Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αστροπαρατήρηση - Τι μπορείτε να δείτε στον ουρανό, αυτή την εβδομάδα

Αστροπαρατήρηση - Τι μπορείτε να δείτε σ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν

ΔΕΥΤΕΡΑ, 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Δευτέρα αποτελεί μια χειμερινή προεπισκόπηση του νυχτερινού ουρανού. Βγείτε πριν από το πρώτο φως της αυγής αυτήν την εβδομάδα, και ο ουρανός, (με ένα φεγγάρι που εξασθενεί) εμφανίζει ένα εντυπωσιακό έναστρο πανόραμα. Ο Ωρίωνας ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά, με τον Αλντεμπάρ και τους Πλειάδες ψηλά. Ο Σείριος λάμπει πολύ κάτω από τον Ωρίωνα. Οι Δίδυμοι θα βρίσκονται στις πλευρές τους ανατολικά.

ΤΡΙΤΗ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τα περισσότερα μεταβλητά αστέρια για τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια χρειάζονται ημέρες έως εβδομάδες για να αλλάξουν αισθητά φωτεινότητα. Αλλά τα ταχύτερα δυαδικά αστέρια έκλειψης μπορούν να αλλάξουν ορατά μέσα σε 10 λεπτά. 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης ανεβαίνει περίπου στις 23:00 απόψε, θερινή ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Οι Πλειάδες είναι λιγότερο από μια γροθιά στο μήκος του βραχίονα προς τα πάνω και όταν η Σελήνη ανέβει λίγο ψηλότερα, θα μπορείτε να δείτε σε πορτοκαλί χρώμα τον Aldebaran κάτω από αυτό ή προς τα αριστερά του.

Η Σελήνη είναι ακριβώς στο τελευταίο τέταρτό της στις 5:26 π.μ. Μέχρι την αυγή της Πέμπτης είναι πολύ ψηλά στο νότο, ακόμα μεταξύ Aldebaran και των Πλειάδων. Κάτω αριστερά από αυτούς βρίσκεται ο Ωρίωνας.

ΠΕΜΠΤΗ, 10 Σεπτεμβρίου

Το ευρύ μοτίβο σε σχήμα W της Κασσιόπιας ανυψώνεται στα βορειοανατολικά αυτές τις νύχτες. Κοιτάξτε κάτω από το τελευταίο τμήμα του W, αυτό που βρίσκεται στην κάτω αριστερή πλευρά, λίγο πιο μακριά από το μήκος του συνολικού τμήματός του. Μπορείτε να δείτε ένα βελτιωμένο μικρό σημείο της λάμψης του Γαλαξία. Με κιάλια θα μπορέσετε να δείτε ότι είναι το Διπλό Σύμπλεγμα του Περσέα - θα είναι ορατό ακόμη και με ελαφριά φωτορύπανση.

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο του Δία θα ταξιδεύει και θα είναι ορατό περίπου στις 21:27 Ανατολική θερινή ώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Βέγκα περνά τώρα το ζενίθ, μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του τέλους του λυκόφως, για όσους από εμάς βρίσκονται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Ο Vega είναι μεγαλύτερος, πιο ζεστός και 50 φορές πιο φωτεινός από τον Ήλιο μας. Αλλά σε απόσταση 25 ετών φωτός, είναι 1,6 εκατομμύρια φορές πιο μακριά. Ο Ήλιος απέχει μόλις 8,3 λεπτά φωτός από εμάς.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Γύρω στις 9 με 10 μ.μ. δύο από τα πιο γνωστά αντικείμενα βαθέως ουρανού, το Διπλό Σύμπλεγμα στον Περσέα και ο μεγάλος γαλαξίας Ανδρομέδα M31, έχουν πολύ καλή ορατότητα στα ανατολικά. Γνωρίζατε ότι απέχουν μόνο 22 ° μεταξύ τους; Και οι δύο κατατάσσονται ως 4ου μεγέθους αλλά με γυμνό μάτι φαίνονται μάλλον διαφορετικά, όσο πιο σκοτεινός είναι ο ουρανός σας. Μπορείτε να προσδιορίσετε τις τοποθεσίες τους και μέσω ιστοσελίδων online. Βρίσκονται κάτω από την Cassiopeia και πιο μακριά στα δεξιά της Cassiopeia, αντίστοιχα. Αν ο ουρανός είναι πολύ φωτεινός χρησιμοποιήστε κιάλια!

Οι δύο συστάδες του διπλού συμπλέγματος (NGC 869 και NGC 884) βρίσκονται σε πολύ παρόμοιες αποστάσεις περίπου 7.600 έτη φωτός μακριά. Ο M31, στα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός, είναι περίπου 330 φορές πιο μακριά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις