Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Eξώδικο από δημοτικό σύμβουλο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Eξώδικο από δημοτικό σύμβουλο στο Κέντρο...

"Προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση και οργή ο ισχυρισμός ότι η γειτνίαση με δομές ατόμων με αναπηρία υποβαθμίζει το όλο ακίνητο", αναφέρει ο Γ.Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Αντώνης Χαροκόπος

Εξώδικη δήλωση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει ο Διονύσης Μάλιαρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Χαροκόπος, εκπρόσωπος της  Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γ΄ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ και  Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, "προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση και οργή ο ισχυρισμός ότι η γειτνίαση με δομές ατόμων με αναπηρία υποβαθμίζει το όλο ακίνητο. Ενάντια σε κάθε είδους ρατσιστική φρασεολογία οφείλουμε ως κοινωνία, συντεταγμένα, να προστατεύσουμε πρωτίστως τα παιδιά με αναπηρία".

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Χαροκόπου έχει ως εξής:

Με αφορμή την εξώδικη δήλωση που κατέθεσε ο κος Διονύσης Μάλιαρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διαμαρτυρόμενος για τη λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία σε ακίνητο που έχει ιδιοκτησία, στα Λεχαινά, θα ήθελα να αναφέρω ως εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μέλος στο Δ.Σ. του Κέντρου ότι η άσκηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην ανεξάρτητη διαβίωση έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά και νομοθετικά.

Στο πλαίσιο αυτό με το Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να δημιουργηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τρεις Στέγες Υποστηριζόμενη Διαβίωσης (Λεχαινά, Πύργος, Βάρδα) που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλής λειτουργίας, ακολουθώντας τις απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες.

Προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση και οργή ο ισχυρισμός ότι η γειτνίαση με δομές ατόμων με αναπηρία υποβαθμίζει το όλο ακίνητο. Ενάντια σε κάθε είδους ρατσιστική φρασεολογία οφείλουμε ως κοινωνία, συντεταγμένα, να προστατεύσουμε πρωτίστως τα παιδιά με αναπηρία.

Τι λέει ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Σταθακόπουλος  

 Σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν στο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, ύστερα και από τις καταγγελίες για πολιτική συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά και την υπόθεση με το εξώδικο του Δ. Μάλιαρη και την ανακοίνωση σχετικά με την δωρεά ακινήτου για την υλοποίηση του προγράμματος μίλησε ο Ν. Σταθακόπουλος στο ilialive.gr

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι: «Στην αποϊδρυματοποίηση δεν εμπλέκεται καμία ΜΚΟ και κανένας άλλος, πλην Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να «τρέχει» και τα δύο προγράμματα που έχουν εγκριθεί, για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας. Αυτά τα δύο Κέντρα έχουν επιλεγεί για να γίνει η αποϊδρυματοποίηση κάποιων δομών της Αττικής και του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε εμάς» ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλήρωσε ότι: «Προσωπικά, ανέλαβα πριν 6 μήνες και βρήκα πως είχε προχωρήσει μία διαδικασία. Είχαν κάνει διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να πάρουν ένα λεωφορείο με τρία αμαξίδια και άλλα δύο μικρά αυτοκίνητα με ένα αμαξίδιο το κάθε ένα, για τη μεταφορά των παιδιών. Βρήκα επίσης έτοιμες και τις διακηρύξεις βάσει των οποίων είχαν επιλεγεί δύο δομές, η μία στα Λεχαινά και η άλλη στη Βάρδα, δηλαδή ισόγεια διαμερίσματα στα οποία θα διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι. 

Υπήρχε η ομάδα έργου που είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείτο από 14 επιστήμονες, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ιατρό κτλ, οι οποίοι αποφάσιζαν ποια παιδιά μπορούν να πάνε στις στέγες. Έτσι επιλέχθηκαν 4 παιδιά για τα Λεχαινά και 4 παιδιά για την Βάρδα. Ακόμα, θα δημιουργηθεί μία επιπλέον δομή στον Πύργο, όπου εκεί θα φιλοξενηθούν 3 παιδιά. Συνολικά δηλαδή, από τα 43 παιδιά που φιλοξενούνται τώρα στο ΚΕΠΕΠ, θα μεταφερθούν στις δομές 11. Φυσικά, η προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει και τα ανάλογα αιτήματα για προσωπικό για να λειτουργήσουν οι δομές και σε αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση να πάρουμε τις άδειες λειτουργίας από την Π.Ε. Ηλείας.

Έχουν εγκριθεί και οι μελέτες σκοπιμότητας από το Υπουργείο, έχουν γίνει όλα νόμιμα και προχωράμε δυναμικά για την υλοποίηση του προγράμματος. Μόλις πάρουμε τις άδειες λειτουργίας από την Π.Ε. Ηλείας, προχωράμε στην τεχνική έκθεση και στη διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού προκειμένου ο ανάδοχος που θα επιλεγεί να κάνει τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις χώρου στις δομές όπου θα φιλοξενηθούν τα παιδιά. Υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία και τέταρτης δομής και έχουμε την σκέψη να την κάνουμε εδώ στον χώρο του Σκαγιοπουλείου στην Πάτρα. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τα παιδιά, με γνώμονα την προστασία και την καλή συμβίωση και διαβίωση των παιδιών. Επίσης, Στις δομές θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίες με συνεπικουρία από το προσωπικό του ΚΕΠΕΠ. Με το ΚΕΠΕΠ είμαστε ένα».

Σχετικά με την παραλαβή του λεωφορείου για τα παιδιά ο κ. Σταθακόπουλος επεσήμανε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) υπέγραψα τα συμβόλαια στο Μηχανολογικό καθώς παραλάβαμε το λεωφορείο. Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων πρέπει τα συμβόλαια να πάνε στον Υπουργό, να τα στείλει πίσω και να προχωρήσουμε στη μετατροπή του λεωφορείου προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει τα παιδιά. Αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Η πανδημία μας πήγε 4-5 μήνες πίσω, θα ήμασταν έτοιμοι τώρα, αλλά το «τρέχουμε» γιατί εκτός από μέλημα δικό μας είναι και μέλημα του Υπουργείου».

Ακολούθως, αναφερόμενος στην υπόθεση Μάλλιαρη, ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε πως: «Δεν μας έχει έρθει κανένα χαρτί ότι κοινοποιείται δωρεά ακινήτου προς εμάς. Τον κ. Μάλιαρη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Μου έγινε ένα τηλέφωνο στο οποίο μου είπε «πρόεδρε γιατί έχετε παρανομήσει και γιατί επιλέξατε αυτά τα σπίτια». Προφανώς έχει και αυτός κάποια ιδιοκτησία στον χώρο. Του απάντησα πως όλα έγιναν νόμιμα, έγινε διακήρυξη, γνωμοδότησαν οι αρμόδιες επιτροπές και για την καταλληλότητα των κτιρίων, αλλά και για την διαδικασία της διακήρυξης. Δοθήκαν οικονομικές προσφορές, είχε οριστεί επιτροπή, όλα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση κι εγώ απλά ξεκίνησα την υλοποίησή τους. Του είπα πως ότι θέλετε να μου το στείλετε γραπτώς και μου απέστειλε ένα εξώδικο στο οποίο του απάντησα αυθημερόν. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα προχώρησα και σε συνεδρίαση Δ.Σ. όπου ενημέρωσα τα μέλη και για το εξώδικο και για την απάντηση. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε μάλιστα και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμΕΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων κ. Αντώνης Χαροκόπος, καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΚΕΠΕΠ. Και προς τιμήν του Δ.Σ. μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις είναι ομόφωνες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις