Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πώς το συχνό μπάρμπεκιου απειλεί την καρδιά μας

Πώς το συχνό μπάρμπεκιου απειλεί την καρδιά μας

Τι αναφέρει σχετική έρευνα

Έντονη γεύση ή υγεία; Όταν το δίλημμα αφορά το κρέας, τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Gyeongsang της Νοτίου Κορέας και δημοσιεύτηκε στο Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου σε υψηλή θερμοκρασία κόκκινου κρέατος συνοδεύτηκε από αύξηση μιας πρωτεϊνικής ένωσης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. καθώς επίσης να επιφέρει επιπλοκές σε περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων δύο διαφορετικών διατροφικών μοντέλων -ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και ένα πλούσιο σε τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και λευκό κρέας μαγειρεμένο στον ατμό, βραστό ή σε χαμηλή φωτιά- σε σχέση με την παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Όπως εξήγησε ο Δρ. Permal Deo από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, τα AGEs αποτελούν ενώσεις που παράγονται όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα ή το τηγάνι, και οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα επηρεάζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψή τους έως και 25%, με τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσής τους να οδηγούν στη σκλήρυνση των αγγείων και του μυοκαρδίου, στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενδείξεις εκφυλιστικής νόσου.

Πράγματι, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως η πλούσια σε κόκκινο κρέας διατροφή αύξησε σημαντικά τα επίπεδα AGEs. Μολονότι υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς τα AGEs σχετίζονται με τις χρόνιες παθήσεις, η έρευνα παρέχει σημαντικές διατροφικές πληροφορίες για ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους.

Όπως το διατύπωσε ο Δρ Peter Clifton από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, «εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή τουλάχιστον να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο μαγειρέματός του».

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being