Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Μουδιασμένοι" οι Πατρινοί, φόρεσαν τις μάσκες τους και βγήκαν στο κέντρο της Πάτρας

"Μουδιασμένοι" οι Πατρινοί, φό...

Δείτε ΦΩΤΟ

Κάποιοι,  μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, έχουν συνηθίσει τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για την προστασία τους από τον κορωνοϊό. Αυτοί ήταν οι... υποψιασμένοι. Άλλοι νεότερης ηλικίας, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί μουδιασμένοι από το σπίτι για τις δουλειές τους με τη μάσκα όχι ανα χείρας για να τη φορέσουν σε κλειστό χώρο, αλλά στο πρόσωπο αφού με βάση τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας επιβάλλεται να τη φορούν και στους εξωτερικούς χώρους της πόλης μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα.

Η αστυνομία με μπλόκα σε κεντρικά σημεία της πόλης ελέγχει αν τηρείται το μέτρο και προειδοποιεί με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ τους παραβάτες.

 

Γώγος: " Μικρή η πιθανότητα μετάδοσης αν φορούν όλοι μάσκα"

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού που οδήγησαν και σε mini lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις