Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Τι ενώνει τον πατρινό σεναριογράφο Σταύρο Ράπτη με την Κέιτ Μπλάνσετ

Τι ενώνει τον πατρινό σεναριογράφο Σταύρ...

Ηηθοποιός θα αναλάβει την προώθηση της ταινίας " Τα μήλα" στις ΗΠΑ, το σενάριο της οποίας υπογράφει πατρινός

Executive producer αναλαμβάνει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ στην ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου που έκανε πρεμιέρα, πριν λίγο καιρό, στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας ανοίγοντας το τμήμα των «Οριζόντων».

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο πατρινός Σταύρος Ράπτης.

Η Αυστραλέζα ηθοποιός βρέθηκε στη Μόστρα εκτελώντας χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του «Μήλα».

Δηλώνοντας γοητευμένη από την ταινία του Χρήστου Νίκου, η Μπλάνσετ θα αναλάβει την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ, μέσω της εταιρείας παραγωγής της, Dirty Films. Η ίδια δήλωσε για την ταινία πως πρόκειται για «μία πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», την οποία είναι περήφανη να εκπροσωπήσει «βοηθώντας να διαδοθεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η συναρπαστική ματιά της».

Μετά τις πρεμιέρες στη Βενετία και το Τορόντο, τα «Μήλα» συνεχίζουν τη διεθνή φεστιβαλική πορεία τους, ενώ έχουν ήδη βρει διανομή σε περισσότερες από 30χώρες.

Μάλιστα ο Σταύρος Ράπτης είχε βρεθεί στο φεστιβάλ της Βενετίας ως μέρος της ομάδας βασικών συντελεστών της πολυσυζητημένης ελληνικής ταινίας που «άνοιξε» την ενότητα «Ορίζοντες». Μαζί με το σκηνοθέτη Χρήστο Νίκου και την ηθοποιό Σοφία Γεωργοβασίλη είχα μιλήσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και φωτογραφήθηκαν από τα διεθνή media παρουσιάζοντας το μελαγχολικό και αλληγορικό φιλμ περί επιλεκτικότητας της ανθρώπινης μνήμης.

Μαζί τους και οι παραγωγοί από την Boo productions Ηρακλής Μαυροειδής και Νίκος Σμπιλίρης. Αργότερα, ακολούθησε η προβολή, που συγκέντρωσε επαινετικές κριτικές. Το Hollywood Reporter ήδη στάθηκε στην «ισορροπία μεταξύ ειρωνικής ενατένισης και μελαγχολικής πραγματικότητας» συμπεραίνοντας ότι «πόνος και απομόνωση μπορούν να συντελέσουν τραυματικά αλλά και θεραπευτικά στην ύπαρξή μας».

Οκτώ χρόνια μετά το «KM», την βραβευμένη μικρού μήκους που συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγνκς, Σίδνει, ο Νίκου επιστρέφει με τα «Μήλα» (την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του) για να αφηγηθεί μια πρωτότυπη ιστορία με ήρωα έναν άνδρα (τον ερμηνεύει ο Άρης Σερβετάλης) που πάσχει από απώλεια μνήμης σε μια πόλη που ξαφνικά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει αρχίσει να ξεχνά.

Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood, είναι ένας στοχασμός πάνω στην ταυτότητα και την απώλειά της, στη μνήμη και τον πόνο.

Ο Χρήστος Νίκου έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες, όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Πρόσφατα υπέγραψε με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»). Στα επόμενα σχέδιά του είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Τι είχε πει πριν κάποιους μήνες στο thebest.gr ο πατρινός Σταύρος Ράπτης

Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε με το Σταύρο Ράπτη από τη Βενετία ενώ βρισκόταν σε επαφές και ραντεβού για το επόμενο καλλιτεχνικό του βήμα. «Κάναμε δυο χρόνια για να ετοιμάσουμε το σενάριο με το Χρήστο  και χρειάστηκαν ακόμα τρία για να βρεθεί χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατική στήριξη και έχουμε πολύ λίγες παραγωγές, οπότε αν προσθέσουμε το πρόβλημα της αποτρεπτικής γλώσσας είναι δύσκολο να προσεγγίσει μια τέτοια ταινία το διεθνές κοινό.

Δεν είναι πάντως τόσο κλειστή και δύσκολη όσο αρχικά φαίνεται. Η πανδημία στο φιλμ προκαλεί αμνησία και ο κεντρικός ήρωας δεν ξέρει ποιος είναι. Η υπόθεση έχει πολλές κωμικές στιγμές. Οι πρώτες κριτικές και από Αμερική και από Αγγλία ήταν εδώ πολύ θετικές. Το ότι ο κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης  διψούν για κάτι καινούριο μετά τον εγκλεισμό λειτουργεί υπέρ μας. Βέβαια, το κλίμα εδώ δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν παλιότερα. Οι αίθουσες δείχνουν άδειες λόγω της απόστασης των θέσεων, γίνονται συνεχώς έλεγχοι. Όμως τουλάχιστον κάτι αρχίζει να κινείται».

Μας είπε επίσης πως η επιλογή του πρωταγωνιστή Αρη Σερβετάλη και ο ρόλος του καταθλιπτικού και αμνησιακού σαραντάρη που γράφτηκε στα μέτρα του, ήταν απόρροια της γνωριμίας τους. «Παίζει διαφορετικά, με μια δική του εσωτερικότητα και διαθέτει φοβερή κίνηση όντας και χορευτής» μας είχε εξήγησε.

H πορεία του Σταύρου Ράπτη

Μεγαλωμένος στην Πάτρα- είναι απόφοιτος του 7ου Λυκείου και παιδί του κέντρου, των Ψηλαλωνίων και της Τριών Ναυάρχων, ο Σταύρος ζει στην Αθήνα από τα σπουδαστικά του χρόνια όταν παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Ερχεται κάθε δίμηνο στην πόλη γα να δει τους γονείς και τους φίλους του. Μας θύμισε πως είχε συνεργαστεί με το Γιώργο Λάνθιμο στον «Κυνόδοντα» καθώς τελικά καθιερώθηκε ως casting director ελληνικών και διεθνών παραγωγών αλλά και εκατοντάδων διαφημιστικών (ενδεικτικά αναφέρουμε το σήριαλ Durrels, τη δραματική ταινία In the Fade με τη Νταιάν Κρούγκερ). Πολυβραβευμένος σε διάφορα φεστιβάλ χάρη στη μικρού μήκους ταινία του  «Αριστερά Δεξιά» (παραγωγή μικροφίλμ ΕΡΤ) έχει ήδη στα σκαριά ένα νέο φιλμ με το Χρήστο Νίκου, τον οποίο οι κριτικοί κατέταξαν στο ελληνικό ρεύμα του «αλλόκοτου και του παράδοξου».

 

Οι βασικοί συντελεστές με τον πατρινό Στ...

Οι βασικοί συντελεστές με τον πατρινό Σταύρο Ράπτη πρώτο αριστερά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture