Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμώνται το σαββατοκύριακο τα 193 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ

Τιμώνται το σαββατοκύριακο τα 193 χρόνια...

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνδιοργάνωση με τον πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και τον Δήμο Καλαβρύτων, θα εορτάσει την Κυριακή 21η Ιουνίου την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να αναπτερώσει το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και να αποβεί καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις επίσης συμμετέχουν η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκούριας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Σκοταναίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερτεζιτών «Ο Στριφτομπολας», ο Όμιλος διατήρησης της παράδοσης «Νίκος Πλακιδας», ο Σύλλογος Φίλων Ίππων «Ο Χελμός», καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω Κλειτορίας, Καστελίου, Κλειτορίας, Σοποτού, Πλανητέρου και Σκεπαστού.

Καθοριστική όμως θα είναι και η παρουσία - συμβολή των Αγημάτων Αρματωμένων από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Άγημα «Βοστίτσα 1821», ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεδουσαιων» και ο Όμιλος αναβίωσης Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα των 2ήμερων επετειακών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

5μ.μ. – 6.20μ.μ.: Γενική προσέλευση στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

6.30μ.μ.: Ο Εσπερινός των Αρματωμένων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με παρόντες δεκάδες ένστολους αρματωμένους, αναβιώνοντας την ευλογία των Αρμάτων των Αγωνιστών Υπερασπιστών της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, που έγινε την παραμονή της Ιστορικής Μάχης.

Μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού οι αρματωμένοι και η Δια-συλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης θα αναβιώσουν τα γεγονότα της παραμονής της ηρωικής Μάχης και στο σούρουπο της ημέρας με φωτισμό από δάδες θα παρελάσουν από την έξοδο του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι και την είσοδο της Μονής (χώρος Grand Chalet).

10μ.μ.: Συναπάντημα Αρματωμένων Αναβιωτών ’21 στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων.

Κυριακή 21η Ιουνίου

Έως 9.15π.μ.: Γενική προσέλευση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής

10.15π.μ.: Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, στο Καθολικό της Μονής, τον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

10.20π.μ.: Παρουσίαση της ομιλήτριας από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.

10.25π.μ.: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η καθοριστική Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου για την επιτυχή ολοκλήρωση του Αγώνα της Παλιγγενεσίας».

10.45π.μ.: Ανάγνωση ποιήματος για τη Μάχη του Μεγάλου Σπη-λαίου (Χ. Δήμτσιος).

10.45π.μ.: Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαβρύτων.

10.55π.μ.: Χαιρετισμός σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου.

11.05π.μ.: Προσφορά φιλεμάτων στον χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής ως ευγενούς προσφοράς του Ηγουμένου της, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου και της Μοναστικής Κοινότητας.

11.25π.μ.: Προσέλευση επισήμων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου θα γίνει η αναπαράσταση.

11.40π.μ.: Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως και τις Ομάδες Αρματωμένων Αναβιωτών του 1821.

12.20μ.μ.: Τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππέων από τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.

1.05μ.μ.: Παράθεση κοινού γεύματος των συντελεστών στο Grand Chalet.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις