Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χ. Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χ. Μπονά...

«Παραμένουμε ασφαλείς και ψυχικά υγιείς, η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας σε καιρό πανδημίας, πιο επιτακτική από ποτέ»

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), έχουν καθιερώσει τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας,  με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Πρόκειται για ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού - COVID-19, ανέδειξε την ανάγκη της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για τη διαχείριση του φόβου και της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών εξ αποστάσεως ενημέρωσης, περιλαμβάνοντας υπηρεσίες υποστήριξης, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο διαλόγου και στήριξης όσων το έχουν ανάγκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρει εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας τα εξής: «Τα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας είναι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε ένα άνευ προηγουμένου γεγονός όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Οι βασικές ανησυχίες που εκφράζονται εστιάζουν στην προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια, στην αδυναμία διάκρισης της νέας νόσου από  άλλες πιο γνωστές και ήπιες ασθένειες, στην πιθανότητα απομόνωσης αλλά και καραντίνας. Αν κατανοήσουμε το γεγονός πως η ψυχική υγεία έχει άμεσες συνέπειες σε όλα το φάσμα των βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων, η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η αντιμετώπιση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στον συνολικό πληθυσμό κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Θα υπερνικήσουμε την πρόκληση αυτή μόνο αν συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε όλους».

Όπως διαβάσαμε στο hygeia.gr, πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.

Οι ψυχικές διαταραχές στο 60% ξεκινούν στην εφηβεία, όπου ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.

Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια εκατομμύρια κρούσματα ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις