Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί έγινε υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στην Πάτρα κι όχι στην Αθήνα;

Γιατί έγινε υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτε...

Η απόφαση για υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους στην Αχαϊα έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το βράδυ της Δευτέρας, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στην Αχαΐα, πολλοί συζητούν την σκοπιμότητα της εφαρμογής του μέτρου στην περιοχή από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν έχει αποφασιστεί κάτι ανάλογο παρά το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα θετικά κρούσματα της χώρας.

Παρότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η Επιτροπή των ειδικών δεν έχει ακόμα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν, αφορούν κυρίως στο γεγονός ότι η Αττική είναι η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας και έχει ετερογενή πληθυσμό. Στις μικρές πόλεις η χρήση μάσκας “έξω”, μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα και να επιβληθούν και σχετικά πρόστιμα στους παραβάτες. Είναι αμφίβολο, όμως, κατά πόσον μπορεί να τηρηθεί και να επιτηρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, σε μια πόλη “χαοτική” από άποψη μεγέθους πληθυσμού. Το μέτρο ενδεχομένως να καταργηθεί στην πράξη, όπως λένε. Γι' αυτό και η κυβέρνηση με τη σειρά της καθυστερεί την ανακοίνωση του μέτρου.

Αυτό το δύσκολο μέτρο, επισημαίνουν οι επιστήμονες που επιβλήθηκε σε άλλες περιοχές με “πορτοκαλί” σήμανση, όπως  στην Αχαϊα και τα Ιωάννινα, στην Αττική δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους: Θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα;

Από την άλλη, δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες τη βεβαιότητα ότι το μέτρο θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, όπως λένε, που να συνηγορούν στη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό, όμως, με επιφυλάξεις. Ακόμη και ο συνωστισμός στις πλατείες, υποστηρίζουν πηγές στο iatropedia.gr, είναι θέμα που περισσότερο απασχολεί τα media παρά τους ειδικούς επιστήμονες.

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω, επιδημιολόγοι και κυβέρνηση προσπαθούν να βεβαιωθούν εάν αξίζει να δοκιμαστούν περαιτέρω οι αντοχές και οι ανοχές της κοινωνίας. για ένα αποτέλεσμα που ίσως τελικά να μην σημαντικά προσμετρήσιμο.

Στο τραπέζι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούν στη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα -ένα μέτρο που μας φέρνει πιο κοντά στη λογική του lockdown. Ωστόσο, υπάρχει στη σκέψη των επιστημόνων να εφαρμοστεί εάν όλα τα άλλα “αποτύχουν” να μειώσουν την επιδημία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις