Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περπατούν για «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» - Έκαναν στάση στην Πάτρα

Περπατούν για «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολ...
Βγενόπουλος Φάνης

Το μήνυμα που μεταφέρουν

Ο Γιάννης Δημητράκης και Πηνελόπη Παρασκευοπούλου αποφάσισαν να διασχίσουν όλη την ορεινή Ελλάδα, με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμά τους στους κατοίκους των χωριών από όπου διέρχονται το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης αυτής της ομορφιάς από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές των βουνών. Την πρωτοβουλία τους αυτή την ονόμασαν Hellastrek/save CREEK mountains και ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου από την Καρδαμύλη, για να φτάσουν στη Φλώρινα στις 21 Αυγούστου.

Στο δρόμο τους, συναντούν και άλλους ορειβάτες και πεζοπόρους οι οποίοι τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους και από όποια χωριά περνούν, μιλούν με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για το ζήτημα των αιολικών πάρκων.

Το πρωί του Σαββάτου, μετά από 17 ημέρες πεζοπορίας, βρέθηκαν στο καφέ «Γέφυρες» της Πάτρας, προσκεκλημένοι του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας "Ωλενός" (ΣΕΟ Πατρών/Ωλενός), όπου μίλησαν για τη μέχρι τώρα εμπειρία τους από το ταξίδι τους, την ανταπόκριση του κόσμου και για το στόχο που έχουν θέσεις, ο οποίος συμπυκνώνεται στο σύνθημα ««ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά». Όπως ανέφερε ο Γιάννης Δημητράκης, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία είναι υπό την αιγίδα της ΕΟΟΑ, του συνδέσμου ορειβατικών σωματείων περιφέρειας Αττικής και του ΠΟΑ (Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών), είναι να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες των ορεινών περιοχών για τον κίνδυνο που υπάρχει να γεμίσουν όλα τα βουνά της χώρας σε ανεμογεννήτριες, οι οποίες δεν αποτελούν «πράσινη μορφή» ενέργειας.

Ο κ. Δημητράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στη μορφολογία των βουνών, στη χλωρίδα και κυρίως στη πανίδα των περιοχών, αλλά και στο ζήτημα της μελλοντικής αποκατάστασης των ορεινών όγκων, όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι κατά της λειτουργίας αιολικών πάρκων, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι - που σήμερα δεν πληρούνται - όπως είναι η εγκατάστασή τους κάτω από τα 1.200 μέτρα και φυσικά να μην λειτουργούν σε περιοχές Νατούρα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ο Γιάννης Δημητράκης και η Πηνελόπη Παρασκευοπούλου μιλώντας για τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους από τις επαφές που είχαν με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου, δήλωσαν ότι υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου στο μήνυμα που μεταφέρουν.

Η Πάτρα είναι ο τελευταίος σταθμός των πεζοπόρων στην Πελοπόννησο, μιας και από την Κυριακή συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Στερεά Ελλάδας (από την Ναύπακτο) και θα συνεχίσουν στα Άγραφα και από εκεί στη Φλώρινα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις