Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μουντό σκηνικό και ζέστη σήμερα και αύριο - Στους 36 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στα Δυτικά

Μουντό σκηνικό και ζέστη σήμερα και αύρι...

Αφρικανική σκόνη και η παράδοξη θερμή εισβολή του Οκτωβρίου φτιάχνουν καλοκαιρινό σκηνικό

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Κυριακή 04/10 και τη Δευτέρα 05/10 οι θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα επάνω από όλη τη χώρα θα είναι 7 έως 13 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση τιμή των ετών 1979-2010.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος. Το ύψος αυτό επιλέγεται για την παρακολούθηση της μέσης διακύμανσης της θερμοκρασίας γιατί αν και βρίσκεται αρκετά κοντά στο έδαφος, δεν επηρεάζεται σημαντικά από τοπικούς παράγοντες.

Με κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται οι θερμότερες και με γαλάζιες οι ψυχρότερες αέριες μάζες. Παρ΄ ότι στο ύψος αυτό η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι ενδεικτική της διακύμανσής της κοντά στο έδαφος, οι θερμοκρασίες που τελικά θα διαμορφωθούν, θα καθοριστούν και από άλλους παράγοντες όπως η παρουσία νεφώσεων, αφρικανικης σκόνης (αναμένεται μεταφορά) και ο άνεμος.

Ενδεικτικά όμως μπορεί να αναφερθεί ότι την Κυριακή 04/10 και τη Δευτέρα 05/10 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς.

Νεφώσεις και υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.Πιο αναλυτικά, αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες αναμένονται έως το πρωί στο Ιόνιο και στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 30 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 28, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα από 18 έως 35, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα από 16 έως 32, στην Πελοπόννησο από 19 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 29, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 32, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 30, και στην Κρήτη από 18 έως 34 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και από το απόγευμα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις