρατία πάντως σίγουρα την οφελεί!

 

23.37 - Ο Μπεν Ρόουντς αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ(επί διακυβέρνησης Ομπάμα), παρουσίασε σε ένα tweet του, την ανεύθυνη υγειονομικά, προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περίπου 30.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επειδή παραβρέθηκαν στις πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις του προέδρου, ενώ 700 από αυτούς κατέληξαν. Μάλιστα ο Μπεν Ρόουντς σχολίασε κριτικά, πως πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

23.07 - Οι πρώτες κρίσιμες Πολιτείες στις οποίες θα κλείσουν οι κάλπες είναι το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα -στις 19.30 eastern time στις ΗΠΑ, 2.30 το πρωί ώρα Ελλάδας. Στο Οχάιο ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρούσε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έστω και μικρό, ενώ το αντίθετο συνέβαινε στη Βόρεια Καρολίνα, μια Πολιτεία παραδοσιακά συντηρητική, την οποία ελπίζει να "γυρίσει" σε μπλε φέτος ο Τζο Μπάιντεν.

 

23.03 - ΤΩΡΑ: Το FBI και ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διερευνούν τώρα ρομπότ που παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να μείνουν σπίτι και να αποφύγουν την ψηφοφορία.

Ψηφοφόρος της επόμενης γενιάς.

Ψηφοφόρος της επόμενης γενιάς.

22.57 - Ήδη, πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

 

22.53 - Ένα από τα θέματα που προβλήθηκε πολύ κατά την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν οι έξωθεν παρεμβάσεις από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ως ώρας αναλυτές και ειδικοί επί του θέματος τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξκεις για τέτοιου είδους φαινόμενα.

 

22.46 - Δεν έχουν το ίδιο νόημα για όλους οι σημερινές εκλογές. Σε έναν καταυλισμό μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, οι άνθρωποι ελπίζουν σε νίκη Μπάιντεν -για προφανείς λόγους.

22.57 - Ήδη, πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

 

22.53 - Ένα από τα θέματα που προβλήθηκε πολύ κατά την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν οι έξωθεν παρεμβάσεις από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ως ώρας αναλυτές και ειδικοί επί του θέματος τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξκεις για τέτοιου είδους φαινόμενα.

 

22.46 - Δεν έχουν το ίδιο νόημα για όλους οι σημερινές εκλογές. Σε έναν καταυλισμό μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, οι άνθρωποι ελπίζουν σε νίκη Μπάιντεν -για προφανείς λόγους.

22.29 - Το τελευταίο tweet του υποψήφιου Προέδρου Joe Biden

Χάρτης για το πότε κλείνουν οι κάλπες σε...

Χάρτης για το πότε κλείνουν οι κάλπες σε κάθε Πολιτεία. Προσθέτουμε 7 ώρες για την ώρα Ελλάδας.

22.20 - Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για το red mirage effect. Σε πολλές Πολιτείες, αρκετές εκ των οποίων είναι κρίσιμες για το σημερινό αποτέλεσμα, οι επιστολικές ψήφοι θα καθυστερήσουν να καταμετρηθούν. Επειδή στις φετινές εκλογές ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και επιδή συνήθως η πλειοψηφία τους ευνοεί τους δημοκρατικούς υποψηφίους, είναι πιθανό σε τέτοιες Πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει ένα προβάδισμα στην αρχή, το οποίο στη συνέχεια και στο τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να χαθεί ή και να γυρίσει τελείως υπέρ του Μπάιντεν.

Τέτοιες Πολιτείες είναι το Ουϊσκόνσιν, η Πενσιλβάνια και λιγότερο το Μίσιγκαν, όπου ήδη έχουν αρχίσει να μετρούν τις επιστολικές ψήφους.

 

22.07 - Όλη η προσοχή μας σήμερα, στρέφεται στα λεγόμενα toss-up states, τις Πολιτείες δηλαδή όπου το αποτέλεσμα θεωρείται πως θα είναι αμφίρροπο. Το έγκυρο realclearpolitics στον τελευταίο του σημερινό εκλεκτορικό χάρτη που βλέπετε παρακάτω, αναφέρει πως αυτές είναι συνολικά 14, συγκεκριμένα:

Πενσιλβάνια, Οχάιο, Φλόριντα, Τέξας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Ουϊσκόνσιν, Άιοβα, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, καθώς και δύο περιφέρειες του Μέιν και της Νεμπράσκα.

Ο συνολικός αριθμός των εκλεκτόρων που συγκεντρώνουν οι συγκεκριμένες Πολιτείες είναι 197 -από το σύνολο των 538.

Με βάση τις προβλέψεις, στον Τζο Μπάιντεν κλίνουν Πολιτείες με συνολικά 216 εκλέκτορες, ενώ ο αντίστοιχος ριθμός για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι 125.

Υπενθυμίζεται πως ο μαγικός αριθμός που χρειάζεται για την εκλογή του νέου Προέδρου είναι 270.

22.05 - Σε πολλές Πολιτείες της χώρας, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, αρκετά εμπορικά καταστήματα έχουν προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο κατά την αποψινή εκλογική βραδιά. Χαρακτηριστική η εικόνα από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, με εμπορικά καταστήματα να μοιάζουν λες και αναμένουν κάποιου είδους επιδρομή.

22.00 - Ιδού ένα από τα ουκ ολίγα "ευτράπελα" που συναντάμε στις αμερικανικές εκλογές. Εκλογικά κέντρα μπορεί να πετύχει κανείς σχεδόν παντού -σε θέατρα, σε γήπεδα, ακόμα και σε καφετέριες ή άλλους χώρους εστίασης, από όπου και η συγκεκριμένη φωτογραφία.

_

Παρακολουθήστε σήμερα λεπτό προς λεπτό στο thebest.gr, τη μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ντόναντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Όλες οι εξελίξεις μέχρι και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος το πρωί της Τετάρτης, από τη δημοσιογραφική ομάδα του thebest.gr και την πρωτοβουλία της, το Uncover, που εδώ και 2 εβδομάδες έχει δημοσιεύσει motion graphic videos, αναλύσεις και συνεντεύξεις με ειδικούς από την Ελλάδα και την Αμερική.

Κορυφώνεται η αγωνία σε όλο τον πλανήτη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πλανητάρχη. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Η εκλογική διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από καιρό με τις επιστολικές ψήφους, ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που κλείνουν οι κάλπες θα ανακοινώνονται τα exit poll. Οι τελευταίες κάλπες – στη βορειοδυτική πολιτεία της Αλάσκας – θα κλείσουν στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020. Εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα θα είναι σαφές όταν η πολιτεία της Αλάσκα ανακοινώσει το exit poll, δηλαδή μετά τις 7.00 το πρωί τις Τετάρτης. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας.

_

Παρακολουθήστε σήμερα λεπτό προς λεπτό στο thebest.gr, τη μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ντόναντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Όλες οι εξελίξεις μέχρι και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος το πρωί της Τετάρτης, από τη δημοσιογραφική ομάδα του thebest.gr και την πρωτοβουλία της, το Uncover, που εδώ και 2 εβδομάδες έχει δημοσιεύσει motion graphic videos, αναλύσεις και συνεντεύξεις με ειδικούς από την Ελλάδα και την Αμερική.

Κορυφώνεται η αγωνία σε όλο τον πλανήτη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πλανητάρχη. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Η εκλογική διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από καιρό με τις επιστολικές ψήφους, ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που κλείνουν οι κάλπες θα ανακοινώνονται τα exit poll. Οι τελευταίες κάλπες – στη βορειοδυτική πολιτεία της Αλάσκας – θα κλείσουν στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020. Εάν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα θα είναι σαφές όταν η πολιτεία της Αλάσκα ανακοινώσει το exit poll, δηλαδή μετά τις 7.00 το πρωί τις Τετάρτης. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις