Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δένδιας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία

Δένδιας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν διαπραγμα...

Ο ΥΠ.ΕΞ. παρέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τις τουρκικές προκλήσεις που απειλούν την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον ΓΓ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, το κυπριακό και τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων. Επιπλέον, επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις και ζήτησε να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.

«Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε πριν από λίγο τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα μελετήσει το έγγραφο.

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις