Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν το thebest.gr έκανε βόλτα στην Πάτρα με ηλεκτρικό Ι.Χ.- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Όταν το thebest.gr έκανε βόλτα στην Πάτρ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Είναι διθέσιο και χωράει παντού

Κίνητρα για την αύξηση των πωλήσεων σε ηλεκτροκίνητα οχήματα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Το thebest.gr όμως είχε κάνει test drive με ηλεκτροκίνητο Ι.Χ. στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας από τον Οκτώβριο του 2018…

Η εμπειρία ήταν πραγματικά ξεχωριστή. Οδηγούσαμε στο κέντρο της Πάτρας γνωρίζοντας ότι δεν εκπέμπουμε τον παραμικρό ρύπο, αφού το Eco-car το οποίο μας μετέφερε είναι ηλεκτροκίνητο και κινείται όχι με βενζίνη ή πετρέλαιο αλλά με τη δύναμη 5 συσσωρευτών, μπαταριών δηλαδή μπαταριών που βρίσκονται κάτω από τα καθίσματα.

"Ξεναγός" μας ο συμπολίτης ασφαλιστής Κωνσταντίνος Κολλυρόπουλος, ένας από τους πρώτους που τόλμησαν να το δοκιμάσουν. Το ηλεκτρικό αυτοκινητάκι, που είναι ελληνικής σχεδίασης, πραγματικά μας ξάφνιασε ευχάριστα, καθώς, πέραν των εμφανών μειονεκτημάτων του, ότι δηλαδή δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο ή γρήγορο και θα πρέπει να έχει το νου σου μην ξεμείνεις από ρεύμα πριν βρεθείς στην πλησιέστερη… πρίζα, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος, αλλά όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, το γεγονός ότι, σε αυτό με τον κινητήρα που έχει ισχύ 3 KW, η ταχύτητα που μπορείς να αναπτύξεις κυμαίνεται περίπου στα 50 χιλιόμετρα την ώρα, δεν αποτελεί πρόβλημα για μέσα την πόλη. «Είναι ακριβώς ότι χρειάζεται ενώ στην περίπτωση που θέλεις να πας σε κάποια κοντινή απόσταση σε βγάζει άνετα. Πήγα πρόσφατα μέχρι το Αίγιο χωρίς κανένα πρόβλημα», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

Ένα ακόμα προφανές πλεονέκτημα του ηλετροκίνητου αυτοκινήτου είναι το μέγεθός του. Το μήκος του είναι μόλις 224.5 εκατοστά και το πλάτος  του 129 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι το παρκάρισμα στο κέντρο της Πάτρας, είναι πραγματικά παιχνιδάκι.

 

 

Όμως το μεγαλύτερο δυνατό του σημείο έχει να κάνει με την τσέπη σας. Κατά πρώτον δεν έχει τέλη κυκλοφορίας και κατά δεύτερον η πλήρης φόρτιση των συσσωρευτών του κοστίζει περίπου 1 ευρώ. Αυτή η φόρτιση μπορεί να σας παράσχει αυτονομία για περίπου 150 χιλιόμετρα εάν η ταχύτητα που διατηρείται είναι στα 40χλμ/ωρα.

Η αυτονομία είναι μικρότερη εάν η διαδρομή σας έχει ανηφόρες στις οποίες το Eco-car καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με τους 6 συσσωρευτές το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 80χλ/ώρα, έχει αυτονομία για περίπου 120 χιλιόμετρα.

Ένα από τα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολήσουν είναι η φόρτιση. Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος, μια απλή πρίζα σούκο οπουδήποτε και να βρεθεί αυτή, από το σπίτι, μέχρι ένα σούπερ-μάρκετ ή ένα βενζινάδικο (τα ΣΕΑ της Ιονίας Οδού έχουν περάσει στη ηλεκτροκίνητη εποχή), μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

«Στο καντράν υπάρχει η ένδειξη για το επίπεδο της ενέργειας που έχει το αυτοκίνητο. Είναι σαν τις μπάρες του κινητού. Όταν φθάνει από τις 10 στις 3 καλό είναι να το βάζεις στην πρίζα για φόρτιση. Απαιτούνται περίπου 5-7 ώρες φόρτισης για να γεμίσει πλήρως. Το κόστος είναι περίπου το ίδιο με την φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου», σημειώνει ο Κωνσταντίνος.

 

 

Εκείνο με τους 5 συσσωρευτές κοστίζει από 6.700 ευρώ η στάνταρ έκδοση ενώ το μεγαλύτερο με τους 6 ξεκινάει από τα 7.300 ευρώ. Το Eco-car είναι αυτόματο και με το γύρισμα ενός κουμπιού πας από την κανονική οδήγηση, στην ένδειξη για την οδήγηση μέσα στην πόλη που περιορίζει την ταχύτητά σου σε συγκεκριμένο επίπεδο ή στην όπισθεν για το παρκάρισμα ή τις μανούβρες.

Το ηλεκτρικό αυτοκινητάκι δεν σταματάει στις ανηφόρες καθώς έχει τη δυνατότητα να ανεβαίνει άνετα σε δρόμους μέχρι και 20% κλίση. Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους μηχανάκια και ποδήλατα.

Όπως μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος που έχει ψάξει το θέμα τα ηλεκτρικά μηχανάκια και ποδήλατα, που επίσης μπορείς να βρεις στην Πάτρα, κοστίζουν περίπου 1.300 ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηχανάκια δεν χρειάζονται δίπλωμα οδήγησης αφού θεωρούνται μοτοποδήλατα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις