Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Καταλήψεις ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα προβλήματα των Λαπατοχωρίων τέθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χ. Μπονάνο

Τα προβλήματα των Λαπατοχωρίων τέθηκαν σ...

Από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Λαπατοχώρια Καλαβρύτων σε συνάντηση που έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2020

Στις 6-10-2020 έγινε δεκτή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπο Μπονάνο η διοίκηση της ΑΜΚΕ – Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Λαπατοχώρια Καλαβρύτων, εκπροσωπούμενη από τους Ν. Μαντά, Ν. Αντωνόπουλο και Π. Κοτσίρη.

Η Διοίκηση της συγκεκριμένης Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με έδρα το Μάνεσι Καλαβρύτων, ανέπτυξε τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα της περιοχής των 20 Λαπατοχωριών Καλαβρύτων (εκεί που τελειώνει ο Χελμός και αρχίζει ο Ερύμανθος) που αποτελούν τμήμα της επαρχίας των Καλαβρύτων, έκτασης 225000 στρεμμάτων.

Αυτό που επισημάνθηκε ιδιαιτέρως είναι ο άμεσος κίνδυνος απερήμωσης της περιοχής όπως και άλλων ορεινών περιοχών της Περιφέρειας αφού από 6000 κατοίκους που είχαν τα 20 χωριά προ 50ετίας σήμερα είναι κάτω από 1000 κάτοικοι στη διάρκεια του χειμώνα.

Τα προβλήματα που τέθηκαν προς συζήτηση, ήταν τα εξής: 

1. Η πολύ κακή  κατάσταση της οδού Πατρών –Καλαβρύτων  και η  βελτίωσή της αφού το έργο άρσης επικινδυνότητας της  παραμένει ανεκτέλεστο μετά από 2 έτη παρότι έχει πίστωση 4,2 εκ €.

2. Η επικαιροποίηση κατά τμήματα των μελετών της οδού Πατρών-Καλαβρύτων και η ένταξή τους στα νέα προγράμματα της Περιφέρειας. Ειδικότερα τα τμήματα Βλασία -Μάνεση, Φλάμπουρα Κουδουνόμυλος-Καλάβρυτα με πλήρη αναθεώρηση της ιεράρχησης του οδικού δικτύου της Αχαΐας  και ο  ενιαίος χαρακτηρισμός της οδού Πατρών Καλαβρύτων ως εθνικής οδού.

3. Η άρση της επικινδυνότητας της οδού Πούντας –Καλαβρύτων  έργο ενταγμένο στο περιφερειακό Πρόγραμμα  με 4,3 εκ € από τον Φεβρουάριο του 2018 και η κατασκευή του Κόμβου Κ7 στην Οβρυά –Πατρών  που συνδέει της Μεγάλη Περιμετρική Πάτρας με την  εθνική οδό Πατρών Τριπόλεως  έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από 10ετίας  με πίστωση 12 εκ €.

4. Οι τρομερές καταστροφές που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής δικτύου υπερύψηλης τάσης 400000 Kw από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ στην περιοχή μας Δάσος Κάνισκας και το πέρασμα από τα χωριά Μάνεσι, Μπούμπουκα, Κρυονέρι, Τρεχλό και συνέχεια υπόλοιπα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων και η αποκατάσταση τους όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και προβλέπει η ΑΕΠΟ  όπως έγινε στη Κρήτη που δόθηκαν τα αντισταθμιστικά  98 εκ € από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ για μηδαμινές ζημιές.

5.  Η επανεκκίνηση κατασκευής  της ημιτελούς οδού Βλασίας -Λεχουρίου με  αναθεώρηση  της  παρωχημένης μελέτης .

6. Η υλοποίηση των  ενταγμένων στο Περιφερειακό σχεδιασμό οδικών έργων Φλάμπουρα-Μακελλαριάς-Λαπαναγών και  Μπόσι –Λαπάτες.

7. Η συνέχιση του σπουδαίου έργου ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου - αρχαίου θεάτρου Λεοντίου στη Βλασία.

8. Η λειτουργία του νέου φορέα προστασίας περιοχών NATURA Χελμού -Ερυμάνθου –Παναχαικού, την   νέα Περιβαλλοντική Κλιματική πολιτική και  την αξιοποίηση των πλούσιων  δασών της περιοχής.

9. Η αξιοποίηση του δασοκτήματος  της Κάνισκας 12.800 στρεμμάτων και  προκήρυξη ειδικού τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για την ευρύτερη περιοχή Λαπατοχώρια.

10.  Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία  της περιοχής

11.  Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του εθνικού Μονοπατιού Ε31 Πάτρα –Αρχαία Ολυμπία  115 χλμ για το τμήμα για το τμήμα Νεζεροχώρια-Τσαπουρνιά -Βλασία -Πλατανίτσα Λαμπεία 40χλμ  και η ανάδειξη των περιοχών  εξαίρετου κάλλους Ταξιάρχη Βλασίας,Μίχνης Μανεσίου και Ροδέας-Παλαιάς Κούτελης, Μπούμπουκα και Κρυονερίου.

12. Η προστασία και διάσωση  των ιστορικών οικισμών και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

13. Η Λειτουργία Ιατρείου και φαρμακείου και Προγράμματος «Βοήθειας στο σπίτι» στο Μάνεσι.

14.  Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του διατηρητέου παλιού σχολαρχείου- στο Μάνεσι.

15.  Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και πολυεπίπεδης προβολής της φυσικής και πολιτιστικής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και  η προώθηση της επιλεγμένης με άριστα πρότασης μας  για τα Μονοπάτια του 1821 στη περιοχή μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση τα αναφερθέντα προβλήματα και υποσχέθηκε να συμβάλλει στην επίλυσή τους με  τις ενδεδειγμένες ρεαλιστικές λύσεις  και δεσμεύτηκε πως σύντομα θα επισκεφθεί τα Λαπατοχώρια για  να  σχηματίσει πληρέστερη εικόνα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Η ΑΜΚΕ  Λαπατοχώρια Καλαβρύτων εκφράζει την αρχική ικανοποίησή της και προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφερειακές αρχές,  συμβάλλοντας  με όλες τις δυνάμεις  για το γενικό καλό  της περιοχής μας και της Αχαΐας.

Ειδήσεις