Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το κλασικό φιλμ νουάρ "Chinatown" από 9 Ιουλίου 2020 στα Odeon Veso Mare

Το κλασικό φιλμ νουάρ "Chinatown&qu...

Πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον και Φέι Ντάναγουει - Η ταινία είχε προταθεί για 11 βραβεία Όσκαρ

Τι να πεις για μία αξεπέραστη ταινία όπως το «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι που πρωτοπροβλήθηκε στις αίθουσες των ΗΠΑ πριν από 46 χρόνια, το καλοκαίρι του 1974 και έφτασε στη συνέχεια να προταθεί για 11 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά στην απονομή του 1975 όπου θριάμβευσε ο «Νονός 2» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, 1 Όσκαρ του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, το οποίο διακρίθηκε για την μεγαλοφυΐα της πένας του Ρόμπερτ Τάουνι («Το Τελευταίο Απόσπασμα», «Μυστική Οργάνωση Γιακούζα», «Shampoo»).

Το «Chinatown»  όπου ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη υπόθεση και μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, χαρακτηρίζεται ως νεο-νουάρ και έχει για πρωταγωνιστές τον 37χρονο τότε Τζακ Νίκολσον (στα 83 του χρόνια σήμερα), ένα χρόνο πριν ο ίδιος θριαμβεύσει κατακτώντας το Όσκαρ α’ανδρικού ρόλου για τη «Φωλιά του Κούκου», και την μυστηριώδη Φέι Ντάναγουεϊ , η οποία επίσης μετά το «Chinatown» έμελλε να παίξει στις «Τρεις Μέρες του κόνδορα» του Σίντνει Πόλακ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και στο «Δίκτυο» του Σίντνει Λιούμετ, για το οποίο στην απονομή του 1977 κέρδισε το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Και οι δυο τους προτάθηκαν για Όσκαρ για το «Chinatown» αλλά έχασαν. Ο Τζακ Νίκολσον έχασε το χρυσό αγαλματάκι από τον Αρτ Κάρνεϊ, πρωταγωνιστή της ταινίας «Χάρι και Τόντο - Harry & Tondo» και η Φέι Ντάναγουεϊ έχασε επίσης το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου από την Έλεν Μπέρστιν της ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε «Η Αλίκη δε Μένει πια Εδώ».

Στο «Chinatown» παίζουν και ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον καθώς και η Ντάαιν Λαντ. Παραγωγός του φιλμ ήταν το «κακό παιδί» του Χόλυγουντ, ο Ρόμπερτ Έβανς. Η ταινία συνδυάζει το ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ με στοιχεία ψυχολογικού δράματος. Όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 2η στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών. Περίπου 16 χρόνια αργότερα, ο Τζακ Νίκολσον που πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σκηνοθέτησε τη συνέχεια της ταινίας, με τίτλο «Οι Δυο Τζέικ - The Two Jakes», το 1990, με πρωταγωνιστές τον εαυτό του και τη Φέι Ντάναγουεϊ και σεναριογράφο τον Ρόμπερτ Τάουνι. Η ταινία ωστόσο δεν κατάφερε να αποσπάσει την εύνοια των κριτικών και δεν είχε την ίδια επιτυχία όπως το «Chinatown» που θεωρείται κλασικό και το σπουδαιότερο, αναλλοίωτο από το πέρασμα του χρόνου.

Η ταινία λοιπόν κυκλοφόρησε σε επανέκδοση από την εταιρεία Odeon και σάρωσε το περασμένο 4ήμερο, 2-5 Ιουλίου 2020 καθώς όπως είδαμε σε μόλις 5 αίθουσες προβολής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την είδαν πάνω από 3.650 θεατές. Πέτυχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο θεατών ανά αίθουσα του τετραημέρου, κόβοντας κάπου 731 εισιτήρια ανά σινεμά.

Όπως έγραψε στην κριτική του το Αθηνόραμα που έδωσε 5 αστέρια, το 1974, μέσα σ’ ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής απαισιοδοξίας (δολοφονίες πολιτικών, ήττα στο Βιετνάμ, σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ), το «Chinatown» επιστρέφει στις αρχετυπικές σταθερές του φιλμ νουάρ για να σχολιάσει όλα όσα εξελίσσονται έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Αναζητώντας τις αιτίες τους, θα φτάσει πολύ βαθιά και, μέσα από την ιστορία ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ ο οποίος προσλαμβάνεται στο Λος Άντζελες του 1937 για να ξεσκεπάσει μια υπόθεση μοιχείας, θα αναδείξει όλους τους πολύπλοκους μηχανισμούς που κινούν τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στην Πάτρα στο Odeon Veso Mare, στην αίθουσα 1 στην προβολή των 21.00.

Διάρκεια: 130 λεπτά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture