Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γιορτάζει 57 χρόνια, τιμώντας το χθες και το σήμερα της παραγωγικής Πάτρας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γιορτάζει 57 χρόνια...

Η ιστορική μπύρα «Μάμος», ο μηλίτης και πάνω από 120 προϊοντικοί κωδικοί της κορυφαίας εταιρείας προέρχονται από το εργοστάσιο της πόλης μας

Διατηρεί δυναμικά τους δεσμούς της με την Πάτρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στης οποίας το εργοστάσιο απασχολούνται πάνω από 100 εργαζόμενοι, ενώ παράγονται εδώ 120 προϊοντικοί κωδικοί και 1.500.000  εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Ταυτόχρονα η ονομαστή εταιρεία, που συμπλήρωσε φέτος 57 χρόνια από την ίδρυσή της στην πρωτεύουσα, προχώρησε εδώ και τρία χρόνια στην αναβίωση της ονομαστής μπύρας Μάμος του ομώνυμου, ιστορικού πατρινού ζυθοποιείου, σε συνεργασία με την οικογένεια Μάμου, ενώ πέρυσι δημιούργησε μονάδα παραγωγής μηλίτη, δικαιώνοντας την πρωτοποριακή της παράδοση στο είδος της. Η συνέπεια στην φιλοσοφία ευρύτερου τοπίου επιλογών ώστε να ικανοποιείται ένα ολοένα και ευρύτερο φάσμα επιθυμιών των καταναλωτών, αποτελεί προτεραιότητά της. Amstel, Heineken, Άλφα τα «ηχηρά» και δημοφιλέστατα  brands μπύρας που έχουν σφραγίσει τη γευστική διαδρομή της.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε πριν από 57 χρόνια από μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Με όνειρό τους να δημιουργήσουν μία μεγάλη ζυθοποιία ξεκίνησαν το 1963 την κατασκευή του πρώτου ζυθοποιείου της εταιρείας στον Κηφισό Αττικής, εκεί όπου δύο χρόνια αργότερα άρχισε η παραγωγή της εμβληματικής μπίρας Άμστελ.

Μέσα σε δέκα χρόνια η εταιρεία κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά μπίρας. Το 1975, πλέον, η ζήτηση για την Amstel είχε αυξηθεί τόσο, που οδήγησε τους ιδρυτές στην απόφαση να κατασκευάσουν το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. H ανοδική πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συνεχίζεται, όμως, και τα επόμενα χρόνια, και έτσι η εταιρεία επεκτείνεται περαιτέρω αγοράζοντας το 1985 το παλιό ζυθοποιείο της Löwenbräu στην Πάτρα, απορροφώντας παράλληλα και όλους τους εργαζομένους του. Η εταιρεία πιστή στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, πραγματοποιεί στο νέο εργοστάσιο σημαντικές επενδύσεις που το αναγάγουν σε μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα, τη μεγαλύτερη έως σήμερα. Εκεί δημιουργείται και το δεύτερο βυνοποιείο της εταιρείας, μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ανέκαθεν πρωτοπορούσε σε όλους τους τομείς. Από την αρχή της λειτουργίας της έχει επενδύσει σταδιακά στη δημιουργία ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου προϊόντων, με στόχο να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Έφερε στην ελληνική αγορά τη μπίρα Heineken,  επανακυκλοφόρησε ιστορικές μπίρες όπως την ΑΛΦΑ, αλλά πάνω από όλα διατήρησε μία σταθερή σχέση με την πόλη των Πατρών.

Μεταξύ αυτών, η εταιρεία αποφάσισε το 2017 να επαναφέρει στην ελληνική αγορά την πατρινή μπίρα Μάμος, που διέγραψε μία λαμπρή ιστορία από το 1876 έως το 1979. Η ιστορία αυτής της μπίρας ξεκινάει όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα. Ο γιος του Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτο Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός που με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία. Εδώ και τρία χρόνια, η Μάμος παράγεται ξανά με βάση τη αυθεντική συνταγή του Πέτρου Μάμου στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, μετά από παραχώρηση άδειας χρήσης του σήματος από την οικογένεια Μάμου.

Παράλληλα, το 2019 η εταιρεία προχώρησε σε μία μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο των Πατρών για τη δημιουργία της πρώτης γραμμής παραγωγής μηλίτη στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο των Πατρών απασχολούνται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ενώ παράγονται 120 προϊόντικοί κωδικοί και 1.500.000  εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Για τον εορτασμό των 57 χρόνων της, η εταιρεία ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά