Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται εν όψει Δεκαπενταύγουστου

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται εν ό...

Τα 29 κρούσματα στην Αττική, είναι το μεγάλο στοίχημα του κυβερνητικού επιτελείου

Σε οριακό σημείο παραμένει η χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων να διατηρείται σταθερά υψηλά και να δημιουργεί έντονο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα. Για μία ακόμη ημέρα προστέθηκαν 77 νέα κρούσματα, ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει βρει ακόμα λύση. 

Τα 29 κρούσματα στην Αττική, είναι το μεγάλο στοίχημα του κυβερνητικού επιτελείου, όπως άλλωστε και η κορύφωση των καλοκαιρινών  διακοπών με τον Δεκαπενταύγουστο να είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και οι κινήσεις τύπου Ξάνθη στην Καβάλα, αποσκοπούν σε καλύτερα νούμερα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα εν όψει Δεκαπενταύγουστου

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι κι από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στα πλοία, μιας κι αυξήθηκε και η πληρότητα των πλοίων, θέση που έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Εξάλλου, με αφορμή τα απανωτά κρούσματα συνωστισμού, εξετάζεται η επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα στα κέντρα διασκέδασης κι ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκονται σκληρότερα μέτρα, μολονότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν ακόμα, όπως είναι τα sms στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, κάτι που επιβεβαίωσε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας καθώς και τοπικά lockdown. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.

Ακόμα αναμένεται να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην ελεύθερη έως τώρα διέλευση Ελλήνων, ομογενών ή ατόμων με ελληνικό διαβατήριο από τις πύλες της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα και των Ευζώνων. Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείουν, μάλιστα, βάσει πάντα των διαθέσιμων στοιχείων να αποφασισθεί και για πρακτικούς, αλλά και για λόγους… παραδειγματισμού, η επιβολή τοπικού lockdown, όπου η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει ότι… ξεφεύγει. Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα, ως υποψήφιες να επιβληθεί ένα τοπικό lockdown

 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Καβάλα: Σχέδιο για την αποφυγή lockdown 

Μαζικά τεστ ξεκινούν από κλιμάκιο του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από το πρωί της Τρίτης 4 Αυγούστου στην Καβάλα. Το κλιμάκιο θα εγκατασταθεί στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πρώην Νομαρχία) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» με σκοπό να διεξάγει τεστ κορονοϊού σε όσους έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά και αποτελούν μέλη της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα αναβάλλονται όλες οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας στο νομό. Υποχρεωτική, πλέον, η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές.

Σύψας: «Αγνοια και θεωρίες συνωμοσίας πυροδοτούν την πανδημία

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, μιλά για το φαινόμενο της έξαρσης της πανδημίας επιχειρώντας μια εκτίμηση της κατάστασης.

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε αρχικά.

 

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είπε: «Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο... ατύχημα».

 

Με πληροφρορίες ethnos, OPEN

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις